11 kwietnia, 2021

Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Ciasta we Francji iw Polsce. 2 bardzo różne światy

Co może zrobić Francuz, który wszedł do francuskiej piekarni, zaszokował Polaka i chciałby kupić ciasto w Polsce?

Francuskie wypieki w Polsce

W Polsce, zwłaszcza w dużych miastach, można znaleźć bardzo dużo francuskich wypieków. Ciasto cytrynowe, krem ​​brokułowy czy szarlotka nie są tyczką, którą ich dziadkowie jedzą w domu, ale można je bez problemu znaleźć w Polsce. W Polsce nie jest trudno kupić rogalika nawet w supermarkecie. Chociaż Polacy nie są przyzwyczajeni do rozpoczynania dnia od wypieków, to ciasto francuskie (w Polsce znane również jako „ciasto francuskie”) można spotkać wszędzie w polskiej kuchni. Francuskie wypieki zawsze były atrakcyjne dla Polaków i wydaje się, że coraz bardziej upodabniają się do makaronu, który kilka lat temu był w Polsce bardzo rzadki, a teraz można je znaleźć nawet w McDonald’s.

Ciasto parzone

Polacy, podobnie jak Francuzi, uwielbiają ciasto Soux („Ciasto Barzone”). We Francji jest używany głównie do czekoladowych la clares, kremowych ptysiów i oczywiście krokietów. W Polsce je się też Klary i chrupki kremowe („Pedicia”) oraz ciasto „Karpatka”, którego nazwa pochodzi od gór Polski, podobnie jak ciasto.

Drobne różnice kulinarne

Nie jest to łatwe, ale można znaleźć francuskie wypieki, które w Polsce (jeszcze) nie są zbyt popularne, np. Mille-Fuels, Madelines, Darts Dotin czy Charlotte. Ostatni przykład jest nieco mylący: istnieje polskie ciasto o nazwie „Charlotte”, ale nie ma ono nic wspólnego z francuską Charlotte (poza nazwą). „Sarlotka” to szarlotka. Tak naprawdę w Polsce nazywana jest każdą szarlotką: może to być szarlotka, ciastko jabłkowe, kruche ciasto z jabłkami i dużo roztopu („Krusonka”). Generalnie kruszenie jest bardzo popularne w Polsce i jest trochę smutne dla nieprzerwanych żerdzi brioszowych („sa łka”). Mówiąc o bułeczkach – bieguny przypominają ciasto drożdżowe (Siasto Trotov). W formie bułeczek owocowych lub śniadaniowych (ciastka drożdżowe „Trotovki”).

READ  Pokonani golem Nandusowie powinni dokonać tego wyczynu po powrocie do Polski

Pączek czy chochlik?

Teraz musimy porozmawiać o pączkach. Mówi się, że pączki są francuską wersją tak zwanego „baskijskiego” w języku polskim, ale to nie do końca prawda. Pączki są często robione z ciasta soux, które może być kwadratowe i zwykle nie jest nadziewane. Polski „Bexec” powinien być nadziewany (poza małymi pączkami zwanymi „Pexusi”, „Mini Pesky” lub „Custangi”): przeważnie z dżemem, ale można znaleźć czekoladę „Basków”, karmel, kokos, „Advocate”. Jedynym sposobem na zrobienie pączków jest użycie drożdży, które zawsze są okrągłe i są bardziej popularne niż pączki we Francji: można je kupić wszędzie. Podczas „Dusty Swartek” (odpowiednik „Shrove Tuesday”) należy zjeść co najmniej 4 pączki, ale w Polsce to czwartek). Tego dnia należy też zjeść „Favarki” – ciasto wyrabiane z mąki, żółtek i śmietany, następnie zawijane, następnie krojone i zawijane w charakterystyczny sposób. Smażyć na oleju i następnie włóż dużo cukru pudru. W rzeczywistości jest on bardzo mało kaloryczny …

Sernik czy chernik?

Sernik nie jest rzadkością we francuskich kuchniach. Jest zrobiony prawie jak polski “chernik” (“cher” oznacza “ser”), ale smak jest zupełnie inny. Dzieje się tak dlatego, że swój tradycyjny sernik Polacy robią z „Dwaraka Myloni” – sera prawie nieosiągalnego nigdzie indziej, a „Cernic” dzięki swemu zwyczajowemu smakowi.

MAK

Jeśli szukasz przygody, możesz spróbować makowego maku. Polacy to lubią. Nie ma Bożego Narodzenia bez „Mogowicza”. Znajduje się tam „Mac piazza” („biały mak”), z którego robi się rogaliki, jeden z symboli Bośni („Rogel świętomarciński”). Są obchodzone w listopadzie, a jeśli ich nie zjesz podczas wizyty w Bośni – tak naprawdę nie odwiedziłeś.

Oczywiste jest, że Francuzów czeka w Polsce znacznie więcej niespodzianek niż plusów: francuskie wypieki są bardzo popularne na całym świecie, a wiele z nich jest znanych na całym świecie. Tak czy inaczej, zawsze dobrze jest przyjść do piekarni i cukierni, gdy jesteś za granicą.

READ  W fabryce Stellandis w Daichi w Polsce wyprodukowano 2,5 miliona Fiatów 500