Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Brak bezpieczeństwa żywnościowego związany z chorobami wątroby u młodzieży

Brak bezpieczeństwa żywnościowego związany z chorobami wątroby u młodzieży

Ten artykuł został zrecenzowany według Science Proces edycji
I Zasady.
Redaktorzy Przy zapewnieniu wiarygodności treści wyróżniono następujące cechy:

Źródło: Pixabay/CC0 domena publiczna

× Zamknąć

Źródło: Pixabay/CC0 domena publiczna

Z badania zaplanowanego na 2019 r. wynika, że ​​nastolatki z rodzin o niskich dochodach nie mają bezpieczeństwa żywnościowego, a na najczęstszą postać chorób wątroby zapada dwukrotnie częściej niż nastolatki z rodzin o niskich dochodach, prawdopodobnie ze względu na ich uzależnienie od taniej, wysoko przetworzonej żywności. 2018. Prezentacja w Spotkanie wątroboweKtóre zostało zorganizowane przez Amerykańskie Stowarzyszenie Badań nad Chorób Wątroby.

Wydaje się, że udział w programie pomocy żywieniowej (Program pomocy w zakresie dodatkowego żywienia), znanym jako SNAP, chroni młodych ludzi przed chorobami wątroby.

„Związek między brakiem bezpieczeństwa żywnościowego a MASLD wynika najprawdopodobniej z braku możliwości zjedzenia zbilansowanego posiłku i konieczności kupowania taniej żywności” – powiedział Zubair Younesi, lekarz medycyny, profesor i przewodniczący rady dyrektorów ds. wątroby i badania nad otyłością w Beatty. Inova Health Program i główny autor badania. „Łącznie te czynniki mogą prowadzić do cyklu przejadania się wraz z nadmierną konsumpcją ultraprzetworzonej żywności oraz żywności i napojów słodzonych cukrem”.

Naukowcy przeanalizowali dane demograficzne, żywieniowe, dotyczące aktywności fizycznej i braku bezpieczeństwa żywnościowego w przypadku 771 nastolatków w ramach badania National Health and Nutrition Examination Survey przeprowadzonego w latach 2017–2018. Prawie 19% nastolatków zidentyfikowanych jako niepewnie żywieniowych cierpiało na schorzenie zwane brakiem równowagi lipidowej związanej z dysfunkcją metaboliczną. MASLD, wcześniej znana jako niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD), występuje prawie dwukrotnie częściej niż u osób, które nie mają braków bezpieczeństwa żywnościowego.

U nastolatków mających brak bezpieczeństwa żywieniowego częściej występowały zaawansowane choroby wątroby – 2,8% w porównaniu z 0,3% nastolatków, którzy mieli mniej obaw związanych z dostępem do żywności.

READ  Badanie wykazało, że ACE-2 nie jest biochemicznie wymagany do fuzji błon SARS-CoV2.

Prawie wszyscy nastolatkowie zidentyfikowani jako niepewni bezpieczeństwa żywnościowego (98,9%) stwierdzili, że polegają na taniej żywności lub nie mogą uzyskać zbilansowanego posiłku, a ponad połowa stwierdziła, że ​​nie jedzą wystarczająco dużo.

Analiza wykazała, że ​​nie ma różnic w występowaniu chorób metabolicznych, takich jak otyłość i cukrzyca typu 2, w zależności od braku bezpieczeństwa żywnościowego, chociaż czynniki te zostały niezależnie powiązane z MASLD, która jest najczęstszą postacią choroby wątroby w Stanach Zjednoczonych. MASLD to nagromadzenie tłuszczu w wątrobie.

„Nasze ustalenia sugerują, że należy zrobić więcej, aby zapewnić wszystkim osobom uprawnionym i kwalifikującym się do programu SNAP należne im świadczenia” – stwierdził Yonsei. „SNAP może być narzędziem interwencyjnym pomagającym ulepszyć dietę nastolatków. Należy jednak kontynuować prace nad usuwaniem barier systemowych i strukturalnych, aby umożliwić lepszy dostęp do SNAP, a także zapewnić większą aktywność fizyczną w szkołach i programach pozaszkolnych”.

Doktor James Pike zaprezentuje badanie „Brak bezpieczeństwa żywnościowego i dochód gospodarstwa domowego znacząco zwiększają ryzyko niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby wśród dorastających dzieci w Stanach Zjednoczonych”, streszczenie 176, w niedzielę, 12 listopada o godzinie 11:00 czasu wschodniego.

Dostarczone przez Amerykańskie Stowarzyszenie Badań nad Chorób Wątroby