Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Badanie wykazało, że dorastające dziewczęta w Bangladeszu są zagrożone niedożywieniem

Badanie wykazało, że dorastające dziewczęta w Bangladeszu są zagrożone niedożywieniem

Ten artykuł został zrecenzowany zgodnie z Science X’s proces edycji
I Zasady.
redaktorzy Podkreśl następujące atrybuty, zapewniając jednocześnie wiarygodność treści:

Weryfikacja faktów

Publikacja recenzowana

zaufane źródło

Korekta

Niedobory mikroelementów u dorastających dziewcząt w zależności od sezonowości i zasolenia. Niedobór witaminy (OH)D (raporty naukowe (2023). DOI: 10.1038/s41598-023-33636-8

Nowe badanie wykazało, że nastolatki w Bangladeszu są zagrożone niedożywieniem, nawet jeśli mieszkają na obszarze bogatym w owoce morza.

Zespół kierowany przez profesora Dave’a Little’a prowadził badania w społecznościach przybrzeżnych, które produkują duże ilości ryb i owoców morza. Odkryli znaczące różnice w niedoborach mikroelementów u wrażliwych nastoletnich dziewcząt, ponieważ te same owoce morza różniły się wartością odżywczą, a różni ludzie mieli do nich różny dostęp.

Grupa docelowa została wybrana, ponieważ niedożywione dorastające dziewczęta są międzypokoleniowe zagrożone złym stanem zdrowia. Zespół odkrył, że niedobór witaminy D, witaminy słonecznej, jest powszechny, pomimo stosunkowo wysokiego poziomu nasłonecznienia w Bangladeszu w ciągu roku.

Odkrycia mogą być teraz wykorzystywane przez agencje rozwoju do wprowadzania ukierunkowanych interwencji w celu poprawy odżywiania grup wrażliwych, takich jak dorastające dziewczęta. Artykuł „Czynniki wpływające na stan mikroelementów u dorastających dziewcząt żyjących w złożonych ekoregionach agro-wodnych w Bangladeszu” został opublikowany w Raporty naukowe.

Profesor Little powiedział: „Niedobór mikroelementów lub ukryty głód to ogromny problem zdrowia publicznego, który zwiększa koszty dla społeczeństwa, ponieważ ludzie są mniej zdrowi i produktywni, niż mogliby być.

„Rozpowszechnienie niedoboru witaminy D, słonecznej witaminy, występujące w krajach tropikalnych, może być dla niektórych zaskoczeniem, ale pokazuje, jak sezonowość, zachowania ludzi i dostęp do bogatych w witaminy owoców morza mogą wpływać na adekwatność tego mikroelementu, niezbędnego dla zdrowego układ odpornościowy.

„Badanie to powinno wesprzeć praktyczne inicjatywy mające na celu poprawę sytuacji w Bangladeszu, ale także mieć znaczenie dla innych biednych regionów przybrzeżnych na całym świecie, w których społeczności są uzależnione od produkcji bogatych w składniki odżywcze owoców morza”.

READ  Badacze UCI odkrywają kluczową rolę braai

Nowe badanie pojawiło się po tym, jak profesor Little opracował na początku tego roku nowe narzędzie, które identyfikuje dziewczęta w krajach rozwijających się, które są zagrożone niedożywieniem.

We współpracy z lokalnymi partnerami przeprowadzono dwa badania przekrojowe zarówno w porze deszczowej, jak i suchej w Greater Khulna w południowo-zachodnim Bangladeszu.

Zespół współpracował również z ekspertami w dziedzinie żywienia człowieka z Rowett Institute, University of Aberdeen i Royal University of Copenhagen w Danii, a także ekonomistą zdrowia z University of Glasgow.

więcej informacji:
Gulshan Ara i in., Czynniki wpływające na status mikroelementów dorastających samic żyjących w złożonych strefach wodno-agroekologicznych w Bangladeszu, Raporty naukowe (2023). DOI: 10.1038/s41598-023-33636-8

Informacje o czasopiśmie:
Raporty naukowe