CNN
—
Subskrybuj program Jedz, ale lepiej: Morze Śródziemne w CNN. Nasz ośmioczęściowy przewodnik przedstawia pyszny, wspierany przez ekspertów styl życia, który poprawi Twoje zdrowie na całe życie.
Chcesz zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych i Żyj długo Choć także Pomóż planecie? Wszystko Dieta wegetariańska– twierdzą eksperci.
Czy to oznacza, że możesz napełnić swój talerz pakowanym makaronem z serem, mrożoną pizzą wegetariańską w głębokim naczyniu lub frytkami typu fast food, a na deser zjeść pączka lub trzy?
Podczas gdy wszystkie te Ultra przetworzona selekcjaChoć może nie zawierać mięsa, nie jest pozbawione ryzyka, powiedział Duane Mellor, dyplomowany dietetyk i starszy wykładowca w Aston Medical School w Birmingham w Wielkiej Brytanii.
„Nie zawsze możemy zakładać, że zawartość produktów pochodzenia roślinnego oznacza zdrowie, ponieważ w końcu cukier jest pochodzenia roślinnego” – stwierdził Mellor w oświadczeniu. „Wiele produktów spożywczych niezawierających produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym ciastka, chipsy, słodycze i napoje bezalkoholowe, jest technicznie wegańskich, ale większość ludzi nie uważa ich za niezbędny element zdrowej diety”.
Właściwie jedz w ten sposób Fast foody na bazie roślin Dramatycznie podniecające Zły cholesterol i wysokie ciśnienie krwi Jak wynika z nowego badania, które autorzy nazywają „pierwszym”, aby wykazać, że ultraprzetworzona żywność roślinna wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia, może prowadzić do powiązanych chorób serca i przedwczesnej śmierci.
„Spożywanie produktów roślinnych może być korzystne, chronić przed problemami zdrowotnymi lub stanowić ryzyko – wszystko zależy od stopnia przetworzenia tej żywności” – powiedziała główna autorka badania Renata Levy, badaczka w Centrum Badań Epidemiologicznych. Centrum Żywienia i Zdrowia na Uniwersytecie w São Paulo, znane jako Nupens/USP, w Brazylii.
Żywność ultraprzetworzona Poddawane są wielu procesom przemysłowym, takim jak ogrzewanie, rozkładanie składników odżywczych i białek, formowanie i prasowanie oraz dodawanie środków chemicznych w celu kosmetycznej zmiany koloru, zapachu, smaku i tekstury. Pokarmy w tej kategorii zostały zaprojektowane tak, aby były bardzo smaczne dla ludzkich kubków smakowych i często są bardzo wygodne, wymagają niewiele czasu przygotowania lub nie wymagają go wcale.
Do nieprzetworzonej żywności zaliczają się świeże owoce i warzywa, jaja i mleko. Żywność minimalnie przetworzona Obejmują one składniki do gotowania, takie jak sól, zioła i oleje, oraz żywność, taką jak konserwy i mrożone warzywa, które łączą składniki do gotowania z nieprzetworzoną żywnością.
„Dodatki do żywności i sztuczne zanieczyszczenia znajdujące się w tej żywności mogą powodować stres oksydacyjny i stany zapalne, jeszcze bardziej zwiększając ryzyko” – stwierdziła pierwsza autorka Fernanda Rauber, badaczka Nupens/USP.
„Nasze odkrycia potwierdzają zatem zwrot w stronę wyborów żywieniowych opartych na roślinach, które uwzględniają stopień przetworzenia w celu poprawy wyników zdrowotnych układu sercowo-naczyniowego” – stwierdził Rauber w oświadczeniu.
Jedz świeże i mrożone rośliny przy minimalnym przetwarzaniu
Badanie opublikowano w poniedziałek w czasopiśmie Lancet Regional Health – EuropaWykorzystano dane zebrane z brytyjskiego Biobanku – badania podłużnego, w którym uczestniczyli uczestnicy z Anglii, Szkocji i Walii. Ponad 118 000 osób w wieku od 40 do 69 lat odpowiedziało na pytania dotyczące swojej diety. Informacje te powiązano później z danymi szpitalnymi i rejestrami zgonów dotyczącymi rozwoju czynników ryzyka sercowo-naczyniowego.
Badanie wykazało, że ultraprzetworzona żywność wytwarzana z roślin zwiększa ryzyko chorób układu krążenia o 5%, jednocześnie zwiększając ryzyko przedwczesnej śmierci o 13%.
Naukowcy odkryli również, że co 10% wymiana Ultraprzetworzona żywność roślinna Dzięki świeżym, mrożonym lub minimalnie przetworzonym roślinom zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o 7%, zapewniając jednocześnie 13% zmniejszenie ryzyka śmierci z powodu chorób serca.
W badaniu przyjrzano się także roślinnym produktom mięsnym, takim jak kiełbaski, nuggetsy i burgery, które w naturalny sposób trafiają do wiaderka ultraprzetworzonego. Trudno jednak określić, jakie ryzyko niesie ze sobą ta żywność, powiedział Peter Scarborough, profesor zdrowia populacji na Uniwersytecie Oksfordzkim w Wielkiej Brytanii. Nie brał udziału w badaniu.
„Roślinne zamienniki mięsa stanowią zaledwie 0,5% wszystkich ultraprzetworzonych produktów roślinnych wymienionych w tym artykule” – stwierdził Scarborough w oświadczeniu.
Ponad połowa ultraprzetworzonej żywności roślinnej zbadanej w artykule to pakowane pieczywo, ciastka, ciasta, ciasta i ciasteczka.
Carlosjao/iStockPhoto/Getty Images/File
Eksperci twierdzą, że wiele ultraprzetworzonej żywności jest pochodzenia roślinnego, ale to nie czyni ich zdrowymi.
„Dlatego bardzo trudno z tego artykułu wyciągnąć wniosek, że roślinne zamienniki mięsa są szkodliwe dla zdrowia” – dodał Scarborough.
Ponadto większość informacji zawartych w artykule jest już znana, stwierdził Tom Sanders, emerytowany profesor żywienia i dietetyki w King’s College London, który nie był zaangażowany w badanie.
„Powszechnie przyjmuje się, że zbilansowane diety wegetariańskie są jak dieta Morze Śródziemne Lub Dieta DASH W oświadczeniu stwierdził, że żywność ta jest korzystna dla zdrowia układu krążenia i faktycznie kładzie nacisk na unikanie niezdrowej żywności, takiej jak chipsy ziemniaczane i inne, napoje słodzone cukrem, ciasta, ciastka i słodycze.
„Te ostatnie produkty są niezdrowe niezależnie od tego, czy są produkowane przemysłowo, czy domowej roboty”.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Badanie wykazało wyraźne różnice w dostępie do ośrodków udarowych ze względu na dochody
Gorączka denga grozi zamknięciem Letnich Igrzysk Olimpijskich w 2024 r
Skamieniałe algi pokazują, że jezioro istniało kiedyś na szczycie Mafadi w Lesotho, ale zniknęło około 150 lat temu