Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Badania pokazują, że ultraprzetworzona żywność roślinna jest powiązana z chorobami serca i przedwczesną śmiercią

Badania pokazują, że ultraprzetworzona żywność roślinna jest powiązana z chorobami serca i przedwczesną śmiercią



CNN

Subskrybuj program Jedz, ale lepiej: Morze Śródziemne w CNN. Nasz ośmioczęściowy przewodnik przedstawia pyszny, wspierany przez ekspertów styl życia, który poprawi Twoje zdrowie na całe życie.

Chcesz zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych i Żyj długo Choć także Pomóż planecie? Wszystko Dieta wegetariańska– twierdzą eksperci.

Czy to oznacza, że ​​możesz napełnić swój talerz pakowanym makaronem z serem, mrożoną pizzą wegetariańską w głębokim naczyniu lub frytkami typu fast food, a na deser zjeść pączka lub trzy?

Podczas gdy wszystkie te Ultra przetworzona selekcjaChoć może nie zawierać mięsa, nie jest pozbawione ryzyka, powiedział Duane Mellor, dyplomowany dietetyk i starszy wykładowca w Aston Medical School w Birmingham w Wielkiej Brytanii.

„Nie zawsze możemy zakładać, że zawartość produktów pochodzenia roślinnego oznacza zdrowie, ponieważ w końcu cukier jest pochodzenia roślinnego” – stwierdził Mellor w oświadczeniu. „Wiele produktów spożywczych niezawierających produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym ciastka, chipsy, słodycze i napoje bezalkoholowe, jest technicznie wegańskich, ale większość ludzi nie uważa ich za niezbędny element zdrowej diety”.

Właściwie jedz w ten sposób Fast foody na bazie roślin Dramatycznie podniecające Zły cholesterol i wysokie ciśnienie krwi Jak wynika z nowego badania, które autorzy nazywają „pierwszym”, aby wykazać, że ultraprzetworzona żywność roślinna wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia, może prowadzić do powiązanych chorób serca i przedwczesnej śmierci.

„Spożywanie produktów roślinnych może być korzystne, chronić przed problemami zdrowotnymi lub stanowić ryzyko – wszystko zależy od stopnia przetworzenia tej żywności” – powiedziała główna autorka badania Renata Levy, badaczka w Centrum Badań Epidemiologicznych. Centrum Żywienia i Zdrowia na Uniwersytecie w São Paulo, znane jako Nupens/USP, w Brazylii.

Żywność ultraprzetworzona Poddawane są wielu procesom przemysłowym, takim jak ogrzewanie, rozkładanie składników odżywczych i białek, formowanie i prasowanie oraz dodawanie środków chemicznych w celu kosmetycznej zmiany koloru, zapachu, smaku i tekstury. Pokarmy w tej kategorii zostały zaprojektowane tak, aby były bardzo smaczne dla ludzkich kubków smakowych i często są bardzo wygodne, wymagają niewiele czasu przygotowania lub nie wymagają go wcale.

READ  Liczba przypadków odry wzrosła do 169 w RPA

Do nieprzetworzonej żywności zaliczają się świeże owoce i warzywa, jaja i mleko. Żywność minimalnie przetworzona Obejmują one składniki do gotowania, takie jak sól, zioła i oleje, oraz żywność, taką jak konserwy i mrożone warzywa, które łączą składniki do gotowania z nieprzetworzoną żywnością.

„Dodatki do żywności i sztuczne zanieczyszczenia znajdujące się w tej żywności mogą powodować stres oksydacyjny i stany zapalne, jeszcze bardziej zwiększając ryzyko” – stwierdziła pierwsza autorka Fernanda Rauber, badaczka Nupens/USP.

„Nasze odkrycia potwierdzają zatem zwrot w stronę wyborów żywieniowych opartych na roślinach, które uwzględniają stopień przetworzenia w celu poprawy wyników zdrowotnych układu sercowo-naczyniowego” – stwierdził Rauber w oświadczeniu.

Jedz świeże i mrożone rośliny przy minimalnym przetwarzaniu

Badanie opublikowano w poniedziałek w czasopiśmie Lancet Regional Health – EuropaWykorzystano dane zebrane z brytyjskiego Biobanku – badania podłużnego, w którym uczestniczyli uczestnicy z Anglii, Szkocji i Walii. Ponad 118 000 osób w wieku od 40 do 69 lat odpowiedziało na pytania dotyczące swojej diety. Informacje te powiązano później z danymi szpitalnymi i rejestrami zgonów dotyczącymi rozwoju czynników ryzyka sercowo-naczyniowego.

Badanie wykazało, że ultraprzetworzona żywność wytwarzana z roślin zwiększa ryzyko chorób układu krążenia o 5%, jednocześnie zwiększając ryzyko przedwczesnej śmierci o 13%.

Naukowcy odkryli również, że co 10% wymiana Ultraprzetworzona żywność roślinna Dzięki świeżym, mrożonym lub minimalnie przetworzonym roślinom zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o 7%, zapewniając jednocześnie 13% zmniejszenie ryzyka śmierci z powodu chorób serca.

W badaniu przyjrzano się także roślinnym produktom mięsnym, takim jak kiełbaski, nuggetsy i burgery, które w naturalny sposób trafiają do wiaderka ultraprzetworzonego. Trudno jednak określić, jakie ryzyko niesie ze sobą ta żywność, powiedział Peter Scarborough, profesor zdrowia populacji na Uniwersytecie Oksfordzkim w Wielkiej Brytanii. Nie brał udziału w badaniu.

„Roślinne zamienniki mięsa stanowią zaledwie 0,5% wszystkich ultraprzetworzonych produktów roślinnych wymienionych w tym artykule” – stwierdził Scarborough w oświadczeniu.

Ponad połowa ultraprzetworzonej żywności roślinnej zbadanej w artykule to pakowane pieczywo, ciastka, ciasta, ciasta i ciasteczka.

Carlosjao/iStockPhoto/Getty Images/File

Eksperci twierdzą, że wiele ultraprzetworzonej żywności jest pochodzenia roślinnego, ale to nie czyni ich zdrowymi.

„Dlatego bardzo trudno z tego artykułu wyciągnąć wniosek, że roślinne zamienniki mięsa są szkodliwe dla zdrowia” – dodał Scarborough.

Ponadto większość informacji zawartych w artykule jest już znana, stwierdził Tom Sanders, emerytowany profesor żywienia i dietetyki w King’s College London, który nie był zaangażowany w badanie.

„Powszechnie przyjmuje się, że zbilansowane diety wegetariańskie są jak dieta Morze Śródziemne Lub Dieta DASH W oświadczeniu stwierdził, że żywność ta jest korzystna dla zdrowia układu krążenia i faktycznie kładzie nacisk na unikanie niezdrowej żywności, takiej jak chipsy ziemniaczane i inne, napoje słodzone cukrem, ciasta, ciastka i słodycze.

„Te ostatnie produkty są niezdrowe niezależnie od tego, czy są produkowane przemysłowo, czy domowej roboty”.