Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Zmiana klimatu: pisanki mogą kosztować więcej w miarę wzrostu temperatur w przypadku upraw kakao

Zmiana klimatu: pisanki mogą kosztować więcej w miarę wzrostu temperatur w przypadku upraw kakao

  • Napisane przez Justina Rowlatta
  • Redaktor ds. klimatu, BBC News

Źródło obrazu, Obrazy Getty’ego

Naukowcy twierdzą, że zmiana klimatu jest główną przyczyną wzrostu cen czekoladowych pisanek w tym roku.

Większość czekolady wytwarzana jest z kakao uprawianego w Afryce Zachodniej, ale wilgotna fala upałów zniszczyła plony i drastycznie ograniczyła produkcję.

Eksperci twierdzą, że zmiany klimatyczne spowodowane działalnością człowieka zwiększyły prawdopodobieństwo występowania ekstremalnych upałów dziesięciokrotnie.

Wynikający z tego niedobór kakao spowodował gwałtowny wzrost cen w tym tygodniu do prawie 8500 dolarów (6700 funtów) za tonę.

Drzewa kakaowe są szczególnie podatne na zmiany klimatyczne. Rośnie tylko w wąskim pasie około 20 stopni szerokości geograficznej wokół równika.

Większość światowej produkcji koncentruje się w Afryce Zachodniej. W 2023 r. do Wielkiej Brytanii z Wybrzeża Kości Słoniowej i Ghany zaimportowano 58 milionów kilogramów ziaren kakaowych o wartości 127 milionów funtów, z czego 85% brytyjskich ziaren kakaowych pochodziło z Wybrzeża Kości Słoniowej.

Jednak od lutego tego roku Afrykę Zachodnią nawiedzała poważna susza.

Jest to spowodowane wzrostem temperatur do ponad 40 stopni Celsjusza, bijąc rekordy w takich krajach, jak Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana.

Źródło obrazu, Obrazy Getty’ego

Skomentuj zdjęcie,

Chocolatier pracuje nad jajkiem wielkanocnym

Jak ustaliła grupa World Weather Attribution Group z Imperial College w Londynie, występowanie tak wyjątkowo wysokich temperatur było dziesięciokrotnie bardziej prawdopodobne w wyniku emisji gazów cieplarnianych powodowanej przez człowieka.

Ich badanie wykazało, że jeśli świat szybko nie zmniejszy zużycia paliw kopalnych, w Afryce Zachodniej podobne fale upałów będą pojawiać się mniej więcej co dwa lata.

„Istnieją doniesienia rolników z Wybrzeża Kości Słoniowej, że upał osłabił plony kakao” – stwierdziła Izadine Pinto, jedna z autorek badania z Uniwersytetu w Kapsztadzie.

Powiedział, że wysokie temperatury zwiększają tempo parowania, pozostawiając plony bez odpowiedniej wilgoci.

Kolejnym czynnikiem wpływającym na uprawy było zjawisko El Niño.

Jest to naturalna, powtarzająca się zmiana warunków pogodowych na tropikalnym Pacyfiku, która powoduje wzrost globalnej temperatury i może prowadzić w niektórych miejscach do ekstremalnych warunków pogodowych. Silne zjawisko El Niño jest aktywne od czerwca ubiegłego roku.

Lata El Niño często stanowią wyzwanie dla rolników, ale globalne ocieplenie pogłębia te zmiany, mówi Ben Clark, ekspert ds. ekstremalnych warunków pogodowych w Instytucie Grantham w Imperial College.

„Zmiany klimatyczne spowodowane zużyciem paliw kopalnych w coraz większym stopniu pogłębiają to naturalne wyzwanie w wielu regionach. Prowadzi to do bardziej ekstremalnych warunków, niszczenia upraw i wzrostu kosztów żywności dla wszystkich” – powiedział Clark.

Susza nie jest jedynym czynnikiem wpływającym na rolników uprawiających kakao. Zarówno Wybrzeże Kości Słoniowej, jak i Ghana zostały dotknięte podwójną falą ekstremalnych warunków pogodowych.

Skomentuj zdjęcie,

Kobiety sortujące ziarna kakaowe na Wybrzeżu Kości Słoniowej

W grudniu ubiegłego roku oba kraje doświadczyły ulewnych deszczy. Całkowita suma opadów w Afryce Zachodniej była ponad dwukrotnie większa od średniej z 30 lat o tej porze roku.

Wilgotne i mokre warunki umożliwiły rozwój infekcji grzybiczej zwanej chorobą czarnego strąka, która spowodowała gnicie ziaren kakaowych na drzewach.

Skutek tych różnych ekstremalnych wydarzeń był taki sam: cena kakao wzrosła od tego czasu w zeszłym roku ponad trzykrotnie, a w ciągu ostatnich trzech miesięcy podwoiła się.

Producenci czekolady zazwyczaj kupują ziarna z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem, ale rosnące ceny zaczynają już wpływać na ceny w sklepach.

„Wielu graczy ogłosiło już podwyżki cen. My również należymy do tej grupy” – powiedział miejskim analitykom Martin Haag z producenta czekolady Lindt & Sprüngli na początku tego miesiąca.

Źródło obrazu, Obrazy Getty’ego

W lutym Mondelez, firma będąca właścicielem marki Cadbury, i amerykański producent czekolady Hershey, ostrzegali, że rosnące ceny kakao mogą prowadzić do wyższych cen czekolady.

Rolnicy uprawiający kakao odczuwają skutki wahań cen.

Szacuje się, że w pasie kakaowym Afryki Zachodniej około dwóch milionów drobnych rolników utrzymuje większość swoich dochodów z tej pracochłonnej uprawy.

Amber Sawyer, analityk w Energy and Climate Intelligence Unit – zespole doradców zajmujących się klimatem, powiedziała, że ​​bogate kraje, takie jak Wielka Brytania, mogłyby zapewnić wsparcie finansowe i techniczne krajom rozwijającym się, aby pomóc ich rolnikom lepiej radzić sobie z ekstremalnymi warunkami pogodowymi.

Ostrzegła jednak: „W miarę pogłębiania się zmian klimatycznych niewątpliwie potrzebne będzie większe wsparcie, aby chronić źródła utrzymania tych osób i utrzymać napływ ziaren kakaowych do Wielkiej Brytanii”.

READ  Polska: wyzwania dla podatników