Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Zielona dieta śródziemnomorska powoduje znaczną redukcję trzewnej tkanki tłuszczowej

Zielona dieta śródziemnomorska powoduje znaczną redukcję trzewnej tkanki tłuszczowej

Zielona dieta śródziemnomorska (MED) znacznie zmniejsza trzewną tkankę tłuszczową, rodzaj tłuszczu wokół narządów wewnętrznych, który jest znacznie bardziej niebezpieczny niż dodatkowe „opony” wokół talii. W szeroko zakrojonym klinicznym badaniu interwencyjnym — DIRECT PLUS — porównano zieloną dietę śródziemnomorską z dietą śródziemnomorską i zdrową dietą. Analiza post hoc wykazała, że ​​zielona dieta śródziemnomorska zmniejszyła trzewną tkankę tłuszczową o 14%, dieta śródziemnomorska o 7%, a zdrowa dieta o 4,5%. Badanie zostało opublikowane w Medycyna BMC.

Redukcja trzewnej tkanki tłuszczowej jest prawdziwym celem odchudzania, ponieważ jest ważniejszym wskaźnikiem niż waga czy obwód talii. Tłuszcz trzewny gromadzi się z czasem między narządami i wytwarza hormony i toksyny związane z chorobami serca, cukrzycą, demencją i przedwczesną śmiercią.

Poszukiwania prowadzono profesor Iris Shay z Ben-Gurion University of the Negev w Izraelu, adiunkt Harvard School of Public Health i emerytowany profesor Uniwersytetu w Lipsku w Niemczech wraz ze swoją doktorantką dr Hellą Zelicą i jej włoskimi, niemieckimi i amerykańskimi kolegami.

Eksperymentalny zespół badawczy DIRECT-PLUS jako pierwszy wprowadził koncepcję zielonej diety śródziemnomorskiej. Ta zmodyfikowana dieta MED jest bogatsza w dietetyczne polifenole i zawiera mniej czerwonego/przetworzonego mięsa niż tradycyjna zdrowa dieta MED. Oprócz codziennego jedzenia orzechów włoskich (28 gramów), uczestnicy wypijali 3-4 filiżanki zielonej herbaty dziennie i 100 gramów (mrożonych kostek) wstrząśniętej zielonej rzęsy dziennie. Wodna zielona rzęsa jest bogata w biodostępne białko, żelazo, B12, witaminy, minerały, polifenole i alternatywne mięsa.

Zespół wykazał we wcześniejszych badaniach, że zielona dieta MED ma szereg korzystnych skutków, począwszy od mikrobiomu, a skończywszy na chorobach zwyrodnieniowych związanych z wiekiem.

W 18-miesięcznym badaniu wzięło udział 294 uczestników.

Zdrowy tryb życia to solidna podstawa każdego programu odchudzania. Z wyników naszego eksperymentu dowiedzieliśmy się, że jakość pożywienia jest równie ważna jak liczba spożywanych kalorii.Dzisiaj celem jest zrozumienie mechanizmów działania różnych składników odżywczych, na przykład pozytywnych, takich jak polifenole, i negatywnych, takich jak puste węglowodanów i przetworzonego czerwonego mięsa, na częstość różnicowania się komórek tłuszczowych i ich agregację w jelitach.


profesor Iris Shay z Uniwersytetu Ben Guriona na Negewie w Izraelu

„Redukcja trzewnej tkanki tłuszczowej o 14% to nie lada wyczyn przy prostych zmianach w diecie i stylu życia. Odchudzanie jest znaczącym celem tylko wtedy, gdy towarzyszą mu imponujące wyniki w redukcji tkanki tłuszczowej” – zauważa dr Hela Zelica.