Vero było nowym przedsięwzięciem byłego gracza Ulster Rugby, Andrew Maxwella, który wraz ze swoim bratem Davidem pomógł rozwinąć popularną sieć meksykańskich restauracji Boojum.
W kwietniu tego roku Andrew uruchomił Vero jako pierwszą nową cyfrową restaurację oferującą „całą żywność” – zdrową opcję na wynos w Belfaście.
Jednak w zeszłym tygodniu firma w mediach społecznościowych potwierdziła, że „naciśnie przycisk pauzy”.
„Nasza misja zapewnienia każdemu dostępu do prawdziwej żywności w jej obecnej formie dobiega końca” – czytamy w poście na Instagramie autorstwa zespołu Vero.
„Dziękuję bardzo wszystkim, którzy byli częścią naszej podróży i wierzyli w nas.
„Twoje wsparcie znaczy dla świata. Ogromne wyrazy uznania dla naszego niesamowitego zespołu, który włożył serce i duszę w Vero.
„Wbrew temu, co czytasz w mediach, jest tam wielu dobrych ludzi.
„Jako branża musimy po prostu nauczyć się, jak lepiej o nie dbać.
„Nie chodzi o koszty życia czy stawkę VAT. Czasem się mylisz.
„Mamy wyjątkową pracę 3 dni w tygodniu, ale niestety to nie wystarczy.
„Każdy dzień jest dniem nauki! Bądź na bieżąco, ekscytująca koncepcja wkrótce pojawi się w kosmosie”.
Zalążki Vero pojawiły się po raz pierwszy, gdy Andrew pomyślał o krajobrazie hotelarstwa po pandemii.
„Jeśli spojrzeć na firmy, które obecnie prosperują – takie jak McDonald’s, Greggs czy Starbucks – odnoszą one sukcesy, ponieważ ułatwiają klientom prowadzenie z nimi interesów” – powiedział w czerwcu Belfast Telegraph.
„Musimy przyjrzeć się ich działalności i zastanowić się, w jaki sposób możemy się od nich uczyć i przenieść niektóre ich koncepcje do innego stylu jedzenia.
„Inną rzeczą do rozważenia jest to, że znajdujemy się w środku kryzysu zdrowia psychicznego i wzrasta liczba przypadków cukrzycy. Badania sugerują, że dieta i ultraprzetworzona żywność mają na to duży wpływ. Nie jest moim zadaniem rozsyłanie opinii publicznej komunikaty zdrowotne, ale stwierdziliśmy, że ludzie muszą mieć dostęp do żywności”. Zdrowie w podróży – tego oczekuje klient.
Andrew i jego brat David przejęli Boojum w 2015 r., kiedy to posiadało ono pięć restauracji, zatrudniało około 100 pracowników, a rok przed sprzedażą osiągnęło zyski w wysokości około 300 000 funtów.
Andrew powiedział, że obecnie rozrósł się do 14 oddziałów zatrudniających około 750 pracowników, osiągając w zeszłym roku zysk przed opodatkowaniem dla całej grupy w wysokości 1,7 miliona funtów. Pakiet kontrolny został właśnie sprzedany przez sponsora finansowego braci, firmę Renatus Capital Partners, grupie Azzurri.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Co warty 40 milionów funtów browar Greene King będzie oznaczać dla Bury St Edmunds?
Bitcoin – Ten niedźwiedzi wskaźnik może być kluczem do wzrostu cen Ethereum i Solany
Superchain firmy Optimism osiąga wartość 6 miliardów dolarów – co to oznacza dla OP?