Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Sprzątanie i karaluchy – czego szukają inspektorzy żywności w Twojej lokalnej restauracji

Sprzątanie i karaluchy – czego szukają inspektorzy żywności w Twojej lokalnej restauracji

Inspektorzy bezpieczeństwa żywności przeprowadzają szereg kontroli w restauracjach — przyglądając się wszystkim, od temperatury w lodówce po inwazję karaluchów.

Twoim zadaniem jest, jak to mówią, sprawdzić otrzymaną ocenę.

Dyrektor ds. Zdrowia środowiskowego, Jonathan Hamlin, powiedział, że ludzie powinni upewnić się, że wyniki są wyświetlane i aktualne, zanim kupią żywność.

Rada pojawiła się po tym, jak dziewięć restauracji i lokali gastronomicznych w Auckland otrzymało w kwietniu ocenę D za higienę żywności – inspektorzy rady Auckland wykryli inwazję karaluchów, złe sprzątanie i inne problemy.

Czytaj więcej:
* Karaluchy, szkodniki i brudne kuchnie znaleziono w dziewięciu sklepach spożywczych w Auckland
* Ho babata, ho kīrearea, ho kīhini mōrihariha ki ngā toa kai ki Tamaki
* Idąc na pocztę: 1 st., 2 komplety skrytek pocztowych o tych samych numerach

Inspektorzy mają podejście „od pola do stołu”, powiedział Hamlin, zastanawiając się, co dzieje się ze składnikami, które konsumują klienci – od dostawcy po sposób przechowywania, gotowania i chłodzenia.

Inspektorzy sprawdzają wszystko, od czyszczenia i przygotowywania żywności po temperaturę w lodówce.  Błyszcząca restauracja Stuff Filmed została wyróżniona nagrodą A.

David White / Personel

Inspektorzy sprawdzają wszystko, od czyszczenia i przygotowywania żywności po temperaturę w lodówce. Błyszcząca restauracja Stuff Filmed została wyróżniona nagrodą A.

Rzeczy Zbadał kilka restauracji, które niedawno otrzymały ocenę D i stwierdził, że jedna z nich wyświetlała ogłoszenie A bez wiedzy zarządu, podczas gdy jedna nie miała w ogóle metki klasy spożywczej.

Wydawane przez zarząd klasy żywności mają być wywieszane w drzwiach lub przy kasie, aby ludzie mogli je zobaczyć.

„To jest najważniejsza rzecz, której ludzie muszą szukać – musi być blisko wejścia” – powiedział Hamlin.

Powiedział, że food grade daje klientom pewność, że miejsce, z którego kupują żywność, jest bezpieczne, przygotowane i przechowywane w czystym miejscu, bez inwazji szkodników.

Broń i resztki zostały znalezione w sklepie spożywczym klasy D w kwietniu.

dostarczone

Broń i resztki zostały znalezione w sklepie spożywczym klasy D w kwietniu.

„Robimy wszystko, co w naszej mocy, aby te firmy działały bezpiecznie, ale sprawdzanie klasy żywności jest również świetnym nawykiem dla klientów”.

READ  Koronawirus, Covid 19: populacja Melbourne wzrosła do 35 w drugim dniu blokady

Klasa A, B lub C oznacza, że ​​punkt sprzedaży zapewnia poziom pewności, że sprzedawana przez niego żywność jest bezpieczna.

Klasy D i E wymagają egzekwowania przez inspektorów żywności, co oznacza, że ​​należy poprawić szeroki zakres problemów.

Oceny E są przyznawane dla krytycznych zagrożeń, takich jak wymykająca się spod kontroli inwazja szkodników lub całkowicie brudna kuchnia.

Inspektor ds. zdrowia środowiskowego, Jonathan Hamlin, przeprowadza rutynową kontrolę w kawiarni w Oakland.

David White / Personel

Inspektor ds. zdrowia środowiskowego, Jonathan Hamlin, przeprowadza rutynową kontrolę w kawiarni w Oakland.

Hamlin, były szef kuchni, który przeprowadzał kontrole zdrowotne przez ponad osiem lat, powiedział, że zespół sprawdza dwie do trzech restauracji dziennie, a przed wejściem na miejsce jest dużo przygotowań.

Robią całą inspekcję lokalu restauracji, ale większość inspekcji odbywa się w kuchni.

„Kontrolujemy wszystko, skąd kupują jedzenie, sprawdzamy, kiedy przyjechało, jak je przechowuje, procesy gotowania, chłodzenia i przechowywania, a także sprzątanie i szkodniki”.

Powiedział, że natknął się na restauracje pełne szkodników i gryzoni.

„Od czasu do czasu stwierdzamy poważne inwazje karaluchów i wtedy kontaktujemy się z naszym zespołem ds. zgodności. Staramy się przekazywać opinie z szacunkiem, ale jesteśmy również pewni, że istnieją jasne wymagania, które muszą spełnić.

„W zdecydowanej większości przypadków chcą to ulepszyć i chcą trochę pomocy. Jestem naprawdę pasjonatem bezpieczeństwa żywności, ludzie zasługują na jedzenie w miejscu, o którym wiedzą, że jest bezpieczne.”

Ricky Wilson / Personel

Reporter Stuff, Edward Gay, ocenia jedzenie w restauracjach, które niedawno otrzymały ocenę D od Inspektorów Rady.