Inspektorzy bezpieczeństwa żywności przeprowadzają szereg kontroli w restauracjach — przyglądając się wszystkim, od temperatury w lodówce po inwazję karaluchów.
Twoim zadaniem jest, jak to mówią, sprawdzić otrzymaną ocenę.
Dyrektor ds. Zdrowia środowiskowego, Jonathan Hamlin, powiedział, że ludzie powinni upewnić się, że wyniki są wyświetlane i aktualne, zanim kupią żywność.
Rada pojawiła się po tym, jak dziewięć restauracji i lokali gastronomicznych w Auckland otrzymało w kwietniu ocenę D za higienę żywności – inspektorzy rady Auckland wykryli inwazję karaluchów, złe sprzątanie i inne problemy.
Czytaj więcej:
* Karaluchy, szkodniki i brudne kuchnie znaleziono w dziewięciu sklepach spożywczych w Auckland
* Ho babata, ho kīrearea, ho kīhini mōrihariha ki ngā toa kai ki Tamaki
* Idąc na pocztę: 1 st., 2 komplety skrytek pocztowych o tych samych numerach
Inspektorzy mają podejście „od pola do stołu”, powiedział Hamlin, zastanawiając się, co dzieje się ze składnikami, które konsumują klienci – od dostawcy po sposób przechowywania, gotowania i chłodzenia.
David White / Personel
Inspektorzy sprawdzają wszystko, od czyszczenia i przygotowywania żywności po temperaturę w lodówce. Błyszcząca restauracja Stuff Filmed została wyróżniona nagrodą A.
Rzeczy Zbadał kilka restauracji, które niedawno otrzymały ocenę D i stwierdził, że jedna z nich wyświetlała ogłoszenie A bez wiedzy zarządu, podczas gdy jedna nie miała w ogóle metki klasy spożywczej.
Wydawane przez zarząd klasy żywności mają być wywieszane w drzwiach lub przy kasie, aby ludzie mogli je zobaczyć.
„To jest najważniejsza rzecz, której ludzie muszą szukać – musi być blisko wejścia” – powiedział Hamlin.
Powiedział, że food grade daje klientom pewność, że miejsce, z którego kupują żywność, jest bezpieczne, przygotowane i przechowywane w czystym miejscu, bez inwazji szkodników.
dostarczone
Broń i resztki zostały znalezione w sklepie spożywczym klasy D w kwietniu.
„Robimy wszystko, co w naszej mocy, aby te firmy działały bezpiecznie, ale sprawdzanie klasy żywności jest również świetnym nawykiem dla klientów”.
Klasa A, B lub C oznacza, że punkt sprzedaży zapewnia poziom pewności, że sprzedawana przez niego żywność jest bezpieczna.
Klasy D i E wymagają egzekwowania przez inspektorów żywności, co oznacza, że należy poprawić szeroki zakres problemów.
Oceny E są przyznawane dla krytycznych zagrożeń, takich jak wymykająca się spod kontroli inwazja szkodników lub całkowicie brudna kuchnia.
David White / Personel
Inspektor ds. zdrowia środowiskowego, Jonathan Hamlin, przeprowadza rutynową kontrolę w kawiarni w Oakland.
Hamlin, były szef kuchni, który przeprowadzał kontrole zdrowotne przez ponad osiem lat, powiedział, że zespół sprawdza dwie do trzech restauracji dziennie, a przed wejściem na miejsce jest dużo przygotowań.
Robią całą inspekcję lokalu restauracji, ale większość inspekcji odbywa się w kuchni.
„Kontrolujemy wszystko, skąd kupują jedzenie, sprawdzamy, kiedy przyjechało, jak je przechowuje, procesy gotowania, chłodzenia i przechowywania, a także sprzątanie i szkodniki”.
Powiedział, że natknął się na restauracje pełne szkodników i gryzoni.
„Od czasu do czasu stwierdzamy poważne inwazje karaluchów i wtedy kontaktujemy się z naszym zespołem ds. zgodności. Staramy się przekazywać opinie z szacunkiem, ale jesteśmy również pewni, że istnieją jasne wymagania, które muszą spełnić.
„W zdecydowanej większości przypadków chcą to ulepszyć i chcą trochę pomocy. Jestem naprawdę pasjonatem bezpieczeństwa żywności, ludzie zasługują na jedzenie w miejscu, o którym wiedzą, że jest bezpieczne.”
Ricky Wilson / Personel
Reporter Stuff, Edward Gay, ocenia jedzenie w restauracjach, które niedawno otrzymały ocenę D od Inspektorów Rady.

„Fanatyk muzyki. Profesjonalne rozwiązywanie problemów. Czytelnik. Wielokrotnie nagradzany telewizyjny ninja”.

More Stories
Badania pokazują, że bogaci ludzie płacą mniej podatków w Nowej Zelandii niż w podobnych stanach
Indyjscy turyści przybywają do Nowej Zelandii, ale odsetek odmów wydania wiz pozostaje wysoki
Australijski zakaz fotografowania na siłowni wywołuje globalną kampanię przeciwko nagrywaniu treningów