Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Spożycie białka roślinnego jest powiązane z zapobieganiem chorobom i zdrowym starzeniem się kobiet

Spożycie białka roślinnego jest powiązane z zapobieganiem chorobom i zdrowym starzeniem się kobiet

Nowe badanie ujawnia silny związek między spożyciem białka roślinnego w średnim wieku a zdrowym starzeniem się kobiet. Wyniki opublikowano w Amerykański dziennik żywienia klinicznego.1

W porównaniu z białkiem zwierzęcym, białkiem mlecznym i białkiem całkowitym, spożycie białka roślinnego w wieku średnim wiązało się z korzystniejszymi wynikami w zakresie wielu markerów zdrowotnych. Obejmowały one utrzymanie funkcjonowania poznawczego i fizycznego, brak chorób przewlekłych oraz dobry stan zdrowia psychicznego.

Chociaż w poprzednich badaniach sprawdzano ogólny wpływ spożycia białka na zdrowie, korzyści płynące ze stosowania określonych źródeł białka pozostają niejasne. Prowadząc badanie podłużne, naukowcy starali się zebrać dane dotyczące długoterminowej roli spożycia białka w diecie w wieku średnim i jego wyjątkowego wkładu w zdrowe starzenie się kobiet.

Spośród około 85 000 dyplomowanych pielęgniarek, które w 1984 r. wypełniły kwestionariusz Nurses' Health Study dotyczący ich stylu życia i historii medycznej, badacze wybrali 48 762 kobiety do udziału w bieżącej analizie. Wszyscy uczestnicy byli w wieku poniżej 60 lat, a średni wiek uczestników wynosił 48,6 lat. Dane zebrano w latach 1984–2016.

Uczestnicy otrzymali pytania do ankiety dotyczące czterech indywidualnych dziedzin zdrowia, które badacze wykorzystują do zdefiniowania zdrowego starzenia się: brak poważnych chorób przewlekłych, dobre zdrowie psychiczne, brak dolegliwości związanych z pamięcią i utrzymanie sprawności fizycznej. Do oceny wybrano jedenaście głównych chorób przewlekłych, w tym raka, cukrzycę typu 2 i przewlekłą obturacyjną chorobę płuc.

Respondentów poproszono także o zapisanie trendów w częstotliwości spożywania posiłków. Głównymi źródłami białka zwierzęcego branymi pod uwagę były wołowina, kurczak, mleko, ryby/owoce morza i ser. Mleko, ser, pizza, jogurt i lody na białko mleczne; Pieczywo, warzywa, owoce, pizza, płatki zbożowe, wypieki, puree ziemniaczane, orzechy, fasola, masło orzechowe i makarony na bazie białka roślinnego. Aby obliczyć całkowite spożycie białka, badacze pomnożyli częstotliwość zgłaszanego spożycia każdego produktu spożywczego przez jego szacunkową zawartość białka, a następnie zsumowali wyniki dla wszystkich produktów spożywczych.

READ  Zmiany klimatu są związane ze zmianami mikroflory jelitowej i procesem starzenia

Jeśli chodzi o zdrowe starzenie się, wyniki badań wykazały, że spożycie białka roślinnego ogólnie przewyższa spożycie białka zwierzęcego. Ogólnie spożycie białka zwierzęcego było ujemnie powiązane o 6% (95% CI: 2%, 9%) z niższymi szansami na zdrowe starzenie się, a białko roślinne było dodatnio powiązane o 46% (30%, 65%) z większymi szansami na zdrowe starzenie się starzenie się. Starzenie się na każde 3% wzrostu energii. Podczas gdy we wszystkich modelach całkowite spożycie białka i białka zwierzęcego wiązało się ze zwiększonym ryzykiem chorób przewlekłych, białko mleczne i białko roślinne wiązało się ze zwiększonym brakiem chorób przewlekłych.

Chociaż żadne ze źródeł białka nie wykazało związku z brakiem dolegliwości związanych z pamięcią, spożycie białka roślinnego (41%) [27%, 57%]) Pokonaj spożycie białka zwierzęcego (5%) [2%, 9%]), jeśli chodzi o zwiększenie prawdopodobieństwa utrzymania sprawności fizycznej.

Białko roślinne było jedynym źródłem białka istotnie powiązanym z dobrym stanem zdrowia psychicznego.

Niekorzystne skutki zdrowotne związane z dietą stanowią ogromne obciążenie dla poszczególnych osób i są przyczyną jednego na pięć zgonów na świecie.2 Kwestia ta przyciąga uwagę legislacyjną w Stanach Zjednoczonych od ponad pół dekady, począwszy od śmierci w 1972 roku Program budzenia Jako dodatkowy program żywieniowy mający na celu pomoc matkom i dzieciom o niskich dochodach cierpiącym na niedożywienie. W 2022 r. Biały Dom był gospodarzem pierwszej od ponad 50 lat konferencji Białego Domu na temat głodu, odżywiania i zdrowia. Prezydent Biden obiecał zwiększyć zdrowe odżywianie i aktywność fizyczną do 2030 r., aby mniej Amerykanów cierpiało na choroby przewlekłe związane z dietą.3

Interwencje dotyczące skutków zdrowotnych związanych z dietą zaczęły na nowo postrzegać zdrową żywność jako leczenie, odzwierciedlając zmianę, która zaszła w scharakteryzowaniu ruchu „żywność to lekarstwo”. Ruch ten, który nabrał znacznego rozmachu w ostatniej dekadzie, promuje polityki i programy włączające żywność do placówek opieki zdrowotnej.

READ  Poślizg, slup, mapa? Tak, nie. Kiwi nie traktuje priorytetowo badań skóry

Jeden z takich programów obejmuje interwencje medyczne, w ramach których świadczeniodawcy oferują kwalifikującym się pacjentom świadczenia ułatwiające spożywanie owoców i warzyw.4

Oprócz przyjęcia prawodawstwa i wdrożenia strategii interwencyjnych odkrycia takie jak te dotyczące wpływu spożycia białka roślinnego na zdrowe starzenie się uwiarygodniają naukowo pogląd, że dokonywanie świadomych wyborów żywieniowych może pomóc w promowaniu pozytywnych skutków zdrowotnych.

Bibliografia
1. Korat VA A, Shea MK, Jack FP i in. Spożycie białka w diecie w wieku średnim i jego związek ze zdrowym starzeniem się – ustalenia z grupy prospektywnego badania Nurses’ Health Study. będę. J. Clin. Opublikowano w Internecie 17 stycznia 2024 r. https://doi.org/10.1016/j.ajcnut.2023.11.010
2. GBD Food System Collaborators 2017. Wpływ zagrożeń żywieniowych na zdrowie w 195 krajach, 1990–2017: systematyczna analiza na potrzeby badania Global Burden of Disease Study 2017 [published correction appears in Lancet. 2021 Jun 26;397(10293):2466]. Lancet. 2019;393(10184):1958-1972. doi:10.1016/S0140-6736(19)30041-8
3. Wyeliminować głód oraz zmniejszyć choroby i różnice dietetyczne. Nowe wydanie. Departament Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych. Dostęp: 19 stycznia 2024 r. https://health.gov/our-work/nutrition-physical-activity/white-house-conference-hunger-nutrition-and-health
4. Bhatt S, Coyle DH, Trieu K i in. Zdrowe programy dietetyczne na receptę i ich wpływ na zachowania żywieniowe i czynniki ryzyka kardiometabolicznego: przegląd systematyczny i metaanaliza. Adw Nutr. 2021;12(5):1944-1956. doi:10.1093/progres/nmab039