Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Rozpoczęcie zbiorów winogron i wina na sezon 2023

Rozpoczęcie zbiorów winogron i wina na sezon 2023

W 2022 roku z około 700 winnic w Nowej Zelandii zostanie zebranych 532 000 ton winogron.  (zdjęcie pliku)

Scott Hammond / Personel

W 2022 roku z około 700 winnic w Nowej Zelandii zostanie zebranych 532 000 ton winogron. (zdjęcie pliku)

Rozpoczęły się zbiory winogron w 2023 r., a pierwszy zbiór Sauvignon Blanc z Marlborough zaplanowano na ten tydzień.

W ubiegłym sezonie zebrano 532 000 ton winogron z około 700 nowozelandzkich winnic, przy czym Sauvignon Blanc stanowiło około 75% całej produkcji.

Dyrektor generalny Marlboro Wines, Marcus Pickens, powiedział, że wolumeny z edycji 2023 powinny być na poziomie długoterminowej średniej.

„Musimy być z tego zadowoleni, wszyscy chcą więcej, rynek zdecydowanie tego wymaga, ale myślę, że pod względem wolumenu to dobry wynik”.

Czytaj więcej:
* Deszcz był bolesny, ale dobre wino w pociągu ze zbiorów 2022
* Festiwal wina i jedzenia Marlboro 2022 został odwołany
* Covid-19 NZ: Marlborough przyzwyczaja się do sygnalizacji świetlnej przed letnimi wydarzeniami
* Winiarze myślą o zbiorach po trudnym sezonie

Pickens powiedział, że ważne jest, aby pogoda pozostała sucha i wietrzna, aby zachować jakość owoców.

„Zawsze jesteś na łasce ulewy, więc tak, mamy tylko nadzieję, że tego unikniemy”.

Pickens powiedział, że złagodzenie ograniczeń w podróżowaniu Covid-19 spowodowało poprawę podaży siły roboczej w winnicach w tym roku, co było ogromną ulgą, ponieważ winiarnie nie byłyby w stanie poradzić sobie z czwartym sezonem braku wystarczającej liczby doświadczonych pracowników.

Scott Hammond/Stuff.co.nz

Reporterka Emily Hayward spędza dzień w winnicach z ekipą Hortus Ltd. (pierwsza publikacja w 2018 r.)

Powiedział, że aby żniwa przebiegły gładko, musi być wyższy odsetek doświadczonych pracowników niż tych, którzy są nowicjuszami w branży.

„Wiele największych winnic zwiększyło liczbę stałych pracowników w winnicy przez cały rok… Posiadanie tej doświadczonej podstawowej załogi bardzo pomaga, gdy sprowadza się nowych ludzi na to, wiesz, od sześciu do ośmiu tygodni lub 12 tygodnie pracy”.

READ  Post-Covid Nowa Zelandia ryzykuje przegraną globalnych wydarzeń

James Dacey, witiolog z centralnego Otago, zgodził się, że zatrudnienie było w tym roku w lepszym stanie, a liczba turystów z plecakiem i pracowników RSE powoli rośnie.

James Dacey, witiolog z Central Otago, twierdzi, że podaż siły roboczej jest w tym roku lepsza, a liczba turystów i pracowników RSE powoli rośnie.  (zdjęcie pliku)

Scott Hammond / Personel

James Dacey, witiolog z Central Otago, twierdzi, że podaż siły roboczej jest w tym roku lepsza, a liczba turystów i pracowników RSE powoli rośnie. (zdjęcie pliku)

Desi, który prowadzi ponad 50 winnic, powiedział, że winogrona Pinot Noir, które są przeznaczone do produkcji wina różowego, a także winogrona Chardonnay, rozpoczęły zbiory w centrum Otago w tym tygodniu.

Powiedział, że to było wspaniałe lato dla plantatorów winogron w okolicy i ekscytujące było rozpoczęcie zbiorów, ale jednocześnie myślał o rolnikach z Wyspy Północnej, którzy zostali mocno dotknięci złą pogodą.

„Współczuję moim kolegom z branży i reszcie Nowej Zelandii, którzy wykonują obecnie trudną pracę”.