Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Przepis: Malezyjskie curry laksa z kurczakiem i krewetkami

Przepis: Malezyjskie curry laksa z kurczakiem i krewetkami

Przynieś smak Malezji do domu z Coconut Curry Laksa z kurczakiem i krewetkami.

Manga Washmouth i Todd Air

Przynieś smak Malezji do domu z Coconut Curry Laksa z kurczakiem i krewetkami.

Artykuł ten pojawił się po raz pierwszy w Dom odnowy biologicznej czasopismo.

W Malezji jest wiele rodzajów laks – najpopularniejsze z nich to Assam Laksa, czyli kwaśna zupa śmietankowa z makrelą, oraz Laksa kokosowa Curry, czyli właśnie ten przepis. Lista składników jest długa, ale po zrobieniu ciasta (co jest łatwe) reszta jest prosta.

Sekretny składnik? ożywić. Popularna przyprawa stosowana w kuchni, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, które mogą zmniejszać stany zapalne i stres oksydacyjny w organizmie. Jego pyszny smak i aromat są niezbędne w laksie, dodając głębi i ciepła kremowemu sosowi kokosowemu i intensywnym ognistym smakom.

Przynieś smak Malezji do domu dzięki temu przepisowi.

Malezyjskie curry laksa z kurczakiem i krewetkami

Serwuje 2

składniki

Pasta Laksa

1½ czerwonej papryki, pozbawionej nasion i posiekanego

2 łyżki pasty krewetkowej

3 posiekane ząbki czosnku

1 średniej wielkości ziarno, posiekane

½ łodygi trawy cytrynowej (tylko biała część), posiekana

2-3 plastry korzenia galangalu lub imbiru, posiekane

2 łyżki oleju jadalnego

Pół łyżeczki mielonego anyżu gwiaździstego

Szczypta mielonych goździków

1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku (opcjonalnie)

na zupę

2 łyżki oleju jadalnego

425 ml puszka mleka kokosowego

200 ml wody

200-300 g białej ryby, pokrojonej na duże kawałki

8 kotletów z krewetek

Ptysie z tofu (opcjonalnie, dostępne w lodówce w azjatyckich punktach gastronomicznych)

1 łyżka sosu rybnego

2 łyżeczki brązowego cukru

szczypta soli

30 g suchego wermiszelu ryżowego (lub 80 g gotowanego wermiszelu)

85 g suchego makaronu jajecznego (lub 300 g ugotowanego makaronu jajecznego)

przekąski

Kiełki fasoli mung

lisc kolendry

Chrupiące szalotki

1 jajko na twardo

droga

1. Aby przygotować ciasto laksa, umieść wszystkie składniki ciasta w moździerzu i tłuczku, aż będą gładkie lub użyj robota kuchennego. Aby przygotować zupę, umieść patelnię lub duży rondel na średnim ogniu i dodaj olej. Po podgrzaniu dodaj ciasto laksa. Gotuj przez 5-6 minut na średnim ogniu, aż zmieni kolor na ciemnoczerwony.

READ  The Fiji Times » Pracownicy sezonowi i sprawy pozamałżeńskie

2. Dodaj mleko kokosowe i wodę i zagotuj.

3. Dodaj rybę, krewetki i okruchy tofu. Gotuj 2-3 minuty lub do momentu, aż ryba się ugotuje, a następnie dopraw sosem rybnym, brązowym cukrem i solą.

4. W międzyczasie ugotować wermiszel i makaron jajeczny zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozłóż wermiszel i makaron w miseczkach. Polać zupą i udekorować kiełkami fasoli mung, liśćmi kolendry, chrupiącą szalotką i jajkiem na twardo.

Receptura i projekt: Sachi Nomura i Julie Le Clerc. Zdjęcie: Manja Wachsmuth i Todd Eyre.