Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Jestem ekspertem w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i oto, co możesz jeść, nawet jeśli jest spleśniałe

Jestem ekspertem w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i oto, co możesz jeść, nawet jeśli jest spleśniałe

Znalezienie świeżego bochenka chleba (no cóż, w każdym razie tak ci się wydawało) pokrytego plamami zielonej pleśni może być rozczarowujące.

Ale czy wiesz, że w przypadku niektórych produktów spożywczych usuwanie i wprowadzanie plam z pleśni może być nieszkodliwe?

Nie próbuj tego robić z chlebem.

Tak twierdzi specjalista ds. bezpieczeństwa żywności, dr Richard Fox z Uniwersytetu w Greenwich, który informuje MailOnline, jakie produkty można nadal jeść, nawet jeśli są spleśniałe, a które należy wyrzucić do kosza.

Ponieważ chleb jest porowaty, struktury pleśni mogą rozwijać się w całym chlebie, a nie tylko na jego powierzchni

Według Agencji ds. Standardów Żywności (FSA) nie należy spożywać żywności wyraźnie spleśniałej lub zawierającej pleśń.

Ta rada jest szczególnie ważna dla osób z grup szczególnie wrażliwych, takich jak dzieci, kobiety w ciąży, osoby powyżej 65. roku życia i osoby z osłabionym układem odpornościowym.

Spożywanie pleśni – która technicznie jest po prostu mikroskopijnym grzybem – może wywołać chorobę.

Unikaj spleśniałych ziaren, orzechów i jabłek

Według dr Foxa orzechy, zboża i jabłka mogą być jednymi z najniebezpieczniejszych produktów, jakie można zjeść, jeśli znajdziesz na nich plamkę pleśni.

„Konsumenci mogą być uczuleni na pleśń lub w przypadku narażenia na nią zachorować na choroby układu oddechowego” – stwierdził.

„Po drugie, pleśnie mogą wytwarzać toksyczne związki zwane mikotoksynami”.

Opisywane jako „niezwykle niebezpieczne” mikotoksyny mogą osłabiać układ odpornościowy i prowadzić do problemów z reprodukcją.

Niektóre z nich powiązano z rakiem.

„Rzadko powodują ostre skutki, ale mogą wystąpić po długim okresie narażenia” – mówi dr Fox.

Miękkie owoce i warzywa, takie jak pomidory (na zdjęciu), są mniej odporne na pleśń niż twardsze owoce i warzywa, takie jak marchew

Miękkie owoce i warzywa, takie jak pomidory (na zdjęciu), są mniej odporne na pleśń niż twardsze owoce i warzywa, takie jak marchew

Wiadomo jednak, że aflatoksyna, najbardziej szkodliwy rodzaj mikotoksyn, powoduje te poważne powikłania.

READ  Volkswagen Golf został wymyślony na nowo dzięki jeszcze mocniejszemu GTI

Jest wytwarzany przez dwa gatunki pleśni – Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus – i można go znaleźć w spleśniałych orzechach, ryżu, przyprawach, olejach roślinnych i ziarnach kakaowych.

W dużych dawkach aflatoksyny mogą zagrażać życiu.

Patulina to kolejna mikotoksyna, która może rozwijać się na gnijących jabłkach. Według Światowej Organizacji Zdrowia połknięcie może powodować „nudności, zaburzenia żołądkowo-jelitowe i wymioty”.

Unikaj miękkiego, spleśniałego sera, jagód i chleba

Chociaż pleśń nie jest aż tak niebezpieczna, połknięcie może powodować złe samopoczucie.

Aby jeszcze bardziej skomplikować sprawę, dr Fox ostrzega, że ​​pleśń widoczna na powierzchni żywności nie odzwierciedla pełnego zakresu problemu.

W tym momencie zarodniki pleśni głęboko wniknęły w produkt.

„Pleśnie wytwarzają mikroskopijne, nitkowate struktury zwane strzępkami, które mogą przedostać się do żywności” – powiedział.

„Dlatego to, co pojawia się na powierzchni, może nie odzwierciedlać pełnego zakresu zanieczyszczenia pleśnią”.

Im bardziej miękka żywność, tym łatwiej pleśń wniknie w jej powierzchnię.

Usunięcie pleśni z bloku twardego sera na głębokość około cala wokół niego może sprawić, że będzie on bezpieczny do spożycia.  Ser pleśniowy (na zdjęciu) wytworzony z formy nadającej się do spożycia

Usunięcie pleśni z bloku twardego sera na głębokość około cala wokół niego może sprawić, że będzie on bezpieczny do spożycia. Ser pleśniowy (na zdjęciu) wytworzony z formy nadającej się do spożycia

Na przykład żywność o dużej zawartości wody, taka jak soczyste jagody, dżem, a nawet miękki ser, sprzyja głębszemu rozprzestrzenianiu się pleśni.

Kolejnym powodem jest chleb, ponieważ jego porowata struktura pozwala na wzrost w nim nitek.

Oznacza to, że jeśli znajdziesz maleńki kawałek pleśni, prawdopodobnie będzie on obecny w całym słoiku z dżemem lub misce z owocami, nawet jeśli będzie widoczny tylko na powierzchni.

Ale niektóre rodzaje sera są bezpieczne

Jednym z niewielu produktów, które można jeść, nawet jeśli jest spleśniałe, jest twardy ser.

Dodał: „Twarde i gęste produkty spożywcze, takie jak twarde sery czy twarde owoce i warzywa, są bardziej odporne na wnikanie pleśni, więc pleśń można odciąć i spożyć”.

READ  Słoweński raport mówi, że przejęcie Trimo przez Kingspan nie potrwa długo

Dla bezpieczeństwa dr Fox zaleca odcięcie około cala jedzenia wokół i pod obszarem gnicia.

Jednakże, jeśli pleśń jest używana specjalnie do wytworzenia produktu, takiego jak ser pleśniowy, można ją bezpiecznie zjeść.