Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Jestem ekspertem w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i oto, co możesz jeść, nawet jeśli jest spleśniałe

Jestem ekspertem w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i oto, co możesz jeść, nawet jeśli jest spleśniałe

Znalezienie świeżego bochenka chleba (no cóż, w każdym razie tak ci się wydawało) pokrytego plamami zielonej pleśni może być rozczarowujące.

Ale czy wiesz, że w przypadku niektórych produktów spożywczych usuwanie i wprowadzanie plam z pleśni może być nieszkodliwe?

Nie próbuj tego robić z chlebem.

Tak twierdzi specjalista ds. bezpieczeństwa żywności, dr Richard Fox z Uniwersytetu w Greenwich, który informuje MailOnline, jakie produkty można nadal jeść, nawet jeśli są spleśniałe, a które należy wyrzucić do kosza.

Ponieważ chleb jest porowaty, struktury pleśni mogą rozwijać się w całym chlebie, a nie tylko na jego powierzchni

Według Agencji ds. Standardów Żywności (FSA) nie należy spożywać żywności wyraźnie spleśniałej lub zawierającej pleśń.

Ta rada jest szczególnie ważna dla osób z grup szczególnie wrażliwych, takich jak dzieci, kobiety w ciąży, osoby powyżej 65. roku życia i osoby z osłabionym układem odpornościowym.

Spożywanie pleśni – która technicznie jest po prostu mikroskopijnym grzybem – może wywołać chorobę.

Unikaj spleśniałych ziaren, orzechów i jabłek

Według dr Foxa orzechy, zboża i jabłka mogą być jednymi z najniebezpieczniejszych produktów, jakie można zjeść, jeśli znajdziesz na nich plamkę pleśni.

„Konsumenci mogą być uczuleni na pleśń lub w przypadku narażenia na nią zachorować na choroby układu oddechowego” – stwierdził.

„Po drugie, pleśnie mogą wytwarzać toksyczne związki zwane mikotoksynami”.

Opisywane jako „niezwykle niebezpieczne” mikotoksyny mogą osłabiać układ odpornościowy i prowadzić do problemów z reprodukcją.

Niektóre z nich powiązano z rakiem.

„Rzadko powodują ostre skutki, ale mogą wystąpić po długim okresie narażenia” – mówi dr Fox.

Miękkie owoce i warzywa, takie jak pomidory (na zdjęciu), są mniej odporne na pleśń niż twardsze owoce i warzywa, takie jak marchew

Miękkie owoce i warzywa, takie jak pomidory (na zdjęciu), są mniej odporne na pleśń niż twardsze owoce i warzywa, takie jak marchew

Wiadomo jednak, że aflatoksyna, najbardziej szkodliwy rodzaj mikotoksyn, powoduje te poważne powikłania.

READ  Koszmar Wizz Air, gdy rodziny zatopiły się w odległości 200 mil od Londynu Gatwick i powiedziały „znajdź drogę do domu”

Jest wytwarzany przez dwa gatunki pleśni – Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus – i można go znaleźć w spleśniałych orzechach, ryżu, przyprawach, olejach roślinnych i ziarnach kakaowych.

W dużych dawkach aflatoksyny mogą zagrażać życiu.

Patulina to kolejna mikotoksyna, która może rozwijać się na gnijących jabłkach. Według Światowej Organizacji Zdrowia połknięcie może powodować „nudności, zaburzenia żołądkowo-jelitowe i wymioty”.

Unikaj miękkiego, spleśniałego sera, jagód i chleba

Chociaż pleśń nie jest aż tak niebezpieczna, połknięcie może powodować złe samopoczucie.

Aby jeszcze bardziej skomplikować sprawę, dr Fox ostrzega, że ​​pleśń widoczna na powierzchni żywności nie odzwierciedla pełnego zakresu problemu.

W tym momencie zarodniki pleśni głęboko wniknęły w produkt.

„Pleśnie wytwarzają mikroskopijne, nitkowate struktury zwane strzępkami, które mogą przedostać się do żywności” – powiedział.

„Dlatego to, co pojawia się na powierzchni, może nie odzwierciedlać pełnego zakresu zanieczyszczenia pleśnią”.

Im bardziej miękka żywność, tym łatwiej pleśń wniknie w jej powierzchnię.

Usunięcie pleśni z bloku twardego sera na głębokość około cala wokół niego może sprawić, że będzie on bezpieczny do spożycia.  Ser pleśniowy (na zdjęciu) wytworzony z formy nadającej się do spożycia

Usunięcie pleśni z bloku twardego sera na głębokość około cala wokół niego może sprawić, że będzie on bezpieczny do spożycia. Ser pleśniowy (na zdjęciu) wytworzony z formy nadającej się do spożycia

Na przykład żywność o dużej zawartości wody, taka jak soczyste jagody, dżem, a nawet miękki ser, sprzyja głębszemu rozprzestrzenianiu się pleśni.

Kolejnym powodem jest chleb, ponieważ jego porowata struktura pozwala na wzrost w nim nitek.

Oznacza to, że jeśli znajdziesz maleńki kawałek pleśni, prawdopodobnie będzie on obecny w całym słoiku z dżemem lub misce z owocami, nawet jeśli będzie widoczny tylko na powierzchni.

Ale niektóre rodzaje sera są bezpieczne

Jednym z niewielu produktów, które można jeść, nawet jeśli jest spleśniałe, jest twardy ser.

Dodał: „Twarde i gęste produkty spożywcze, takie jak twarde sery czy twarde owoce i warzywa, są bardziej odporne na wnikanie pleśni, więc pleśń można odciąć i spożyć”.

READ  Dlaczego lewica popiera prawicowy rząd w Polsce?

Dla bezpieczeństwa dr Fox zaleca odcięcie około cala jedzenia wokół i pod obszarem gnicia.

Jednakże, jeśli pleśń jest używana specjalnie do wytworzenia produktu, takiego jak ser pleśniowy, można ją bezpiecznie zjeść.