Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Gdzie udać się na najlepszą europejską przygodę z piwem

Gdzie udać się na najlepszą europejską przygodę z piwem

Stulecia dziedzictwa i tradycji wyróżniają się na zróżnicowanej i dynamicznej europejskiej scenie piwnej.

Oto miejsce, w którym możesz wyruszyć na swoją największą europejską przygodę z piwem, a nawet jeśli nie możesz podróżować na półkulę północną, innowacyjne browary rzemieślnicze w całej Nowej Zelandii produkują oryginalne spiny na najbardziej kultowym naparze na kontynencie.

Republika Czeska

Pilsnera w Pilźnie

Najsłynniejszy na świecie styl piwa, zwany po niemiecku Pilzno, został wynaleziony w czwartym co do wielkości mieście Republiki Czeskiej w 1842 roku.

Dołącz do wycieczki po zabytkowym browarze Pilsner Urquell, schodząc do podziemnych tuneli, w których przechowywany jest orzeźwiający złocisty napar (jest przechowywany w chłodnej temperaturze).

Po spróbowaniu nefiltrovaný pivo (niefiltrowanego piwa) prosto z beczki, kontynuuj pieszą eksplorację 500-metrowego podziemnego labiryntu Pilzna o długości 11 km, którego początki sięgają XIV wieku.

Pilzneńskie Święto Piwa na Starym Mieście w Pilźnie.

Pilzneńskie Święto Piwa na Starym Mieście w Pilźnie.

Blisko Muzeum Browaru Plzeň i pubu Na Parkánu – 500 ml najlepszych w mieście za jedyne 4,50 USD.

Tradycyjny czeski pilsner z Alibi Brewing z wyspy Waiheke, najbardziej autentyczna nowozelandzka wersja oryginalnej wersji. Jadalnia jest obecnie tymczasowo zamknięta.

Ciemne piwo w Czeskich Budziejowicach

Z Pilzna jest dwie godziny na południowy wschód od Czeskich Budziejowic, zwanych Budweis, kiedy był to obszar niemieckojęzyczny, i innego ważnego miasta piwnego w Czechach.

Imigranci do Stanów Zjednoczonych wybrali niemiecką nazwę miasta, aby wprowadzić na rynek piwo Budweiser w 1876 roku, ale najlepiej sprzedające się piwo w Ameryce to tylko wodnisty, pocieszający odcień prawdziwego.

Po wycieczce po browarze wpadnij do Piwiarni Budvarka i spróbuj Budvara Tmavý Ležák (ciemnego piwa). Warzone z palonych słodów to powrót do czasów, gdy czeskie piwo było ciemniejsze od złotego pilznera.

W Nowej Zelandii ciemny lager Temná Zima firmy Alibi Brewing jest produkowany ze słodów czeskich i tradycyjnego chmielu Saaz.

READ  Program zbierania funduszy ACT Ukraine na dystrybucję przywieszek bagażowych wykonanych z zestrzelonego rosyjskiego samolotu bojowego

Niemcy

Niemieckie wiesse jest obecnie popularne w browarach rzemieślniczych na całym świecie.

123rf

Niemieckie wiesse jest obecnie popularne w browarach rzemieślniczych na całym świecie.

Kölsch w Kolonii

Słomkowy kolor i lekki smak kölsch to charakterystyczny styl piwa czwartego co do wielkości miasta Niemiec, Kolonii (Köln).

Puby serwują orzeźwiające piwo w smukłych 200 ml szklankach zwanych stanges (kolumnami lub barami), a lokalny zwyczaj polega na tym, że personel baru kontynuuje oferowanie dolewek, dopóki klienci nie uzupełnią swoich szklanek bazą piwa, aby zasygnalizować „Nigdy więcej, dzięki”.

Do popularnych miejsc, w których można zjeść kölsch Brauerei, należy Pfaffen, zabytkowa tawerna, w której latem na słonecznych tarasach panuje aktywność, oraz Früh Brauhaus w cieniu gotyckiej katedry w Kolonii.

Piwa w stylu Kölsch, których trzeba spróbować w Nowej Zelandii, to m.in. CloudBase z browaru Nelson’s Eddyline Brewery.

Rauchbiera w Bambergu

Ciemne, dymne piwo ze słynnego browaru Schlenkerla w Bambergu.

Ciemne, dymne piwo ze słynnego browaru Schlenkerla w Bambergu.

Wykorzystując charakterystyczny smak słodu suszonego na otwartym ogniu – zwykle wytwarzanego z bukowych kłód – Röckebier (wędzone piwo) to tradycyjne pochodzenie bawarskiego miasta Bamberg.

Oba świętujące stulecia produkcji, Brauerei Schlenkerla (od 1678) i Brauerei Spezial (od 1536) zachowują jedną z najstarszych tradycji piwowarskich w Europie.

Piwa Schlenkerla czasami trafiają do sklepów z butelkami w Nowej Zelandii, ale piwa Brauerei Spezial są nalewane tylko bardzo lokalnie w promieniu 15 km od browaru.

Rauchbiers są warzone w Nowej Zelandii – i oba są idealne do parowania z pieczeniami – w tym Pit Boss z North End Brewing z siedzibą w Kāpiti i Hot Rod z browaru Three Sisters w New Plymouth.

Jos w Lipsku

Domy w starym miasteczku Goslar.

Anton Iwanow

Domy w starym miasteczku Goslar.

Inne niemieckie piwo o wielowiekowej tradycji, gose (wymawiane „go-uh”), jest warzone w saksońskim Lipsku od końca XV wieku.

Tradycyjnie orzeźwiające, lekko kwaśne piwo pszeniczne o smaku soli i kolendry, styl ten został praktycznie porzucony po nacjonalizacji browarów NRD pod koniec II wojny światowej.

READ  Tenis: Novak Djokovic przerywa milczenie na temat dramatu Covid-19 i sytuacji w Australii

Amerykański browar odkrył go na nowo w ciągu ostatnich dziesięcioleci, a teraz ponownie jest warzony lokalnie w Lipsku iw pobliskim Goslarze, średniowiecznym mieście o ładnych budynkach z muru pruskiego. Wypróbuj w Brauhaus Goslar.

Become the Ocean od North End Brewing to najlepsza nowozelandzka wersja lipskiego piwa.

Berliner Weiss w Berlinie

Kolejne lokalne niemieckie piwo, obecnie bardzo popularne w browarach rzemieślniczych na całym świecie, Berliner weisse to cierpkie piwo pszeniczne o około 3-4% mniejszej zawartości alkoholu.

Najbardziej znaną berlińską marką jest Kindl Weisse, serwowany latem w miejskich pubach nad jeziorem i ogródkach piwnych nad rzeką.

Spróbuj z odrobiną (syropu malinowego), aby zrównoważyć kwasowość tradycyjnych piw. Poproś o „buta mięsnego” (z napojem) przy zamówieniu.

8 Wired Brewing z siedzibą w Matakanie produkuje Cucumber Hippy, berlińskie piwo z dodatkiem ogórka, a Hippy Berliner to orzeźwiająca mieszanka IPA i Berliner weisse.

Hefeweizen i helles lager w Monachium

Wewnątrz słynnego pubu Hofbrauhaus w Monachium.

Wewnątrz słynnego pubu Hofbrauhaus w Monachium.

Dzięki rozległym piwiarniom, w tym słynnemu Hofbrauhaus i corocznemu festiwalowi piwa Oktoberfest, Monachium jest odwiecznym ulubieńcem nowozelandzkich podróżników odwiedzających Niemcy.

Do charakterystycznych piw, które trzeba spróbować, należą hefeweizen, mgliste, niefiltrowane piwo pszeniczne, które zapowiadało obecny szał na piwa mętne około 500 lat temu, oraz rześkie, nieskomplikowane smaki lagerów (po niemiecku „jasne” piwo).

Oba piwa są ulubionymi piwami latem w ogromnym ogródku piwnym Augustiner Keller, który jest zacieniony przez 100 drzew orzechowych i może pomieścić 500 pijących.

W Nowej Zelandii spróbuj Emerson’s Weissbier na tradycyjne hefeweizen. Pochodzący ze zniszczonej przez powódź doliny Esk w zatoce Hawke’s Bay, Jerry Rig Zeelandt Brewery to doskonałe Hell’s Ale.

Belgia

Piwo Abbey z widokiem na rzekę Maas i Dinant w Belgii.

123rf

Piwo Abbey z widokiem na rzekę Maas i Dinant w Belgii.

Saison w Walonii

Tradycyjnie spożywany sezonowo – odzwierciedlający francuski opis „saison” – saison był warzony w poprzednich stuleciach przez francuskich i belgijskich robotników rolnych w Walonii, aby cieszyć się latem.

READ  Ogromna eksplozja wstrząsa ulicą Canberra, a mężczyzna jest w szpitalu

Godzinę na południowy zachód od Brukseli, Dupont Brewery ożywił historyczny styl w ciągu ostatnich dziesięcioleci, a zachodnia belgijska beczka jest popularnym celem weekendowych wycieczek z przewodnikiem.

Z wytrawnym finiszem Saison Dupont jest regularnie dostępny w najlepszych barach piwnych w Brukseli, w tym w Delirium Village. Powodzenia w wyborze spośród 2000 innych piw w barze, jeśli jesteś zainteresowany drugą rundą.

Najlepsze przepiórki z Nowej Zelandii to Bones of the Land z North End Brewing i Tournesol (po francusku „słonecznik”) z Wellington Garage Venture.

Piwo trapistów w całej Belgii

Browar Westmalle w Brugii w Belgii.

Browar Westmalle w Brugii w Belgii.

Przez ostatnie 300 lat warzenie piwa było ważnym zajęciem mnichów trapistów we Francji i Belgii, a sześć belgijskich klasztorów nadal warzy likiery, często charakteryzujące się wyższą zawartością alkoholu i ciepłymi nutami korzennych belgijskich drożdży.

Na północny wschód od Antwerpii w Café Trappisten piwa Westmalle są łączone z serami wytwarzanymi również przez mnichów z sąsiedniego opactwa Westmalle, a piwa z browaru Rochefort na południe od Brukseli serwowane są w lokalnych kawiarniach w Ardenach.

Dalej na południe, w pobliżu granicy z Francją, Orval słynie z piwa butelkowanego, a opactwo Scourmont w Baileux jest bazą Chimay. Wypróbuj Chimay 150, który oryginalnie uwarzono w 2012 roku z okazji 150-lecia browaru.

Jeśli szukasz piwa w stylu trapistów warzonego w Nowej Zelandii, spróbuj Smuggler’s Bay Tripel z browaru McLeod’s Waipu.

Kwaśne czerwone piwo we Flandrii

Równoważąc piwa trapistów z francuskojęzycznej Walonii w południowej Belgii, niderlandzkojęzyczny region Flandrii w północnej Belgii również ma swój własny, odrębny styl piwa.

Mocne smaki i rustykalna kwasowość pochodzą z wprowadzenia kwasu mlekowego, a najlepsze czerwone piwa Flanders dojrzewające w beczkach są produkowane przez legendarny browar Rodenbach w mieście Roselare.

Goryczkę chmielu zastępuje nuta śliwki, czerwonego wina i malin.Inne flamandzkie piwa serwowane w lokalnych barach i kawiarniach to Duchesse de Bourgogne z browaru Verhaeghe.

W Nowej Zelandii 8 Wired’s Tour Des Flandres jest doskonałym przykładem tego złożonego i ezoterycznego stylu piwa.