Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Długotrwała utrata węchu i smaku

Długotrwała utrata węchu i smaku

Niedawne badanie opublikowane w życie Bada mechanizmy odpowiedzialne za poważne dysfunkcje węchowe (OD) i dysfunkcje smakowe (GD) po wyzdrowieniu z zakażenia koronawirusem 2 (SARS-CoV-2) z zespołem ostrej niewydolności oddechowej.

Pobyt: Trwałe zaburzenia węchu i smaku po Covid-19. Źródło obrazu: Dima Berlin / Shutterstock.com

tło

SARS-CoV-2 jest czynnikiem sprawczym choroby koronawirusowej 2019 (COVID-19). Nagła utrata węchu lub smaku jest jednym z najczęstszych objawów zakażenia SARS-CoV-2.

Zazwyczaj OD i GD występują we wczesnym stadium infekcji, co doprowadziło do wykorzystania tych objawów jako narzędzia przesiewowego w kierunku COVID-19. Zarówno OD, jak i GD występują głównie u młodych pacjentów i są niezależne od płci.

Pacjenci z Covid-19 z OD często doświadczają samoistnego powrotu węchu do poziomu przedobjawowego w ciągu 1 miesiąca od zakażenia. Jednak od 7 do 20% pacjentów z Covid-19 zgłasza przedłużone OD, nawet po ustąpieniu innych objawów.

Mechanicznie u pacjentów z ciężkimi objawami ze strony nosa i zatok występuje obrzęk błon śluzowych szczeliny węchowej, co zwiększa wydzielanie śluzu. Ten wzrost ilości śluzu prowadzi do mechanicznej okluzji cząsteczek substancji zapachowej, co objawia się przewodzącym OD. Infiltracja cząstek wirusa do komórek nieneuronalnych nabłonka węchowego również powoduje znaczącą odpowiedź immunologiczną.

W kontekście odpowiedzi immunologicznej na infiltrację wirusa do nabłonka węchowego uwalniane są cytokiny prozapalne, takie jak interleukina 1β (IL-1β) i czynnik martwicy nowotworu α (TNF-α). Osłabione komórki nieneuronalne zakłócają następnie połączenie między neuronami a sygnałem sensorycznym, uniemożliwiając przekazywanie bodźców węchowych do mózgu.

Co ważne, dokładny mechanizm działania przenikania SARS-CoV-2 do OUN pozostaje niejasny. Jednym z możliwych mechanizmów może być bezpośrednie przenikanie SARS-CoV-2 do płynu mózgowo-rdzeniowego z komórek nieneuronalnych nabłonka węchowego.

Dobrze udokumentowano przenikanie wirusa SARS-CoV-2 do neuronabłonka węchowego, powodując zaburzenia czuciowo-nerwowe. W tym kontekście białko kolczaste (S) SARS-CoV-2 wiąże się z receptorem enzymu konwertującego angiotensynę 2 (ACE2), uruchamiając syntezę przezbłonowej proteazy serynowej 2 (TMPRSS2), powodując w ten sposób fuzję błony.

READ  My Self Wellness oferuje terapię infuzyjną ketaminy w leczeniu depresji opornej na leczenie

Do chwili obecnej niewiele badań wyjaśniło mechanizm leżący u podstaw GD wywołanej przez Covid-19.

O badaniu

Obecne, prospektywne, jednoośrodkowe badanie obejmowało samobadanie i badanie fizykalne pacjentów. Uczestnicy badania przeszli także liczne testy węchowe i smakowe, takie jak test wąchania (SST) i test paska smakowego (TS).

Do badania zrekrutowano 81 osób, w tym 16 mężczyzn i 65 kobiet w wieku 12–73 lat. U wszystkich uczestników wystąpiła OD z powodu COVID-19, która utrzymywała się przez co najmniej 1 miesiąc po ustąpieniu innych ostrych objawów.

Wyniki

Uczestnicy badania doświadczyli trwałego OD lub GD (OGD) przez okres od 1 do 25 miesięcy.

Niektóre placówki kliniczne oferują pomoc pacjentom z uporczywymi zaburzeniami obsesyjno-kompulsyjnymi po wyzdrowieniu z COVID-19. Może to wynikać z tego, że lekarze wciąż poszerzają swoją wiedzę na temat długotrwałego Covid-19 i opracowują strategie walki z tą chorobą. Ponadto pacjenci często zgłaszają się na leczenie OD dopiero po ustąpieniu poważniejszych objawów.

Stopień uszkodzenia komórek węchowych w wyniku penetracji SARS-CoV-2 determinuje czas trwania OD. W przypadku zaburzeń przewodzenia, które występują u większości chorych, węch poprawia się po ustąpieniu ostrego stanu zapalnego błony śluzowej nosa. Pacjenci z uszkodzeniem komórek węchowych wykazują trwałe OD, ponieważ neurony potrzebują więcej czasu na regenerację i ponowne ustanowienie odpowiednich połączeń między komórkami.

Około 64% uczestników badania miało anosmię, a 22% anosmię funkcjonalną. Wyniki SST wykazały, że uczestnicy uzyskali najniższe wyniki w progowej części testu. Wynik SST dla innych części związanych z rozróżnianiem i identyfikacją zapachów ujawnił, że pacjenci prawidłowo wyczuwali intensywny zapach.

Wyniki SST w dużym stopniu zależą od funkcji nabłonka węchowego, co sugeruje, że OD po koronawirusie jest głównie związany z uszkodzeniem obwodowego zmysłu węchu z powodu ostrych odpowiedzi immunologicznych. Mówiąc dokładniej, burza cytokin prowadzi do nacieku leukocytów i inaktywacji komórek nabłonka węchowego, w tym komórek dendrytycznych.

READ  Czy grypa H3N2 może przekształcić się w kolejną pandemię COVID-19?

Nie było różnicy w rozpoznawaniu zapachów stymulujących wyłącznie nerw węchowy i tych, które stymulują nerw trójdzielny, takich jak mięta i cytryna. Co ciekawe, niektórzy uczestnicy z subiektywnymi OD osiągnęli normalne wyniki w SST.

Około 17% uczestników zgłosiło nieprawidłowy smak. Najbardziej znanym smakiem był słodki, a następnie słony. Gorzki smak był jedynie marginalnie powiązany z wynikami TTS i TS.

Wnioski

Wyniki dostarczają ważnych informacji na temat związku między OD a zakażeniem SARS-CoV-2. Możliwe jest, że związek między rozwojem organizacyjnym a COVID-19 ma charakter bardziej peryferyjny niż centralny; Dlatego lekarze powinni zwracać szczególną uwagę na stan błony śluzowej nosa i przekazywać pacjentom lepsze informacje na temat prawidłowej higieny nosa, co może pomóc złagodzić stan.

Odniesienie do magazynu:

  • Boksińska M., Skarżyński P.H., Raj-Koziak D., i in. (2024) Utrzymująca się dysfunkcja węchu i smaku po COVID-19. życie 14(3); 317. doi:10.3390/life14030317.