Wzorzec żywieniowy z podwyższonym indeksem glikemicznym (GI) i ciążą (GL) wydaje się zwiększać ryzyko zgonu z powodu
Choroba sercowo-naczyniowa (CVD), badanie z udziałem dorosłych Chińczyków.
Według naukowców, kierowanych przez Long-Gang Zhao ze szpitala Renji, Shanghai Jiaotong University School of Medicine w Szanghaju, związek z GL jest bardziej wyraźny u mężczyzn, podczas gdy związek z GI jest bardziej widoczny u kobiet.
Zhao i współpracownicy przeprowadzili badania na podstawie dwóch prospektywnych badań kohortowych w Szanghaju. Użyli kwestionariuszy kohortowych częstotliwości jedzenia, aby uzyskać informacje o wartościach odżywczych. Współczynniki ryzyka (HR) dla śmiertelności związanej z GI i GL oszacowano następnie przy użyciu modelu regresji Coxa.
W okresie obserwacji wynoszącym 12,8 lat dla 59 770 mężczyzn i 18,2 lat dla 74 735 kobiet zarejestrowano łącznie 8711 zgonów mężczyzn i 10501 zgonów kobiet. Po uwzględnieniu potencjalnych zakłóceń, dietetyczny indeks glikemiczny (p = 0,025), GL (p = 0,001) i spożycie węglowodanów (p = 0,001) wiązały się ze zwiększonym ryzykiem zgonu z powodu CVD. [Eur J Clin Nutr 2022;76:1142-1149]
U mężczyzn indeks glikemiczny wiązał się z niższym ryzykiem śmiertelności ogólnej i z przyczyn przyczynowo-skutkowych w drugim kwartylu w porównaniu z kwartylem pierwszym (śmiertelność ogólna: częstość akcji serca, 0,89, 95% przedział ufności (CI)). [CI]0,84-0,95). Dietetyczny GL wiązał się z niższym ryzykiem zgonu z powodu raka, ale wyższym ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia.
U kobiet w czwartym trymestrze w porównaniu do pierwszego trymestru indeks glikemiczny był związany ze wszystkimi przyczynami (HR, 1,10, 95% CI, 1,04-1,06), rakiem (HR, 1,12, 95% CI, 1,02-1,23) i choroba sercowo-naczyniowa (częstość akcji serca) Serca, 1,10, 95% przedział ufności, 1,00 – 1,22) śmiertelność.
„W analizach podgrup i wrażliwości nasze główne wyniki pozostały stabilne i ogólnie solidne” – powiedzieli naukowcy. „Wyniki obecnego badania wykazały pozytywne powiązania między dietą GI i GL a ryzykiem zgonu z powodu CVD u chińskich mężczyzn i kobiet, co było zgodne z naszymi hipotezami”.
W przeciwieństwie do tego, badanie w Japonii wykazało potencjalne odwrotne zależności między dietą GI i GL a ryzykiem ze wszystkich przyczyn i śmiertelnością niezwiązaną z nowotworami lub z przyczyn sercowo-naczyniowych u mężczyzn. Jednak badanie zdrowia pielęgniarek przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazało wyższe ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny przy wyższym GL w diecie. [Am J Epidemiol 2010;173:319-329; Br J Nutr 2014;112:2010-2017]
W badaniu PREDIMED wyniki wykazały zwiększone ogólne ryzyko śmiertelności związane z GL tylko u uczestników w wieku poniżej 75 lat z wyższym ryzykiem CVD. [PLoS One 2014;9:e107968]
Z drugiej strony, dowody epidemiologiczne na śmiertelność z przyczyn przyczynowo-skutkowych są ograniczone. Badanie przeprowadzone w Szwecji nie wykazało związku między śmiertelnością w diecie GI, GL i CVD. Wspomniane wyżej japońskie badanie wykazało związek między śmiertelnością żołądkowo-jelitową a chorobami sercowo-naczyniowymi u kobiet, ale nie u mężczyzn. [Am J Clin Nutr 2007;85:1521-1526; Br J Nutr 2014;112:2010-2017]
„Ogólnie rzecz biorąc, nasze badanie było zgodne z wcześniejszymi badaniami, że diety GI i GL są związane ze zwiększonym ryzykiem zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych” – powiedzieli naukowcy.
Dodali, że „podstawowy mechanizm pozostaje niejasny, a wpływ innych czynników żywieniowych na powiązania między dietą GI i GL a śmiertelnością musi być dalej badany”.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Osoba chora na raka wspiera zbiórkę pieniędzy na rzecz Wellness Gym
Ankieta wykazała, że 1 na 5 osób błędnie uważa, że demencja jest normalną częścią starzenia się
Najdłuższe badanie oceniające pogorszenie funkcji poznawczych u dorosłych z drżeniem samoistnym