„Poprzez podstawową ideę zmniejszenia śladu węglowego, Climatic promuje świadome wybory żywieniowe i podnosi świadomość w społeczności. Dieta Sematary skupia się na pozyskiwaniu składników, właściwościach odżywczych i kulturowych żywności, co skutkuje większym skupieniem się na dobre samopoczucie” Haresh Patel, luksusowy szef kuchni, mówi w Woods At Sasan, przystani, która oferuje plan posiłków Sattvic.
3. Obejmuje zdrową żywność z lokalnych źródeł
Dieta klimatyczna obejmuje również spożywanie lokalnych produktów roślinnych i kontrolowanie ich ilości. „To dobrze znany fakt, że produkcja mięsa powoduje więcej śladów węglowych niż jakiekolwiek inne źródło białka. Chodzi o zmniejszenie spożycia mięsa, a także zachęcanie do planu posiłków o długości 5 mil (gdzie surowce są pozyskiwane z mniej niż 10 km) Ponadto, aby dodać do menu, nie ma różnic w formie bufetu i zachęcać posiłki jednogarnkowe do bardziej ekologicznych” – dodaje szef kuchni Vikram Khatri, dyrektor kulinarny The Westin Pune Koregaon Park.
„Jako dietetyk wierzę w holistyczne i holistyczne podejście do wzorców konsumpcji żywności. Dieta klimatyczna obejmuje produkty sezonowe i żywność uprawianą lokalnie w tym konkretnym regionie, która jest pełna składników odżywczych „. Ekspert zdrowia jelit i dietetyk Avanti Deschband mówi.
4. Zmniejsza ryzyko problemów zdrowotnych
Zasadą diety klimatycznej jest spożywanie całej, nieskażonej żywności, co jest dobre dla naszej planety i naszej planety. „Według badań ludzie, którzy jedzą dużo żywności pochodzenia roślinnego, mają mniejsze ryzyko rozwoju przewlekłych problemów zdrowotnych i infekcji, w tym raka, chorób serca, cukrzycy typu 2 i udaru mózgu. Plan żywieniowy polega raczej na wybieraniu całych, nieprzetworzonych posiłków niż opcje pakowane i przetworzone, co zmniejsza ryzyko raka okrężnicy, odbytnicy, piersi, prostaty, trzustki i żołądka.” Mówi dr Razima Khamisra, założycielka Diet Solutions.
5. Pomaga kontrolować wagę
Według badań dieta klimatyczna wspomaga kontrolę wagi. „Ludzie stosujący dietę klimatyczną znacznie ograniczają cukier i przetworzoną żywność, co jest dobre dla umysłu i ciała. Dieta bez cukru rafinowanego i bez pokarmów pomoże w kontroli wagi i poprawi energia niweluje i zmniejsza stany zapalne w organizmie” Konkluduje dietetyk Anjali Verma.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Bardziej ekologiczne wybory, bystrzejsze umysły: badania łączą zrównoważony rozwój i zdrowie mózgu
Coraz częstsza liczba chorób przenoszonych przez komary w Europie – jak bardzo martwią się naukowcy? | Transmisja
Badanie asocjacji całego genomu pozwala zidentyfikować genetyczne czynniki ryzyka demencji