Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Czy zwiększenie spożycia orzechów może zapobiec osłabieniu starszych kobiet?

Czy zwiększenie spożycia orzechów może zapobiec osłabieniu starszych kobiet?

Astenia jest towarzyszem starzenia się, przez co określa się ją jako „Zwiększona podatność na stresujące wydarzenia z powodu wyczerpania rezerw funkcjonalnych. Starsi ludzie żyjący w społeczeństwie jako całości są bardziej narażeni na słabość, z częstością przekraczającą 10% w bogatszych krajach.Niedawne badanie zbadało możliwość zmniejszenia wrażliwości starszych kobiet poprzez zwiększenie spożycia orzechów.

pobyt: Długotrwałe spożywanie orzechów (w tym orzeszków ziemnych, masła orzechowego, orzechów włoskich i innych orzechów drzewnych) w związku z ryzykiem osłabienia u starszych kobiet: dowody z badania kohortowego. Źródło obrazu: Dionisvera/Shutterstock

Kobiety i osoby otrzymujące opiekę długoterminową są szczególnie narażone na osłabienie, a co za tym idzie, upadki, niepełnosprawność, zmniejszoną tolerancję na operację i śmiertelność oraz wymagają większej opieki medycznej przy wyższych wydatkach na leczenie. Ponadto podatność na zranienie ogranicza możliwość uczestniczenia w codziennym życiu i jego strukturze społecznej, co obniża jakość życia.

wstęp

Osłabienie może być związane ze złą jakością diety. Wiadomo, że dieta śródziemnomorska wiąże się z lepszymi wynikami zdrowotnymi. Zawiera orzechy, które zawierają wiele zdrowych składników odżywczych, takich jak wielonienasycone tłuszcze, fitochemikalia o właściwościach przeciwzapalnych i niezbędne witaminy.

Przeprowadzono niewiele badań dotyczących związku między spożyciem orzechów a ryzykiem osłabienia. Obecne badanie obserwacyjne opublikowane w Dziennik żywieniamające na celu zbadanie takiego związku, jeśli taki istnieje.

Badanie przeprowadzono prospektywnie na kobietach biorących udział w badaniu Nurses’ Health Study (NHS), które nie były słabe w momencie rozpoczęcia badania i wszystkie miały ponad 60 lat. Pochodzili z 11 stanów USA. Naukowcy szukali nowych przypadków upośledzenia w ciągu 14-letniego okresu obserwacji, kiedy to grupa była oceniana co cztery lata.

Osłabienie zdefiniowano za pomocą FRAIL (zmęczenie, zmniejszona siła, zmniejszona wydolność tlenowa, liczne choroby przewlekłe i znaczna utrata masy ciała), przy czym istotne były cztery elementy z poniższej listy:

  • wyczerpanie
  • mniej mocy
  • Zmniejszona wydolność tlenowa
  • Wiele chorób przewlekłych
  • Znaczna utrata masy ciała
READ  Dieta na celiakię: jak bezpiecznie wyeliminować gluten?

Kwestionariusze żywieniowe wykorzystano do uzyskania informacji o spożyciu orzechów, całkowitym i indywidualnym. Całkowite spożycie orzechów podzielono na 1 porcję/miesiąc, 1-3 porcje/miesiąc, 1 porcję/tydzień, 2/4 porcji/tydzień i ≥5 porcji/tydzień. Dokonano korekt ze względu na wiek, palenie tytoniu, wskaźnik masy ciała i jakość odżywienia przy użyciu alternatywnego wskaźnika zdrowego odżywiania (AHEI) i stosowania innych leków.

Co wykazało badanie?

Na początku badania około jedna trzecia populacji miała upośledzenie graniczne („przegrody’, z ≥1 komponentami FRAIL)

Badanie donosi, że ryzyko osłabienia obserwowane wśród starszych kobiet zostało zmniejszone o jedną piątą wśród tych, które jadły orzechy w największym stopniu w porównaniu do najniższych. Oznacza to, że starsze kobiety, które jadły średnio pięć lub więcej porcji orzechów tygodniowo, miały o 20% mniejsze ryzyko rozwoju nowo odkrytej osłabienia niż kobiety, które jadły mniej niż jedną porcję miesięcznie.

Wśród orzechów jedzenie orzeszków ziemnych i orzechów włoskich wiązało się z dwukrotnie większym, ale nie dwukrotnie większym, masłem orzechowym. Kobiety, które zjadały połowę porcji orzeszków ziemnych i orzechów tygodniowo, miały o 15% mniejsze ryzyko podatności na zagrożenia w porównaniu z tymi, które jadły mniej niż jedną porcję miesięcznie.

Wraz ze wzrostem spożycia orzechów ryzyko utraty wartości wykazywało liniowy spadek. Potwierdza to istniejące i najnowsze dowody na korzyści płynące ze spożywania orzechów włoskich na starzenie się i poprawę lub utrzymanie funkcji oraz promowanie zdrowego starzenia się. Wykazano, że masa mięśni szkieletowych poprawia się wraz ze spożyciem orzechów, prawdopodobnie ze względu na poprawę syntezy białek i zapobieganie degradacji białek. To może przynajmniej częściowo wyjaśniać korzystne efekty.

Tłuszcze nienasycone są obecne w orzechach w dużych ilościach i mogą poprawiać profil lipidowy, promując w ten sposób zdrowie układu krążenia i funkcje metaboliczne. Może to opóźnić spadek wydolności tlenowej. Orzechy włoskie są bogate w kwas alfa-linolenowy (ALA), niezbędny kwas tłuszczowy omega-3, który jest silnym związkiem przeciwzapalnym.

READ  Astronomowie odkryli gwiazdę w kształcie łzy, która, jak się spodziewają, wybuchnie w supernowej | nowości naukowe i technologiczne

Orzechy są również gęstym źródłem energii, co zapobiega utracie wagi, gdy jest stosowane jako część wysokiej jakości diety. Starsi dorośli zwykle ograniczają spożycie pokarmu, a orzechy mogą pomóc wypełnić luki energetyczne, jednocześnie zapobiegając otyłości ze względu na ich działanie nasycające. Otyłość wiąże się ze słabością, zwłaszcza gdy spada masa i siła mięśni.

Jakie są efekty?

Dobrze ugruntowany związek między regularnym spożywaniem orzechów a zmniejszoną słabością jest uderzający w świetle prospektywnego charakteru badania. Orzechy to prosty sposób na wprowadzenie do diety zdrowej żywności przy jednoczesnym zmniejszeniu ryzyka osłabienia.

Potrzebne są jednak szersze badania, aby potwierdzić te ustalenia, ponieważ wykazano, że wcześniejsze badania w wielu obszarach można ogólnie uogólnić na grupy rasowe i etniczne.

Sugeruje to, że spożycie orzechów powinno zostać poddane dalszym testom jako odpowiednia interwencja zdrowia publicznego w celu utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia osób starszych.. „

scenariusz

Dr Legi Thomas

Dr Legi Thomas jest położnikiem i ginekologiem, ukończyła Government Medical College na Uniwersytecie Calicut w Kerali w 2001 roku. Legi pracowała jako pełnoetatowy konsultant położnik/ginekolog w prywatnym szpitalu przez kilka lat po ukończeniu studiów. Doradzała setkom pacjentek borykających się z problemami związanymi z ciążą i niepłodnością i była odpowiedzialna za ponad 2000 porodów, zawsze starając się osiągnąć naturalny poród, a nie operację.

cytaty

Użyj jednego z poniższych formatów, aby zacytować ten artykuł w swoim artykule, eseju lub raporcie:

  • APA

    Tomasz, Legia. (2023, 22 marca). Czy zwiększenie spożycia orzechów zapobiega kruchości u starszych kobiet? wiadomości medyczne. Pobrano 22 marca 2023 r. z https://www.news-medical.net/news/20230322/Can-increasing-nut-intake-prevent-frailty-in-older-women.aspx.

  • MLA

    Tomasz, Legia. Czy zwiększenie spożycia orzechów zapobiega osłabieniu u starszych kobiet? wiadomości medyczne. 22 marca 2023 r. .

  • Chicago

    Tomasz, Legia. Czy zwiększenie spożycia orzechów zapobiega osłabieniu u starszych kobiet? wiadomości medyczne. https://www.news-medical.net/news/20230322/Can-increasing-nut-intake-prevent-frailty-in-older-women.aspx. (dostęp 22 marca 2023 r.).

  • Harvard

    Tomasz, Legia. 2023. Czy zwiększenie spożycia orzechów może zapobiec osłabieniu starszych kobiet?. News-Medical, dostęp 22 marca 2023 r., https://www.news-medical.net/news/20230322/Can-increasing-nut-intake-prevent-frailty-in-older-women.aspx.