Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Być może znaleźliśmy obszar mózgu, który kontroluje łaknienie ciążowe

Wiemy, że głód pokarmowy w czasie ciąży może obejmować prawie wszystko, ale jak się zaczyna? Nowe badania na myszach identyfikują część mózgu, która wydaje się kontrolować te popędy, co w przyszłości może pomóc zapewnić jak najzdrowszą ciążę u człowieka.

W testach na ciężarnych szczurach, których obecność zespół stwierdził również, że odczuwa głód podczas oczekiwania, naukowcy zaobserwowali zmiany w mózgowych obwodach nagrody, a także w regionach mózgu odpowiedzialnych za smak oraz układy sensoryczne i motoryczne.

w ciągu utwór mezolimbicznyOdpowiadający za dostarczanie uderzeń dopaminy i nagradzanie mózgu za jego działania, zespół zidentyfikował wyższy poziom dopaminy i zwiększoną aktywność receptorów dopaminy D2R w regionie zwanym jądrem półleżącym, częścią mózgowego układu nagrody.

„To odkrycie wskazuje, że ciąża prowadzi do całkowitej reorganizacji przyśrodkowych obwodów limbicznych poprzez neurony D2R” Neurobiolog Roberta Haddad Toffoli mówi: Od sierpnia Instytut Badań Biomedycznych Pi i Sunyer w Hiszpanii.

„Te neurony – i ich zmiany – będą odpowiedzialne za łaknienie, ponieważ lęk przed jedzeniem, który pojawia się w czasie ciąży, znika po zahamowaniu ich aktywności”.

Podczas gdy to badanie dotyczy szczególnie myszy, mózg myszy i ludzki mózg mają wystarczająco dużo wspólnego, aby naukowcy rozważyli, czy ten sam rodzaj zmiany okablowania występuje, gdy ludzkie matki pragną lodów, czekolady lub innego jedzenia. .

Myślałem, że pragnienia Wspomaganie rozwoju płodu Na różne sposoby, ale są też potencjalne problemy – jedzenie pysznych i wysokokalorycznych potraw Ma potencjalne wady dla dzieci i ich matek.

Naukowcy kontynuowali badania potomstwa myszy, którym pozwolono zaspokoić apetyt na słodkie pokarmy, i zaobserwowali różnice w metabolizmie i obwodach neuronalnych w następnym pokoleniu.

„Te wyniki są szokujące… [many of the previous studies in this area] Koncentruje się na analizie, w jaki sposób trwałe nawyki matki – takie jak otyłość, złe odżywianie lub przewlekły stres – wpływają na zdrowie dziecka”. Neurobiolog Mark Clarett mówi: z Uniwersytetu w Barcelonie, Hiszpania.

READ  Nieinwazyjne badanie CGC w celu dokładnej diagnozy chorób powierzchni oka w żywych oczach królika

„Jednak badanie to wskazuje, że krótkie, ale powtarzające się zachowania, takie jak łaknienie, wystarczą, aby zwiększyć psychologiczną i metaboliczną podatność potomstwa”.

W dalszych testach na potomstwie myszy naukowcy zidentyfikowali potencjalne problemy z przyrostem masy ciała, lękiem i zaburzeniami odżywiania. Zobaczymy, jak to może przełożyć się na ludzi, ale znaki nie są dobre.

Zespół odpowiedzialny za to badanie ma nadzieję, że badania mogą przyczynić się do opracowania wytycznych żywieniowych dla przyszłych matek, zapewniając, że nawet w przypadku okazjonalnego apetytu na jedzenie, ogólna dieta pozostanie zdrowa i dobra zarówno dla matki, jak i dziecka.

Naukowcy twierdzą, że przy czymś takim jak głód pokarmowy w czasie ciąży – gdzie jest tak wiele anegdotycznych dowodów na to, co się dzieje i dlaczego – ważne jest, aby przeprowadzono jak najwięcej naukowych badań przyczyn leżących u jego podstaw.

„Istnieje wiele mitów i powszechnych przekonań dotyczących tych pragnień, chociaż mechanizmy neuronalne, które je powodują, nie są powszechnie znane” Clarett mówi.

Wyszukiwanie zostało opublikowane w metabolizm natury.