Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Rozpoczęcie zbiorów winogron i wina na sezon 2023

Rozpoczęcie zbiorów winogron i wina na sezon 2023

W 2022 roku z około 700 winnic w Nowej Zelandii zostanie zebranych 532 000 ton winogron.  (zdjęcie pliku)

Scott Hammond / Personel

W 2022 roku z około 700 winnic w Nowej Zelandii zostanie zebranych 532 000 ton winogron. (zdjęcie pliku)

Rozpoczęły się zbiory winogron w 2023 r., a pierwszy zbiór Sauvignon Blanc z Marlborough zaplanowano na ten tydzień.

W ubiegłym sezonie zebrano 532 000 ton winogron z około 700 nowozelandzkich winnic, przy czym Sauvignon Blanc stanowiło około 75% całej produkcji.

Dyrektor generalny Marlboro Wines, Marcus Pickens, powiedział, że wolumeny z edycji 2023 powinny być na poziomie długoterminowej średniej.

„Musimy być z tego zadowoleni, wszyscy chcą więcej, rynek zdecydowanie tego wymaga, ale myślę, że pod względem wolumenu to dobry wynik”.

Czytaj więcej:
* Deszcz był bolesny, ale dobre wino w pociągu ze zbiorów 2022
* Festiwal wina i jedzenia Marlboro 2022 został odwołany
* Covid-19 NZ: Marlborough przyzwyczaja się do sygnalizacji świetlnej przed letnimi wydarzeniami
* Winiarze myślą o zbiorach po trudnym sezonie

Pickens powiedział, że ważne jest, aby pogoda pozostała sucha i wietrzna, aby zachować jakość owoców.

„Zawsze jesteś na łasce ulewy, więc tak, mamy tylko nadzieję, że tego unikniemy”.

Pickens powiedział, że złagodzenie ograniczeń w podróżowaniu Covid-19 spowodowało poprawę podaży siły roboczej w winnicach w tym roku, co było ogromną ulgą, ponieważ winiarnie nie byłyby w stanie poradzić sobie z czwartym sezonem braku wystarczającej liczby doświadczonych pracowników.

Scott Hammond/Stuff.co.nz

Reporterka Emily Hayward spędza dzień w winnicach z ekipą Hortus Ltd. (pierwsza publikacja w 2018 r.)

Powiedział, że aby żniwa przebiegły gładko, musi być wyższy odsetek doświadczonych pracowników niż tych, którzy są nowicjuszami w branży.

„Wiele największych winnic zwiększyło liczbę stałych pracowników w winnicy przez cały rok… Posiadanie tej doświadczonej podstawowej załogi bardzo pomaga, gdy sprowadza się nowych ludzi na to, wiesz, od sześciu do ośmiu tygodni lub 12 tygodnie pracy”.

READ  Załoga FSM uratowała zaginionych kłusowników z Kiribati

James Dacey, witiolog z centralnego Otago, zgodził się, że zatrudnienie było w tym roku w lepszym stanie, a liczba turystów z plecakiem i pracowników RSE powoli rośnie.

James Dacey, witiolog z Central Otago, twierdzi, że podaż siły roboczej jest w tym roku lepsza, a liczba turystów i pracowników RSE powoli rośnie.  (zdjęcie pliku)

Scott Hammond / Personel

James Dacey, witiolog z Central Otago, twierdzi, że podaż siły roboczej jest w tym roku lepsza, a liczba turystów i pracowników RSE powoli rośnie. (zdjęcie pliku)

Desi, który prowadzi ponad 50 winnic, powiedział, że winogrona Pinot Noir, które są przeznaczone do produkcji wina różowego, a także winogrona Chardonnay, rozpoczęły zbiory w centrum Otago w tym tygodniu.

Powiedział, że to było wspaniałe lato dla plantatorów winogron w okolicy i ekscytujące było rozpoczęcie zbiorów, ale jednocześnie myślał o rolnikach z Wyspy Północnej, którzy zostali mocno dotknięci złą pogodą.

„Współczuję moim kolegom z branży i reszcie Nowej Zelandii, którzy wykonują obecnie trudną pracę”.