Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Czerwień Allura (zwana także FD&C Red 40 i Food Red 17) jest powszechnym składnikiem słodyczy, napojów bezalkoholowych, produktów mlecznych i niektórych płatków zbożowych – ScienceDaily

Waliol Khan z McMaster University mówi, że długotrwałe spożywanie barwnika spożywczego Allura Red może być możliwą przyczyną chorób zapalnych jelit (IBD), choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Naukowcy korzystający z eksperymentalnych modeli zwierzęcych IBD odkryli, że ciągła ekspozycja na Czerwień Allura AC szkodzi zdrowiu jelit i sprzyja stanom zapalnym.

Barwnik bezpośrednio zaburza funkcję bariery jelitowej i zwiększa produkcję serotoniny, hormonu/neuroprzekaźnika znajdującego się w jelitach, co następnie zmienia skład mikroflory jelitowej, powodując zwiększoną podatność na zapalenie okrężnicy.

Khan powiedział, że Allura Red (zwana także FD&C Red 40 i Food Red 17) jest powszechnym składnikiem słodyczy, napojów bezalkoholowych, produktów mlecznych i niektórych płatków zbożowych. Barwnik służy do dodawania koloru i tekstury artykułom spożywczym, co często przyciąga dzieci.

Stosowanie syntetycznych barwników spożywczych, takich jak czerwień Allura, znacznie wzrosło w ciągu ostatnich kilku dekad, ale nie przeprowadzono wcześniejszych badań dotyczących wpływu tych barwników na zdrowie jelit. Khan i jego zespół opublikowali swoje odkrycia w Komunikacja natury. Yoon Han (Eric) Kwon, który niedawno zrobił doktorat w Khan Lab, jest pierwszym autorem.

„To badanie pokazuje znaczący niekorzystny wpływ czerwieni Allura na zdrowie jelit i identyfikuje jelitową serotoninę jako krytyczny czynnik pośredniczący w tych efektach. Odkrycia te mają ważne implikacje w zapobieganiu i leczeniu nieswoistego zapalenia jelit” – powiedział Khan, główny autor badania i profesor uniwersytecki. Wydział Patologii i Medycyny Molekularnej oraz główny badacz w Farncombe Digestive Health Research Institute.

„To, co odkryliśmy, jest zaskakujące i niepokojące, ponieważ ten powszechny syntetyczny barwnik spożywczy jest potencjalnym czynnikiem wyzwalającym choroby zapalne jelit. Te badania to duży postęp w ostrzeganiu opinii publicznej o potencjalnych szkodach związanych z barwnikami spożywczymi, które spożywamy na co dzień” – powiedział. .

„Literatura sugeruje, że spożywanie czerwieni Allura wpływa również na niektóre alergie, zaburzenia odporności i problemy behawioralne u dzieci, takie jak zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi”.

READ  Eksperci ostrzegają, że ludzie, którzy osiedlają się na odległych planetach, mogą w końcu pożreć się nawzajem

Khan powiedział, że choroby zapalne jelit to poważne przewlekłe stany zapalne jelit, które dotykają miliony ludzi na całym świecie. Chociaż ich dokładne przyczyny wciąż nie są w pełni poznane, badania wykazały, że nieregularne odpowiedzi immunologiczne, czynniki genetyczne, brak równowagi mikroflory jelitowej i czynniki środowiskowe mogą prowadzić do tych stanów.

W ostatnich latach nastąpił znaczny postęp w identyfikacji genów podatności oraz zrozumieniu roli układu odpornościowego i drobnoustrojów gospodarza w patogenezie nieswoistych zapaleń jelit. Powiedział jednak, że podobne postępy w identyfikacji środowiskowych czynników ryzyka zostały opóźnione.

Khan powiedział, że środowiskowe wyzwalacze IBD obejmują typową zachodnią dietę, która obejmuje przetworzone tłuszcze, czerwone i przetworzone mięso, cukier i brak błonnika. Dodał, że zachodnia dieta i przetworzona żywność zawierają również duże ilości różnych dodatków i barwników.

Dodał, że badanie wskazuje na związek między powszechnie stosowanym barwnikiem spożywczym a nieswoistym zapaleniem jelit i uzasadnia dalsze badania między barwnikami spożywczymi a nieswoistym zapaleniem jelit na poziomie eksperymentalnym, epidemiologicznym i klinicznym.

Badanie zostało sfinansowane przez Canadian Institutes of Health Research.

Źródło historii:

Materiały Wstęp do Uniwersytet McMastera. Uwaga: Treść można modyfikować według stylu i długości.