Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Te 4 wzorce zdrowego odżywiania są powiązane z niższym ryzykiem śmierci – NBC Boston, wyniki badań

Te 4 wzorce zdrowego odżywiania są powiązane z niższym ryzykiem śmierci – NBC Boston, wyniki badań

Twój schemat diety może pomóc przewidzieć, jak długo będziesz żyć. To znowu konkluzja badanie Opublikowano w Journal of the American Medical Association w celu oceny jakości diety i śmiertelności. Badanie wykazało, że osoby, które jadły dietę bogatszą w składniki odżywcze, rzadziej umierały przedwcześnie.

Nawyki żywieniowe 119 315 osób (75 230 kobiet i 44 085 mężczyzn) w badaniu Nurses’ Health Study i Health Professionals Follow-up Study oceniono na przestrzeni 36 lat. W tym przedziale czasowym ocenili przestrzeganie i wyniki czterech różnych wzorców żywieniowych, z których wszystkie w pewnym stopniu odpowiadały: Amerykańskie wytyczne żywieniowe dla Amerykanów.

Cztery analizowane wzorce żywieniowe to:

  • the Indeks zdrowego odżywiania 2015 (HEI)który mierzy jakość i przestrzeganie diety oraz wykorzystuje wskazówki z Wytycznych dietetycznych dla Amerykanów w ocenie wyników.
  • The Alternative Healthy Eating Index (AHEI), stworzony przez naukowców z Harvard TH Chan School of Public Health jako alternatywa dla oryginalnej HEI. Podobnie jak HEI, zapewnia punktację, ale koncentruje się bardziej na zmniejszaniu ryzyka chorób przewlekłych.
  • Alternatywna dieta śródziemnomorska (AMED), która mierzy dostosowanie do zasad diety śródziemnomorskiej.
  • Indeks zdrowej diety wegetariańskiej (HPDI), który mierzy przestrzeganie zdrowej diety wegetariańskiej.

Badanie wykazało, że istnieje wiele sposobów na przestrzeganie zdrowej diety

Osoby z najwyższym przestrzeganiem co najmniej jednego ze wskaźników zdrowego odżywiania miały najniższe ryzyko śmierci w porównaniu z osobami z najniższym przestrzeganiem. Ten wynik był widoczny wśród wszystkich czterech wskaźników zdrowego odżywiania. Ponadto wynik ten był spójny w wielu grupach rasowych i etnicznych. Obserwowano to również w sposób zależny od dawki (im wyższy wynik, tym mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia, chorób układu oddechowego i raka). Wyższe wyniki przestrzegania zaleceń dla AMED i AHEI były również związane z niższym ryzykiem śmiertelności z powodu chorób neurodegeneracyjnych.

READ  Słabe relacje z ojcem wiążą się ze zwiększonymi objawami dysmorfii mięśni poprzez wrażliwy narcyzm

Z badania wynikało kilka kluczowych punktów. Po pierwsze, podkreśliła, że ​​istnieje wiele sposobów, aby trzymać się zdrowego sposobu odżywiania. Ponieważ nie ma diety uniwersalnej, wykazano, że różne wzorce żywieniowe można dostosować do wszelkich preferencji etnicznych lub osobistych. Po drugie, było wiele podobieństw między tymi czterema stylami odżywiania. Na przykład wszystkie nawyki żywieniowe były bogate w składniki odżywcze i zapewniały obfitość witamin i minerałów. Byli również bardziej skłonni do podejścia bardziej opartego na roślinach. Dr Frank Ho, kierownik wydziału żywienia i epidemiologii w Harvard TH Chan School of Public Health, był głównym autorem badania. Powiedział TODAY.com: „Chociaż te diety różnią się pod pewnymi względami, wszystkie zawierają duże ilości zdrowych pokarmów roślinnych, takich jak owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy i rośliny strączkowe oraz mniejsze ilości rafinowanych zbóż, dodanych cukrów i sodu oraz czerwonego i przetworów mięsnych”.

Aby dłużej żyć, skup się na tych pięciu nawykach żywieniowych:

1. Skoncentruj się na włóknie

Jednym z najlepszych sposobów spożywania większej ilości roślin jest skupienie się na pozyskiwaniu większej ilości błonnika. a 2019 Przegląd systematyczny i metaanaliza W The Lancet stwierdzono, że odpowiednie spożycie błonnika (od 25 g do 29 g dziennie) było również związane ze zmniejszonym ryzykiem wszystkich przyczyn i zmniejszeniem liczby chorób serca, cukrzycy typu 2 i raka jelita grubego.

2. Nosh na orzechach

W badaniu podkreślono spożycie orzechów we wszystkich czterech stylach odżywiania. Orzechy są bogate w zdrowe tłuszcze, które mogą pomóc w zwiększeniu uczucia sytości i sytości, co jest kluczowym elementem kontroli wagi. Zostały one również połączone Lepsze zdrowie mózgu I to jest dopuszczalne Zmniejszenie ryzyka chorób serca.

3. Zdobądź kolory

Kolor jest niezbędny w świecie roślin i pochodzi ze związków zwanych składnikami odżywczymi, które zapewniają roślinie kolor i korzyści. studia Pokaż, że jedzenie kolorowych owoców i warzyw również może przedłużyć życie.

READ  Ozempic w marskości wątroby związanej z NASH. Ryzyko uzyskania inhibitorów pompy protonowej

4. Wybieraj roślinne i morskie źródła białka

Fasola, rośliny strączkowe i ryby pojawiały się w wielu wzorach żywieniowych. Na przykład wzorzec AMED zachęcał do spożywania tłustych ryb, takich jak łosoś, które mogą dostarczać dużych ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Z kolei fasola i rośliny strączkowe oprócz białka dostarczają błonnika.

5. Szukaj elastyczności

Badanie wykazało, że zdrowe odżywianie można dostosować do indywidualnych potrzeb, a wiele podejść w ramach wspólnych tematów może prowadzić do znacznych korzyści zdrowotnych. „Aby ktoś mógł trzymać się zdrowej diety przez długi czas, musi się nią cieszyć. Dlatego ważne jest, aby jednostki dostosowały te zdrowe wzorce żywieniowe do własnych preferencji żywieniowych i kulturowych. Ponadto nie trzeba trzymać się tylko jedno podejście żywieniowe przez całe życie.Aby promować różnorodność i przestrzeganie zasad, można zmieniać te różne zdrowe diety lub stworzyć własną elastyczną dietę.Jednak podstawowe zasady zdrowego odżywiania powinny pozostać takie same: jeść więcej żywności pochodzenia roślinnego przy minimalnym przetwarzaniu, takim jak jak owoce, warzywa, orzechy, produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe Jedz czerwone mięso i wysoko przetworzoną żywność o wysokiej zawartości cukru, sodu i rafinowanej skrobi.

Jeśli zmiana schematu diety wydaje się trudna, rozważ to — małe kroki posuną się o wiele dalej niż całkowity brak ruchu. Hu Jintao mówi, że wiele zdrowych wzorców żywieniowych wiąże się nie tylko z dłuższym życiem, ale także ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych. Ho wyjaśnia na przykład, że „większe przestrzeganie diety śródziemnomorskiej zmniejsza ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych u osób z cukrzycą”. Zdrowe wzorce żywieniowe zostały również powiązane z poprawą przeżywalności wśród osób z rakiem piersi lub jelita grubego.

Jak mówi Ho: „Nigdy nie jest za późno na zdrową dietę”.

Ta historia pojawiła się po raz pierwszy TODAY.com. Więcej z DZISIAJ:

READ  Prognozowanie przeżycia i śmiertelności po zakończeniu leczenia gruźlicy wśród osób zakażonych wirusem HIV: 5-letnia metaanaliza kohortowa Choroby zakaźne BMC

Legginsy, które obiecują wygodę przez cały dzień

Przewodniki po prezentach dla 18-latków

Kobieta urodziła dziecko o wadze 16 funtów