Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Spójrz na londyński „Landscraper”! Nowa siedziba Google w Wielkiej Brytanii – tak długo, jak długo trwa Shard | nieruchomość komercyjna

Mecz koszykówki w porze lunchu, spacer po alejce do ćwiczeń na dachu lub 40 mrugnięć w „pokoju do drzemki”: tylko kilka udogodnień w miejscu pracy, które przybliżają Google Londyn pracowników w nowym domu.

Amerykańska firma technologiczna świętowała „doładowanie” swojej nowej siedziby w Wielkiej Brytanii, gdy ostateczny pakiet został podniesiony w piątek, oznaczając koniec głównej budowy jej poziomych drapaczy chmur. Nazywany „Poszukiwaczem ziemi””.

Pomiędzy stołecznymi stacjami kolejowymi King’s Cross i St Pancras – a ich wysokimi wieżami – zakończono poważne prace konstrukcyjne nowego biurowca Google. Fasada jest również ukształtowana, ponieważ metalowa rama jest wypełniona gigantycznymi taflami szkła i paneli drewnianych.

budynek jest zlokalizowany
Nowy budynek Landscraper firmy Google znajduje się w Kings Cross w północnym Londynie, po stronie głównej linii kolejowej i dworca. Zdjęcie: Martin Goodwin/The Guardian

Dominujący Kings Cross na południe od Kanału Regenta ma 72 metry wysokości w najwyższym punkcie i rozciąga się na 330 metrów, dzięki czemu jest wyższy niż 310-metrowy wieżowiec Shard.

W 2017 r. po raz pierwszy złamano kamień węgielny pod projekt Landscraper, a teraz Google nazywa ten budynek wizytówką Pewność powrotu do pracy w biurze Jednak po pandemii inni opisali projekt o wartości 1 miliarda funtów jako ucieleśnienie świata sprzed Covid.

„Obserwowanie tego, co osiągnęliśmy w ciągu ostatnich pięciu lat, pomimo trudnych warunków po drodze, było naprawdę niezwykłe” – powiedział Ronan Harris, dyrektor zarządzający Google UK i Ireland.

Podczas gdy obecni popijali bezalkoholowe drinki Pimm i skubali kanapki, ostatni pakiet stali został podpisany przez Harrisa i innych, w tym burmistrza Londynu Sadiqa Khana i miejscowego posła Keira Starmera. Następnie został podniesiony na miejsce za pomocą dźwigu, jednego z sześciu nadal działających w budynku o powierzchni 92 000 metrów kwadratowych (990 000 stóp kwadratowych).

Keir Starmer przemawia na koronacji
Keir Starmer przemawiający podczas koronacji. Zdjęcie: Martin Goodwin/The Guardian

Projekt jest pierwszym należącym do Google i zaprojektowanym budynkiem poza Stanami Zjednoczonymi, a Khan pochwalił widok na panoramę Londynu widoczny z witryny. „Ten projekt stanowi prawdziwe wotum zaufania w Londynie, w naszych społecznościach iw naszym kwitnącym sektorze technologicznym” – powiedział burmistrz.

Oczekuje się, że Google wprowadzi się do 11-piętrowego budynku — który został zaprojektowany w pracowniach Thomasa Heatherwicka i duńskiego architekta Bjarke Ingels — dopiero w 2024 roku.

Gdy nadejdzie ten dzień pracy, 4000 pracowników przeniesie się do swoich biur, korzystając z udogodnień, takich jak 25-metrowy basen na dziewiątym piętrze oraz strefa moga – wielofunkcyjna strefa gier – gdzie Googlersi będą mogli grać koszykówka, futsal lub tenis.

Ronan Harris, dyrektor zarządzający Google UK i Ireland, rozmawia z londyńskimi wieżami w tle
Ronan Harris, dyrektor zarządzający Google UK i Ireland, rozmawia z londyńskimi wieżami w tle Zdjęcie: Martin Goodwin/The Guardian

Około 40 000 ton ziemi zostanie przeniesionych do ogrodu na dachu, który biegnie przez całą długość budynku i w którym zostanie posadzonych 250 drzew.

Firma budowlana obejmie również przestrzeń publiczną do użytku lokalnych mieszkańców, a także lokale handlowe na parterze, które według firmy będą wynajmowane małym i wschodzącym brytyjskim markom.

Cztery piąte budynku jest zawieszone na stalowej ramie, co oznacza, że ​​wewnątrz nie ma żadnych wewnętrznych filarów ani kolumn nośnych, co daje firmie dużą otwartą i elastyczną przestrzeń na każdym piętrze.

„Krajobraz” zgodnie z wizją planistów. Zdjęcie: Martin Goodwin/The Guardian

Pojedyncza ciągła podwieszana klatka schodowa biegnie z parteru na szczyt budynku, który według firmy ma zachęcać do interakcji między pracownikami.

„Myślę, że to naprawdę dużo wartości w upewnieniu się, że spędzimy ten czas razem” – powiedział Harris. „Spontaniczny charakter tego, jak ludzie pracują i współpracują, zapewnia bogactwo, które trudno osiągnąć za pomocą samych wideokonferencji”.

Nie wszyscy pracownicy Google w Wielkiej Brytanii będą stacjonować w budynku centrali, ponieważ nie będą mieli możliwości. Google zatrudnia w Wielkiej Brytanii około 6400 osób i postawił sobie za cel 10 000 osób.

Jej pracownicy pracują obecnie w dwóch pobliskich budynkach do wynajęcia w King’s Cross i Rozwój w centrum St Giles Blisko Oxford Street w centrum stolicy.

Pojedyncza ciągła podwieszana klatka schodowa biegnie z parteru na szczyt budynku, który według firmy ma zachęcać do interakcji między pracownikami.
Pojedyncza ciągła podwieszana klatka schodowa biegnie z parteru na szczyt budynku, który według firmy ma zachęcać do interakcji między pracownikami. Zdjęcie: Martin Goodwin/The Guardian

W styczniu Google ogłosił plik Transakcja o wartości 1 miliarda dolarów (871 milionów funtów) na zakup jaskrawego projektu Central Saint Giles, zaprojektowanego przez architekta Renzo Piano. Firma już przed zakupem wynajmowała powierzchnię biurową na terenie, w skład której wchodzi również ponad 100 mieszkań oraz restauracje i kawiarnie na parterze.

Zaangażowanie firmy w budynki biurowe pojawia się w czasie, gdy wiele dużych firm wciąż zastanawia się, ile i jakiego rodzaju powierzchni będą potrzebować po Covid. Być może zaskakujące jest to, że Google – podobnie jak wiele innych globalnych firm technologicznych – postanowił nie w pełni zajmować się pracą zdalną po pandemii, Zamiast tego wybierz podejście hybrydowe.

dyrektor generalny Google, Sundar Pichai, ogłoszony w zeszłym roku Zgodnie z polityką biznesową firmy po Covid większość pracowników spędza trzy dni w biurze „i dwa dni tam, gdzie pracują najlepiej”. Dwadzieścia procent globalnej siły roboczej Google będzie stale pracować w domu.

Subskrybuj codzienną pocztę Business Today lub śledź Guardian Business na Twitterze w BusinessDesk

Projekt Landcraper został zaprojektowany na długo przed pandemią, ale Google twierdzi, że posiadanie budynku i rozwijanie Central Saint Giles pozwoli mu dostosować przestrzeń do przyszłych potrzeb.

„Wszyscy uczymy się o nowych sposobach pracy i rodzajach przestrzeni, których będziemy potrzebować w przyszłości, ale daje nam to elastyczność przy bardzo niskim śladzie węglowym, umożliwiającą przeprojektowanie przestrzeni w bardzo krótkim czasie” – Harris powiedział.

Harris powiedział, że kiedy pracownicy wracają do biura, proszą o więcej przestrzeni do współpracy niż o biurka. „To cały czas ewoluuje, a teraz prowadzimy wiele wewnętrznych konsultacji z naszymi zespołami, aby zobaczyć, jakiej przestrzeni potrzebują” – powiedział.

READ  Parasol Gucci za 1300 funtów jest wyśmiewany w Chinach za to, że nie jest wodoodporny | Gucci