Władze ujawniły, że pod koniec ubiegłego roku w Słowenii ponad 130 osób zaraziło się salmonellą. W tym tygodniu władze przedstawiły zaktualizowane wyniki śledztwa.
Administracja Republiki Słowenii ds. Bezpieczeństwa Żywności, Sektora Weterynaryjnego i Ochrony Roślin (UVHVVR) oraz Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (NIJZ) poinformowały, że wybuch epidemii był spowodowany spożyciem steku z jednej firmy. Ryż stekowy zawiera surową wołowinę (mieloną).
Ona była wcześniej ujawnione 19 osób w wieku od 5 do 71 lat zostało dotkniętych chorobą w kilku regionach kraju, a osiem z nich zostało hospitalizowanych.
Między 12 a 26 listopada 2022 roku zgłoszono 138 przypadków salmonelli, w tym 70 kobiet i 68 mężczyzn. Średni wiek pacjentów wynosił 33 lata. Dane epidemiologiczne wykazały, że niektórzy pacjenci powiedzieli, że zanieczyścili stek, zanim zachorowali.
Spośród wszystkich tych pacjentów 94 zostało potwierdzonych laboratoryjnie, a 44 jest prawdopodobnych. Do szpitali trafiły 33 osoby, ale nie odnotowano zgonów.
Większość pacjentów mieszkała w północno-wschodniej Słowenii, takich jak Maribor, Celle i Murska Sobota. Tylko Nova Gorica nie zarejestrowała żadnych pacjentów.
Salmonella Enteritidis została wyizolowana z ponad 90 próbek kału, z których większość była podobna i uważana za pochodzącą z tej samej grupy. Próbka jedzenia również dała wynik pozytywny.
Sekwencjonowanie całego genomu wykazało, że ludzkie izolaty były blisko spokrewnione z czterema izolatami z próbek steku ryżowego, co sugeruje, że były prawdopodobnym źródłem infekcji.
Badania z firmą
Z najnowszego raportu wynika, że w listopadzie 2022 r. urzędnicy UVHVVR przeprowadzili pierwsze kontrole i pobrali próbki surowców i gotowych produktów w podejrzanej firmie Fingušt Mesnine Štajerske. Zbadano również ogólne procedury higieniczne i wdrażanie procedur HACCP.
Na podstawie pozytywnych wyników na obecność salmonelli w próbkach pobranych przez producenta po otrzymaniu informacji o problemie od sprzedawcy, firma pobrała i sprawdziła dwie partie steku, aby zapobiec dalszym potencjalnym infekcjom.
Mesnine Štajerske otrzymało zakaz sprzedaży żywności, która stwarza ryzyko zakażenia salmonellą. Środki zostały zniesione, gdy ustalono bezpieczeństwo i nie stwierdzono, aby żaden członek personelu był nosicielem bakterii. Zakład produkcyjny został oceniony jako wysoki, co oznacza częstsze kontrole i formalne pobieranie próbek.
Urzędnicy stwierdzili niezgodność w zakresie liczby próbek do samobadania pobranych przez firmę oraz potrzebę dodatkowej weryfikacji dat ważności steków.
Pierwotna przyczyna skażenia salmonellą nie została zidentyfikowana, a po generalnym czyszczeniu nie ma już pozytywnych wyników.
Władze Słowenii również zgłosiły ognisko do Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), ale żaden inny kraj nie zgłosił powiązanych zakażeń.
(Aby zapisać się na bezpłatną subskrypcję Wiadomości o bezpieczeństwie żywności, Kliknij tutaj.)
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Jak sól może smakować tak słodko?
„Wewnętrzny kompas” mózgu może zawierać odpowiedzi na pytanie, dlaczego osoby z chorobą Alzheimera czują się zagubione
Doświadczenia Singapuru z niekontrolowaną dną moczanową: niezaspokojone potrzeby w leczeniu pacjentów