Poza tym, że zwykłe mleko kokosowe jest mniej słodkie, istnieje kilka innych głównych różnic między tymi trzema składnikami. Niesłodzone mleko kokosowe to rzadszy płyn o naturalnym smaku kokosowym, wytwarzany przez zmieszanie miazgi kokosowej z wodą i czasami może być stosowany jako bezmleczny substytut zwykłego mleka w niektórych przepisach. Znajduje się w szerokiej gamie dań, od pikantnych curry i zup po słodkie soki i puddingi.
Natomiast słodzone skondensowane mleko kokosowe to gęsty, słodki syrop, który jest powszechnie stosowany jako słodzik i wzmacniacz smaku w deserach. Jest wytwarzany przez gotowanie mleka kokosowego i cukru razem, aż zmieni się w syrop. Zwykle widzisz go tylko w deserach i często jest używany jako bezmleczna alternatywa dla słodzonego skondensowanego mleka. Następnie jest krem kokosowy, który jest również syropem, ale jest używany zarówno w deserach, jak i napojach, takich jak pina colada. Jest wytwarzany przez połączenie śmietanki kokosowej z cukrem, co tworzy gęstą i kremową konsystencję i jest grubszą opcją z trzech.
Wiedząc o tym, nie byłoby sensu dodawać dwóch ostatnich opcji do pikantnego posiłku lub niesłodzonej wersji do deseru lub napoju bez dodatku cukru.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Bardziej ekologiczne wybory, bystrzejsze umysły: badania łączą zrównoważony rozwój i zdrowie mózgu
Coraz częstsza liczba chorób przenoszonych przez komary w Europie – jak bardzo martwią się naukowcy? | Transmisja
Badanie asocjacji całego genomu pozwala zidentyfikować genetyczne czynniki ryzyka demencji