Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Nowe podwarianty Omicron szybko się rozprzestrzeniają;  Pokarmy, które powinieneś jeść, aby wzmocnić odporność |  zdrowie

Nowe podwarianty Omicron szybko się rozprzestrzeniają; Pokarmy, które powinieneś jeść, aby wzmocnić odporność | zdrowie

Nowa seria zmienne omikronowe Wkroczył do Indii i był powodem wzrostu Infekcje koronawirusem W różnych częściach świata, w tym w Stanach Zjednoczonych i Singapurze. XBB (rekombinowany BA.2.75 i BJ.1)oraz BQ.1 i BQ.1.1, BF.7 Jest to jeden z najnowszych szczepów Omicron, które są odporne na terapię przeciwciałami i powodują ogromny wzrost liczby przypadków Covid. Dzieci, osoby starsze, przewlekle chore i osoby z niską odpornością powinny zachować szczególną czujność w obliczu rozprzestrzeniania się tych wysoce zaraźliwych szczepów. (Przeczytaj także: Covid zapalenie płuc. 8 najczęstszych przyczyn utrzymującej się gorączki niskiego stopnia

Objawy ostatnich szczepów są łagodne i większość osób zarażonych lub ponownie nią zakażonych wraca do zdrowia w domu, a tylko kilka wymaga hospitalizacji. Jednak wraz ze zbliżającą się zimą eksperci twierdzą, że możliwość nowej fali infekcji Covid jest bardzo prawdopodobna. Oprócz przyjmowania dawek przypominających lub wykonywania własnych szczepień przeciwko Covid, należy również zoptymalizować dietę, aby zwiększyć odporność i zachować ogólny stan zdrowia, aby uniknąć zakażenia Omicronem lub jego podwariantami.

„W obecnej sytuacji każdy musi bardziej skupić się na wzmacnianiu układu odpornościowego w sposób kompleksowy, aby stale zwalczać pandemię COVID-19, zwłaszcza w świetle pojawiania się nowych wariantów Omicron. Jednym z najlepszych sposobów jest utrzymanie zdrowy stan odżywienia i uważne odżywianie. Skoncentruj się na wzmocnionych składnikach odżywczych wzmacniających odporność, takich jak białko, kwasy tłuszczowe omega-3, cynk i witaminy C, A, E i D” – mówi Haribrea. N, dietetyk wykonawczy, Cloudnine Hospitals Group, Chennai, oddział OMR.

Harperii. N sugeruje również najlepsze pokarmy, które pomagają pobudzić układ odpornościowy w najlepszy sposób, aby zwalczyć nowy wariant.

1 jajko

Jajka (Unsplash)

Jajka nazywane są białkiem białego złota, ponieważ zawierają zarówno zdrowe tłuszcze, jak i witaminy z żółtka oraz niezbędne aminokwasy z białka jaja. Jajka i ich wartości odżywcze znane są ze zdolności do regulowania stanów zapalnych i wzmacniania odporności.

READ  Życie na Wenus: „piekielne” krajobrazy Wenus mogą być całkowicie niezdatne do zamieszkania | nauka | Aktualności

jak konsumować

Spożywanie codziennie jajka na twardo (60-65g) może dostarczyć energii, niezbędnych aminokwasów, żelaza, wapnia, fosforu, cynku, potasu, magnezu, sodu, ryboflawiny, niacyny, tiaminy, witaminy A i B12, lista jest długa.

Może to być dobra przekąska dla kobiet w ciąży i matek karmiących, które potrzebują składników odżywczych wspierających ich zdrowie, a także zdrowie nienarodzonego dziecka lub noworodka. Dla dzieci jajka mogą być przekąską lub można je dodać do śniadania, aby zdrowo rozpocząć dzień.

2. Orzech

Orzechy włoskie: zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i poprawiają ruchliwość plemników.
Orzechy włoskie: zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i poprawiają ruchliwość plemników.

Oprócz powszechnie znanego faktu, że są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3, orzechy włoskie zawierają wiele innych związków bioaktywnych, takich jak witamina E i polifenole. Orzechy włoskie mają bioaktywność przeciwutleniającą i przeciwzapalną, a kilka badań mówiło o potencjalnej roli orzechów włoskich w inicjacji i progresji chorób, w tym raka, chorób sercowo-naczyniowych i chorób neurodegeneracyjnych.

Orzechy włoskie są pełne witaminy E, B6, kwasu foliowego, cynku, miedzi, manganu, kwasu elagowego – przeciwutleniaczy, katechiny, melatoniny, które przyczyniają się do zdrowego układu odpornościowego i zapewniają wiele innych korzyści.

jak konsumować

Włączenie garści orzechów włoskich do codziennej diety jest najlepszą i najłatwiejszą rzeczą, jaką możesz zrobić, aby poprawić swoje zdrowie. Karmiące matki mogą codziennie pić orzechy włoskie, aby zwiększyć wydzielanie i jakość mleka, co poprawia rozwój mózgu niemowlęcia.

3. Kurkuma i pieprz

Kurkuma (Pixabay)
Kurkuma (Pixabay)

W Indiach kurkuma jest powszechnie nazywana haldi lub sierpem. Ma właściwości przeciwzapalne, żółciopędne, przeciwbakteryjne i wiatropędne.

Badania pokazują, że kurkuma jest dobrze udokumentowanym sposobem leczenia wielu dolegliwości układu oddechowego (takich jak astma, hiperwentylacja i alergie), a także zaburzeń wątroby, anoreksji, reumatyzmu, ran cukrzycowych, kataru, kaszlu i zapalenia zatok. Dodanie kurkumy do naszych codziennych potraw poprawi również trawienie.

Jeśli chodzi o pieprz, pochodzi z południowych Indii i jest znany jako król przypraw. Swój pikantny smak papryki czerpie głównie z piperyny, która znajduje się w zewnętrznych owocach i nasionach. Piperyna jest głównym składnikiem chemicznym odpowiedzialnym za działanie przeciwdrobnoustrojowe. Pieprz posiada wiele właściwości farmakologicznych takich jak: przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwskurczowe, działające depresyjnie na ośrodkowy układ nerwowy, przeciwmutagenne, przeciwutleniające, przeciwowadowe. Pieprz czarny ma właściwości przeciwzapalne i przeciwzapalne. Piperyna zwiększa wchłanianie między innymi selenu, witaminy B12, beta-karotenu i kurkuminy. Pieprz czarny może być używany do wielu celów, takich jak łagodzenie bólu, reumatyzm, grypa, przeziębienie itp.

READ  Lepsze nawyki związane ze stylem życia mogą zmniejszyć pierwotne bolesne miesiączkowanie i zespół napięcia przedmiesiączkowego u kobiet

jak konsumować

Najlepszym sposobem na spożycie jest dodanie 2 szczypt kurkumy i pieprzu ze szklanką mleka, co zwiększa wchłanianie kurkuminy, która jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki i redukującym stany zapalne.

4. Guawa i agrest

Guawa (Shutterstock)
Guawa (Shutterstock)

Guawy są niezwykle bogate w przeciwutleniacze, witaminę C, potas i błonnik. Miąższ zawiera kwas askorbinowy i karotenoidy (likopen i beta-karoten), które wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwhiperglikemiczne, natomiast nasiona zawierają glikozydy, karotenoidy i związki fenolowe o działaniu przeciwdrobnoustrojowym.

Ta niezwykła zawartość odżywcza daje wiele korzyści zdrowotnych. Witamina C pomaga zwiększyć poziom odporności, przygotowując organizm do walki z infekcjami i powszechnymi patogenami. Guawa jest bogata w witaminę C i podobno ma czterokrotnie większą zawartość witaminy C niż pomarańcza.

Amla (agrest indyjski) i jej przetwory są bogatym źródłem witaminy C, fenoli, błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. Zwiększa również wchłanianie żelaza, co pomaga zapobiegać anemii, szczególnie u matek w ciąży i karmiących piersią. Spożywanie świeżej i surowej amli ma większość korzyści odżywczych.

5. Nasiona

Nasiona Chia (Pixabay)
Nasiona Chia (Pixabay)

Wszystkie popularne nasiona, takie jak słonecznik, chia, len, dynia, ogórek, halibut itp. mają inny skład i są bogate w składniki odżywcze. Nasiona te zawierają odpowiednią ilość białka, błonnika, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, fitosteroli, MUFA (jednonienasyconych kwasów tłuszczowych) i PUFA (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych) o uznanych korzyściach dla zdrowia człowieka. Spożywanie orzechów i nasion ma korzystny wpływ na zdrowie, zapobieganie i/lub leczenie czynników ryzyka związanych z niektórymi chorobami przewlekłymi, takimi jak metabolizm glikemiczny i lipidowy, stres oksydacyjny i stany zapalne.

Spożywanie niesolonych nasion w sumie 10-15 gramów dziennie wykazuje korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia. Zapobiega również nieprawidłowej miesiączce z powodu braku równowagi hormonalnej, zapobiega oporności na insulinę i jest dobrą przekąską, która zmniejsza apetyt na jedzenie.

„Właściwa i zdrowa dieta może zapewnić silny układ odpornościowy, który jest w stanie wytrzymać każdy atak wirusa. Osoby stosujące dobrze zbilansowaną dietę wydają się być bezpieczniejsze z lepszym układem odpornościowym i mniejszą częstością występowania chorób przewlekłych i infekcji. Powyższe w celu poprawy ogólne samopoczucie”. n.

READ  Światowa Organizacja Zdrowia potwierdziła wybuch epidemii dengi w Afganistanie

Śledź więcej historii na Facebook & Świergot