Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Niedobór witaminy D może nasilać objawy

Opublikuj na Pintereście
Nowe badanie uzupełnia dowody na to, że ciężkość COVID-19 może być związana z niedoborem witaminy D. Lam Long Dinh / Cel / Getty Images
  • Niektóre badania sugerują, że niedobór witaminy D jest powiązany z gorszymi wynikami COVID-19.
  • Nowe badanie dotyczące poziomu witaminy D przed infekcją potwierdza jej związek z ciężkim COVID-19.
  • Naukowcy twierdzą, że ich odkrycia niekoniecznie oznaczają, że leczenie witaminą D wpłynie na wyniki COVID-19, chociaż sugerują, że utrzymanie prawidłowego poziomu jest rozsądne.

Posiadanie odpowiedniego poziomu witaminy D jest ważne dla promowania zdrowych kości i zębów. Bardzo niewiele z nich ma związek z cukrzycą, chorobami autoimmunologicznymi, chorobami układu krążenia i chorobami zakaźnymi. Wśród nich jest COVID-19.

Naukowcy z Bar-Ilan University i Galilee Medical Center w Izraelu opublikowali badanie badające powiązania między poziomem witaminy D a nasileniem COVID-19 u 253 hospitalizowanych osób. W przypadku COVID-19 naukowcy znaleźli zapisy wskazujące na ich poziomy witaminy D, zanim zostali zakażeni SARS-CoV-2 i udali się do szpitala.

Badanie wykazało, że osoby z niewystarczającym poziomem witaminy D przed infekcją były 14 razy bardziej narażone na rozwój ciężkiego COVID-19 niż osoby z wysokim poziomem witaminy D.

Badanie ukazuje się w PLUS JEDEN.

Głównym autorem opracowania jest Dr.. Emile Dror, centrum medyczne w Galilei i badacz w Bar-Ilan. Powiedzieć Wiadomości medyczne dzisiaj Dlaczego podejrzewa się, że wcześniejsze badania dotyczące związku między niedoborem witaminy D a COVID-19 były niejednoznaczne, a nawet sprzeczne:

„Większość badań (przynajmniej we wczesnej fazie pandemii) przyjmowała witaminę D w kontekście ostrej infekcji wirusowej. Badania te miały na celu ocenę, czy niski poziom witaminy D w szpitalu był związany z wynikami choroby COVID-19. Pomiar witaminy D [during] Choroba pacjenta związana z COVID-19 reprezentuje poziom witaminy D w określonym momencie.”

Dr Dror powiedział, że kiedy mierzy się poziom witaminy D osoby już zarażonej SARS-CoV-2, trudno jest stwierdzić, czy COVID-19 hamuje witaminę D, czy też niedobór nasila infekcję.

Dr Dror wyjaśnił: „Witamina D ulega aktywacji w wątrobie, aby zostać aktywowana. Wielu pacjentów z COVID-19 ma dysfunkcję wątroby, która unieważnia zdolność aktywacji witaminy D podczas choroby”.

READ  Największe badanie dotyczące awokado ma dobre wieści dotyczące wysokiego poziomu cholesterolu

Dr Iacopo Chiudiniprofesor nadzwyczajny endokrynologii na Università degli Studi di Milano we Włoszech, powiedział MNT Naukowcy nie ustalili jeszcze, w jaki sposób witamina D może pomóc w powstrzymaniu COVID-19, nawet jeśli jest jej wystarczająco dużo. Dr Chiudini nie był zaangażowany w badanie.

Dr Chiudini zasugerował, że witamina D może działać na przykład jako modyfikator burza komórkowa Prowadzić do uszkodzenia płuc i progresji choroby lub neutrofil aktywność, „tym samym zmniejszając nadmierną aktywację i rekrutację do zapalenia płuc”.

Spekuluje się również, że witamina D może chronić integralność i naprawiać przegroda nabłonkowa płuc lub zmniejszyć ryzyko płucne i ogólnoustrojowe Koagulacja Był widziany w ciężkim przypadku COVID-19.

Dr Chiudini powiedział dalej:

Niedobór witaminy D może być jednym ze wskaźników wielu przewlekłych schorzeń lub czynników behawioralnych, które jednocześnie zwiększają ciężkość choroby COVID-19 i ryzyko zgonu.

Drugim obszarem, w którym poprzednie badania okazały się niejednoznaczne, jest to, czy suplementacja witaminy D podczas choroby z COVID-19 ma wartość. Dr Dror był męczennikiem jedno badanie Tam, gdzie pacjenci otrzymywali suplementację witaminą D około 10 dni po wystąpieniu objawów COVID-19:

„Oczywiście nie powinno dziwić, że tak opóźniona interwencja nie zmieniłaby znacząco obserwowanego przebiegu choroby. Kiedy badanie ma na celu określenie efektu terapii witaminą D, [I] Poleciłby projekt badania z wczesną interwencją/leczeniem, a nie 5-10 dni po wystąpieniu objawów, gdy organizm przeszedł już przez poważny stres. „

W nowym badaniu pytanie pozostaje bez odpowiedzi. Jak wspomniał dr Chiodini MNT„Związek między niedoborem witaminy D przed infekcją a nasileniem COVID-19 niekoniecznie oznacza, że ​​leczenie witaminą D wpłynie na wyniki COVID-19”.

Po uwzględnieniu wielu innych potencjalnych czynników, dr Dror powiedział: „Wpływ witaminy D był bardzo silny i został zidentyfikowany w każdym modelu regresji wielowymiarowej, który testowaliśmy, jako najbardziej znaczący niezależny czynnik ciężkości choroby i śmiertelności”.

READ  Badanie przeprowadzone przez Southampton wykazało, że sztuczna inteligencja i matematyka mogą uratować pacjentów z sercem

Dr Dror zauważył, że jego badanie ma charakter obserwacyjny i dodał: „W pełni zgadzam się, że randomizowane, kontrolowane badania są niezbędne do wykazania związku przyczynowego” między wynikami witaminy D a COVID-19.

Kontynuował: „Powiedziawszy to, istnieje wiele dobrych powodów, aby utrzymać normalny poziom witaminy D (zdrowie kości i szkieletu itp.) Niezależnie od COVID-19. Jeśli więc może być przydatny w zwalczaniu wirusowych infekcji dróg oddechowych, nie widzę powodu, aby go unikać”.

Ogólnie zalecam, aby ludzie utrzymywali niezbędną witaminę D na normalnym poziomie i zdecydowanie unikali niedoboru 20 nanogramów na mililitr (ng/ml). Te zalecenia już obowiązują niezależnie od pandemii COVID-19. W tym okresie będę szczególnie stosować się do tych zaleceń.”

– Dr. Dror

Aby otrzymywać bieżące informacje o najnowszych wydarzeniach związanych z nowym koronawirusem i COVID-19, kliknij tutaj.