Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Mrożone jagody zostały pozyskane jako środek ostrożności podczas badania źródła zapalenia wątroby typu A .

Mrożone jagody zostały pozyskane jako środek ostrożności podczas badania źródła zapalenia wątroby typu A .

Own Brands Ltd wycofuje mrożone jagody marki Pams jako środek ostrożności ze względu na możliwy związek z niedawnymi przypadkami zapalenia wątroby typu A, mówi zastępca dyrektora generalnego ds. bezpieczeństwa żywności Vincent Arbuckle w Nowej Zelandii.

Dochodzenie NZFS nadal dotyczy źródła choroby i aktualnych porad dotyczących traktowania wszystkich resztek mrożonych jagód ciepłem, patrz tutaj.

Zwrot dotyczy wszystkich partii i zakresów dat następujących produktów:

  • Mrożone Jagody Mieszane Bam 500 g.
  • Bums Frozen 2 Berry Mix 1 kg.
  • Bamb’s Frozen 2 Mieszane Jagody 750gm.
  • Bums – Frozen Smoothie – Mieszane Jagody 500 g.
  • Żurawina Bam 500 gr.
  • Owoce jagodowe 350 g.

Produkty są usuwane ze sklepów New World, PAK’nSAVE i Four Square w całym kraju oraz ze sklepów Trents i Raeward Fresh na Wyspie Południowej.

Arbuckle twierdzi, że obecnie w społeczności występuje 12 przypadków zapalenia wątroby typu A związanych ze spożywaniem mrożonych jagód.

Jak dotąd osiem z 12 przypadków jest powiązanych sekwencją genetyczną, co oznacza, że ​​prawdopodobnie były narażone na to samo źródło wirusa. Siedem z 12 przypadków było hospitalizowanych.

„Zachęcamy ludzi do zaglądania do lodówek, aby sprawdzić, czy mają któryś z produktów, które zostały wycofane. Osoby, które mają te produkty w domu, nie powinny jeść ich na surowo. Doprowadzenie ich do wrzenia sprawi, że będą bezpieczne lub mogą być zwrócony do miejsca zakupu w celu uzyskania zwrotu pieniędzy.

„Ważne jest, aby pamiętać, że sytuacja wciąż ewoluuje, a obraz może się zmienić. W międzyczasie naszą radą dla wszystkich konsumentów jest dalsze zachowanie ostrożności i podjęcie dodatkowych środków ostrożności w domu poprzez obróbkę cieplną zamrożonych jagód w celu zabicia wirusa.”

Nawet jeśli nie określono ostatecznego źródła, ta rada dotyczy wszystkich mrożonych produktów jagodowych. Wirusowe zapalenie wątroby typu A pozostaje stosunkowo rzadkie w Nowej Zelandii – 12 przypadków związanych z mrożonymi jagodami stanowi połowę przypadków zgłoszonych do tej pory w tym kraju w tym roku”.

READ  Badania łączą pomiary echokardiograficzne z ryzykiem demencji

Nowozelandzkie porady dotyczące bezpieczeństwa żywności dla konsumentów to:

  • Zagotuj krótko zamrożone jagody przed ich zjedzeniem lub jeśli masz w domu termometr, upewnij się, że temperatura gotowania przekracza 85°C przez jedną minutę. Podgrzane jagody można bezpiecznie ponownie zamrozić do późniejszego wykorzystania.
  • Jeśli umieścisz jagody w kuchence mikrofalowej, powinieneś przewrócić je w połowie procesu gotowania, aby upewnić się, że są w pełni ugotowane. Ustawienia mikrofal są różne, ważne jest, aby jagody osiągnęły etap wrzenia.
  • Umyj ręce przed jedzeniem i przygotowywaniem jedzenia.

Arbuckle twierdzi, że produkty objęte wycofaniem zostały zidentyfikowane podczas trwającego dochodzenia NZFS.

„Wiemy, że wirus w Nowej Zelandii jest genetycznie identyczny z wirusem, który wywołał chorobę w Szwecji w 2020 i 2021 roku. Choroba ta miała możliwy związek z mrożonymi jagodami z Serbii.

„Wycofane produkty zawierają jagody z Serbii i podobno zostały zjedzone przez większość osób, które zachorowały.

„Byliśmy w stanie zidentyfikować wycofane produkty, dopasowując początek choroby do historii żywności zgłoszonej przez przypadki”.

Arbuckle mówi, że możliwe jest zidentyfikowanie innego możliwego źródła lub że nigdy nie znaleziono żadnego ostatecznego, potwierdzonego źródła.

„Powszechnie przyjmuje się, że śledzenie choroby do konkretnych produktów w przypadku mrożonych jagód z importowanych źródeł jest bardzo trudnym procesem.

12 przypadków odnosi się do zjedzenia kiści jagód. Ponadto wirusowe zapalenie wątroby typu A charakteryzuje się długim okresem inkubacji – do 50 dni między spożyciem produktu a wystąpieniem objawów.

„Testowanie produktu przeprowadzone przez ESR do tej pory nie zidentyfikowało jeszcze żadnego wirusa zapalenia wątroby typu A. Można się tego spodziewać ze względu na wielkość jagód w grze.

„Biorąc pod uwagę te zawiłości, starannie rozwiązujemy ten problem. W ramach tego nasze podejście zostało sprawdzone przez międzynarodowego eksperta i konsekwentnie zasięgaliśmy porady od innych międzynarodowych agencji bezpieczeństwa żywności i będziemy to robić nadal.”

READ  Wypadanie włosów jest powszechne po zakażeniu COVID-19 | Najnowsze wiadomości dla lekarzy, pielęgniarek i farmaceutów

W międzyczasie, jako dodatkowy środek ostrożności, inni importerzy mrożonych jagód postanowili zawiesić kolejną jagodę, która może zostać zwrócona Serbii na czas trwania dochodzenia.

Produkty te mają słabszy związek z przypadkami i zawierają mniej jagód niż Serbia. Popieramy dobrowolną decyzję importerów o zawieszeniu ich sprzedaży, podczas gdy nasze prace nad identyfikacją źródła infekcji trwają. Jest im narzucony, ale tak jak my, bezpieczeństwo konsumentów jest dla nich priorytetem.

„Wszelkie inne działania będą inspirowane dowodami potwierdzającymi bezpieczeństwo żywności”.

Objawy zapalenia wątroby typu A

Jeśli zachorujesz na wirusowe zapalenie wątroby typu A, pojawienie się objawów zajmie od 15 do 50 dni.

Wczesne objawy zapalenia wątroby typu A można pomylić z grypą. Typowe objawy to nudności i ból brzucha, z żółtaczką (żółta skóra) pojawiającą się w ciągu kilku dni. Niektóre osoby, zwłaszcza dzieci, mogą nie mieć żadnych objawów.

Wraz z postępem choroby objawy to:

  • Gorączka.
  • Żółtaczka (zażółcenie oczu i/lub skóry).
  • Utrata apetytu (utrata apetytu).
  • mdłości.
  • Dyskomfort w jamie brzusznej.
  • uczucie zmęczenia (zmęczenie, uczucie zmęczenia).
  • ciemny mocz;

© Zakres mediów