W tym tygodniu na polskim rynku hurtowym ruszyła masowa sprzedaż pomidorów z lokalnych szklarni. Jednocześnie tegoroczny krajowy sezon na pomidory szklarniowe rozpoczął się z miesięcznym opóźnieniem – podają analitycy EastFruit Project, powołując się na Fresh-market.
Pierwsze partie polskich pomidorów szklarniowych pojawiły się na rynku 20 lutego ubiegłego roku, a ich cena zaczynała się od 20 zł/kg. W tym sezonie pierwsze partie czerwonych pomidorów od lokalnych zbieraczy szklarniowych pojawiły się na rynku dopiero w zeszłym tygodniu, a ich cena została ogłoszona na poziomie 25 zł/kg (5,74 USD/kg). Od 22 marca cena pomidorów szklarniowych spadła średnio o 13%, ale w ujęciu rok do roku są one teraz o około 38% droższe niż rok temu.
Drastyczny wzrost kosztów produkcji warzyw szklarniowych oraz problemy z pozyskaniem paliwa spowodowały ogromne opóźnienia w rozpoczęciu sezonu produkcyjnego i wpłynęły na bieżącą podaż lokalnych pomidorów. Ponadto ceny większości importowanych pomidorów są nadal bardzo wysokie, również ze względu na problemy z zaopatrzeniem w głównych krajach-dostawcach – głównie w Hiszpanii, ale także w Turcji (która zakazała eksportu pomidorów, ale zniosła zakaz w ciągu kilku dni) i Maroku.
po więcej informacji: East-fruit.com
„Internetowy ewangelista. Pisarz. Zapalony alkoholik. Miłośnik telewizji. Ekstremalny czytelnik. Miłośnik kawy. Bardzo upada.”
More Stories
Polska twierdzi, że dokonała nalotu na rosyjską siatkę szpiegowską
DTEK kupuje projekt akumulatorów, który zwyciężył na rynku pod względem wydajności
„Poświęcił się” – trener Polski chwali gwiazdę Barcelony