Jak więc japońska dieta składająca się głównie z ryb pomaga leczyć uszkodzenia wątroby?
Japońska dieta to dieta składająca się głównie z ryb i skorupiaków, bogata w pokarmy bogate w błonnik, takie jak wodorosty i grzyby, oraz produkty fermentowane, takie jak marynaty.
„Interwencja japońskiej diety poprawiła metabolizm tłuszczów u młodych mężczyzn” – stwierdzili naukowcy, dodając, że wynik japońskiej diety był związany z niższymi wskaźnikami otyłości i częstością występowania choroby niedokrwiennej serca w globalnym badaniu porównawczym.
„Co ciekawe, odkryliśmy, że mJDI12 był również istotnie związany ze spożyciem składników odżywczych o właściwościach przeciwutleniających, takich jak witamina C, beta-karoten i α-tokoferol. Stres oksydacyjny jest związany z patogennością NASH i zakłóceniami przeciwutleniających składników odżywczych, takich jak jak witamina C”, dodaje artykuł, że witamina E może mieć działanie hepatoprotekcyjne.mJDI12 to japońska 12-składnikowa dieta, którą zastosowano w badaniu.
Badanie mówi również o obniżającym poziom cholesterolu działaniu błonnika pokarmowego, który jest ważnym składnikiem stłuszczenia wątroby. Mówi również, że japońska żywność może wpływać na florę jelitową dzięki zawartości błonnika, co pomaga zmniejszyć ryzyko marskości wątroby.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Bardziej ekologiczne wybory, bystrzejsze umysły: badania łączą zrównoważony rozwój i zdrowie mózgu
Coraz częstsza liczba chorób przenoszonych przez komary w Europie – jak bardzo martwią się naukowcy? | Transmisja
Badanie asocjacji całego genomu pozwala zidentyfikować genetyczne czynniki ryzyka demencji