Aby przygotować roztwór czyszczący, firma Akinmade połączyła sodę oczyszczoną, płyn do mycia naczyń, wodę i środek czyszczący Magic Cleaner, amerykański produkt przeznaczony do stali nierdzewnej. Następnie nałożyła mieszaninę na wnętrze odłączonego urządzenia, za pomocą gąbki czyszczącej zeskrobała brud i wypolerowała wilgotną ściereczką z mikrofibry.
„Zrób tę ostatnią rzecz wieczorem, aby wyschła przez co najmniej 12 godzin, zanim będziesz musiał jej ponownie użyć” – zasugerowała.
Jednak nie wszyscy byli fanami tego wirusowego hacka, ponieważ wzbudził on wiele obaw związanych ze stosowaniem wody i środków czyszczących w pobliżu elementu grzejnego frytkownicy.
Jeden powiedział: „Nie podejmuję takiego ryzyka”, a inny dodał: „Prąd elektryczny i woda nigdy się nie mieszają… Czy to nadal działa?”
„Zrobiłem coś podobnego i spryskałem przedmiot kilkoma kroplami… teraz frytownica odcina zasilanie” – podzieliła się trzecia osoba, a czwarta skomentowała: „Zamiast tego użyj środka do czyszczenia piekarnika. Może to zniszczyć potrawę”.
Inny powiedział: „Raz tego spróbowałem, a kiedy włączyłem ponownie, rozległy się fajerwerki – i pomyślałem: Kogo teraz będę winić za zepsucie się frytkownicy?”
Urządzenia elektroniczne należy czyścić tylko wtedy, gdy są wyłączone i odłączone od gniazdka elektrycznego, a element grzejny powinien przed użyciem całkowicie wyschnąć.
Zalecane metody czyszczenia frytownic często zależą od modelu i producenta. Na przykład holenderska firma Philips zaleca używanie szczotki z miękkim włosiem do usuwania resztek jedzenia z przedmiotu, ale trzymanie się z daleka od twardego włosia lub stalowych drutów, ponieważ mogą one uszkodzić farbę. Dodaje, że do obszaru za przedmiotem można dotrzeć za pomocą elastycznej szczoteczki.
Chociaż urządzenie jest reklamowane jako wygodne, jest wiele produktów spożywczych, których nie należy wkładać do frytkownicy – od koktajli po paszteciki z burgerami.
I chociaż frytkownica powietrzna jest często reklamowana jako zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych metod smażenia, ma ona wadę: gotowanie żywności w wysokiej temperaturze może zwiększyć ryzyko wystąpienia potencjalnie szkodliwych substancji chemicznych, takich jak wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) lub niecykliczne aminy. ), powstają w żywności takiej jak mięso czy ryby. Użytkownikom zaleca się, aby nie rozgotowywać potraw.
Jeśli jeszcze nie zdecydowałeś się na modę na frytownice, oto wszystko, co musisz wiedzieć przed podjęciem decyzji, zgodnie z Zwiastować Współpracownik Nikki Birrell.
„Fanatyk muzyki. Profesjonalne rozwiązywanie problemów. Czytelnik. Wielokrotnie nagradzany telewizyjny ninja”.
More Stories
Jeśli tak będzie dalej, rozważymy monitorowanie cen i otwarcie importu całych kurczaków – prof. Prasad
„Normalne” do „Wysokie” prawdopodobieństwo uderzenia cyklonu tropikalnego w Wyspę Północną
„Samowzbogacanie się”: laptopy z „ekranem dotykowym” i „wyrafinowane” telefony komórkowe dla parlamentarzystów z Fidżi