Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Importer netto i główny producent owoców i warzyw

Polska jest znaczącym producentem owoców i warzyw. Białoruś jest nabywcą numer jeden. Polska jest czwartym największym nabywcą w Holandii. Ale kraj importujący netto.

W ubiegłym roku Polska sprowadziła 2,5 mln ton świeżych owoców i warzyw. Wyeksportował 1,7 mln ton. To sprawia, że ​​Polska jest dziesiątym największym importerem na świecie. Zajmuje 19. miejsce jako eksporter. Wynika to z analizy faktów dotyczących owoców i warzyw.

Import Polski nieznacznie wzrósł w 2020 r., ale nieznacznie spadł na początku 2021 r. Eurostat twierdzi, że w zeszłym roku Polska sprowadziła z Holandii 600 000 ton świeżych owoców i warzyw. Dzięki temu Holandia stała się najważniejszym dostawcą świeżych owoców i warzyw w Polsce. Z 576 000 ton Hiszpania jest drugim największym dostawcą. Na trzecim miejscu plasują się Niemcy z 318,00 ton.

W ubiegłym roku Polska eksportowała znacznie mniej niż wcześniej. Główną tego przyczyną jest spadek eksportu jej głównego produktu, jabłek. Sprzedali też mniej niż ich drugi najważniejszy towar hurtowy, grzyby. Białoruś od wielu lat jest numerem jeden wśród nabywców świeżych owoców i warzyw.

Ta dominacja została mocno zniekształcona. Może to wynikać ze ścisłego przestrzegania zasad. W 2016 roku Polska wyeksportowała na Białoruś 690 tys. ton. W 2019 roku było to jeszcze 350 000 ton. Ale do 2020 roku było to tylko 260 000 ton.

Dużo jabłek, duże warzywa pełnoglebowe, warzywa szklarniowe
Jak wspomniano, Polska jest znaczącym producentem. Rocznie produkuje pięć milionów owoców i 5,5 miliona warzyw. To jest średnia roczna produkcja. Uprawia trzy miliony ton jabłek. Tak więc ten produkt jest zdecydowanie najważniejszym produktem owocowym. Jedna trzecia z nich to jabłka przemysłowe.

Inne owoce to truskawki oraz czereśnie i czereśnie. Zawiera również maliny, jeżyny, śliwki i gruszki. Rośnie także uprawa borówki w Polsce. Obecnie w kraju produkuje się ich 40 tys. ton.

READ  Iga Świątek i Hubert Hurkacz prowadzą Polskę do pierwszego zwycięstwa w United Cup. | Turniej ATP

Top Polish jest mieszanką dużych warzyw pełnoglebowych, takich jak warzywa, kapusta, marchew i cebula oraz jest uprawą chronioną, taką jak pomidory i ogórki. W Polsce pod przykryciem uprawia się około 700 000 ton pomidorów i 140 000 ton papryki. W Holandii jest to odpowiednio 900 000 ton i 430 000 ton.

Kapusta to najlepszy produkt Polski. Spośród nich uprawia się 950 000 ton. W Holandii jest to 180 000 ton. W Polsce uprawia się 730 000 ton marchwi (570 000 ton w Holandii). I 600 000 ton cebuli (1,7 mln ton w Holandii). Inne ważne produkty to kalafior / brokuły i buraki. W ubiegłym roku produkcja pieczarek wyniosła 178 000 ton.

Polska uprawia więcej malin w Unii Europejskiej. I piąty na świecie. Stanowi ponad połowę całkowitej produkcji UE. W latach 2004-2006 polska produkcja malin wynosiła średnio 58 tys. ton. Całkowita powierzchnia produkcyjna w tym okresie wynosiła około 16 000 hektarów.

W 2016 roku produkcja wzrosła do 129 tys. ton, a powierzchnia upraw do 29 300 ha. Akr malinowy Polski jest bardzo stabilny. Jednak zbiory różnią się z roku na rok. Powodem tego jest zmieniający się klimat.

Holandia jest doskonałym dostawcą; Zwłaszcza reeksport
W 2020 roku Polska importowała świeże owoce i warzywa, podobnie jak w 2019 roku – 2,5 mln ton. Było to jednak wyższe niż w poprzednich latach. Banany, najważniejszy produkt. W ubiegłym roku Polska sprowadziła 560 000 ton. W poprzednich trzech latach było to 450 000 ton.

Na początku 2021 roku była znacznie niższa. Potem były pomidory, arbuzy, mandarynki, pomarańcze i cebula. Przywóz z Holandii często obejmuje powrotny wywóz. Banany to najlepszy produkt, który trafi do Polski. To było (via) z Holandii.

Według Eurostatu w ubiegłym roku ponad 130 000 ton zostało reeksportowanych. Cebula to drugi najważniejszy produkt. Polska sprowadziła z Holandii 122 000 ton w 2020 roku. Pomidory, gruszki, pomarańcze, cytryny, marchewki i winogrona pochodzą z Holandii. Jak w przypadku wielu produktów.

READ  Discovery Legal Challenge zwiększa polsko-amerykański serial medialny

W sumie 25% całego polskiego importu pochodzi z/przez Holandię. Czyli 610 000 ton. Holandia wyeksportowała w ubiegłym roku do Polski 130 000 ton świeżych warzyw i owoców. Mówi Holenderskie Biuro Kontroli Jakości i Centrum Nowego Produktu.

Całkowity import z Hiszpanii wyniósł 576 000 ton. Był niższy niż w 2019 roku, ale wyższy niż wcześniej. Hiszpania eksportuje do Polski głównie owoce cytrusowe. W zeszłym roku było to 82 000 ton mandarynek, 70 000 ton pomarańczy i 60 000 ton cytryn. Następnie pomidory i papryka.

Kraje eksportujące
Rosja była dla Polski bardzo ważnym rynkiem zbytu. W szczytowym okresie 2013 roku Polska wyeksportowała 1,2 mln ton świeżych owoców i warzyw. Dotyczy to Białorusi i Litwy. W ubiegłym roku było to tylko 317,00 ton. Tutaj Białoruś była jeszcze ważniejsza, eksportując 262 tys. ton. Niemcy kupują drugi polski produkt. W 2020 roku zajęło 240 000 ton. Był wyższy niż 2019, ale niższy niż 2018.

Na trzecim miejscu jest Wielka Brytania z 120 000 ton. To znacznie mniej niż w poprzednich latach. Eksport do Wielkiej Brytanii był nieco wyższy na początku tego roku. Ukraina i Rumunia, potem Holandia. Eksport do Holandii wahał się w ostatnich latach od 75 do 110 000 ton. Niezwykłe jest to, że najważniejszym produktem, który Holandia kupuje w Polsce jest cebula.

Eksport: głównie jabłka
Polski eksport w dużej mierze opiera się na Apple. Przy 645.000 ton produkt ten stanowi prawie 40% całkowitego eksportu świeżych owoców i warzyw. Egipt jest drugim po Białorusi największym nabywcą polskich jabłek. W 2020 roku zabrali 75 000 ton, a w 2019 prawie 130 000 ton.

Polski eksport pieczarek osiągnął najwyższy poziom 235 000 ton w 2018 roku. W 2019 roku było to 212 000 ton, a w 2020 roku było to 200 000 ton. Na początku 2021 roku wyeksportowano kolejne pieczarki. Odzysk ten nie dotyczy Zjednoczonego Królestwa, najważniejszego rynku dla tego produktu. W tym roku eksport do tego kraju uległ dalszemu zmniejszeniu. W 2020 roku Polska wyeksportowała do Wielkiej Brytanii 50 000 ton swoich grzybów. W poprzednich dwóch latach było to 54 000 ton.

READ  Polska odpada z mundialu w fazie pucharowej

Niemcy to kolejny duży polski odbiorca pieczarek. Francja jest na trzecim miejscu. Również w najbardziej zacofanej pozycji następuje ciąg innych krajów. Polska eksportuje dużo cebuli. W 2020 roku było to 211 000 ton. Z tego 60 000 ton trafiło do Wielkiej Brytanii, a 57 000 ton do Holandii. Polski eksport gruszek to blisko 100 tys. ton. Większość pojechała na Białoruś. Na początku tego roku polski eksport gruszek do tego kraju ponownie wzrósł.

Wiele przetworzonych produktów
W Polsce szczególnie dużo trafia do przemysłu przetwórstwa owoców. W większości przekracza granicę. Sok jabłkowy to ważny towar eksportowy. Wiele mrożonych owoców jest również eksportowanych. Ważnym towarem eksportowym są również warzywa mrożone. Kraj eksportuje również dużo przetworów grzybowych i suszonych warzyw.

Kliknij tutaj, aby uzyskać pełną analizę (w języku niderlandzkim).

Po więcej informacji:
John Keys Boone
Fakty o owocach i warzywach
E-mail: [email protected]
Strona internetowa: www.fruitandvegetablefacts.com