Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Dieta na celiakię: jak bezpiecznie wyeliminować gluten?

Dieta na celiakię: jak bezpiecznie wyeliminować gluten?

Niestety, te zboża i ich pochodne można znaleźć w czymś, co wydaje się wszystkim, więc pomocne może być dokładne określenie, których pokarmów należy unikać. Dobrą wiadomością jest to, że istnieje wiele bezglutenowych alternatyw dla ulubionych z tej listy. według Fundacja CeliakiiSą to ciężkie zatrucia glutenem:

  • Chleb, taki jak bochenki, bajgle, pita i chipsy tortilla
  • Ciastka, takie jak rogaliki, ciasta i babeczki
  • Makaron, taki jak spaghetti, ravioli i gnocchi
  • Makaron, taki jak makaron jajeczny, ramen i chow mein
  • Wypieki, takie jak herbatniki, ciasta i torty
  • Produkty śniadaniowe, takie jak płatki zbożowe, muesli i naleśniki
  • Przekąski, takie jak batoniki, krakersy i ciastka
  • Przyprawy, takie jak buliony, sosy i sosy

Nawet żywność, która naturalnie nie zawiera glutenu, taka jak owies, może być ryzykowna, jeśli jest potencjalnie zanieczyszczona. „Zwykły owies jest silnie skażony glutenem zarówno ze wzrostu, jak i przetwarzania, więc osoba może spożywać tylko owies oznaczony jako bezglutenowy” – mówi Smith.

powrót do góry

Jakie są naturalnie bezglutenowe pokarmy, które możesz włączyć do diety na celiakię?

Na pierwszy rzut oka dieta z celiakią może wydawać się naprawdę restrykcyjna (naprawdę bez chleba?!), ale możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, ile pokarmów jest naturalnie bezglutenowych. W rzeczywistości Fundacja Celiakii Wskazuje, że osoby z celiakią mogą nadal jeść dużo jedzenia.

Chociaż głównym elementem działania tej diety jest unikanie glutenu, nadal równie ważne jest spożywanie różnorodnych pokarmów, aby uzyskać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, mówi dr Josin. Przyjrzyjmy się, jak to może wyglądać w przypadku tych czterech naturalnie bezglutenowych grup żywności.

Owoce i warzywa

Ogólnie rzecz biorąc, amerykańskie wytyczne dietetyczne dla Amerykanów zalecają spożywanie co najmniej 2,5 szklanki warzyw i dwóch filiżanek owoców dziennie.2 A oto najlepsza część: owoce i warzywa nie tylko są naturalnie bezglutenowe, ale także zawierają ważne składniki odżywcze, więc możesz napełnić swój talerz jak największą ilością. Wrzuć trochę brokułów do smażonego jajka, dodaj trochę ryżu kalafiorowego do miski taco lub upiecz kilka brukselek do obiadu, aby uzyskać odrobinę wegetariańskiego zastrzyku.

READ  Dziewiętnastoletnia odporność na niekorzystne skutki promieniowania po pięciofrakcyjnej ponownej radiochirurgii z dawką 43,6 Gy w przypadku progresji miejscowej po wcześniejszej trzyfrakcyjnej radiochirurgii z powodu przerzutów do mózgu z powodu ujemnego gruczolakoraka płuc.

Mięso, drób i owoce morza

Jeśli chodzi o opcje białkowe, mięso, drób i owoce morza są naturalnie bezglutenowe. Te produkty pochodzenia zwierzęcego są doskonałym źródłem niezbędnych składników odżywczych, zwłaszcza białka i witamin z grupy B. Jeśli jednak jesteś bezglutenowy, a także wegetarianinem lub weganinem, będziesz musiał się nasycić Zapotrzebowanie na białko ze źródeł roślinnych Takich jak fasola, tofu, rośliny strączkowe, orzechy i posiew Chociaż to.

Mleko, jajka i produkty mleczne

Według starszego badania opublikowanego w czasopiśmie trawienieNietolerancja laktozy często wiąże się z celiakią.3 Jednak nie każdy z celiakią nie toleruje laktozy, a mleko, jogurt i ser są doskonałym źródłem witamin z grupy B. Witamina DI wapń – zwłaszcza jeśli jesteś na diecie bezglutenowej. Jeśli nie tolerujesz mleka i produktów mlecznych, nadal powinieneś rozważyć skromne jajko. Jajka są nie tylko naturalnie bezglutenowe, ale są doskonałym źródłem białka.

Rośliny strączkowe, fasola, orzechy i nasiona

Nawet jeśli nie jesteś wegetarianinem ani weganinem, zróżnicowanie źródeł skrobi może pomóc w zwiększeniu wartości odżywczych posiłków. Możesz być również zaskoczony ilością skrobi bezglutenowych. Jeśli to możliwe, wybieraj produkty bezglutenowe wykonane z różnych zbóż, w tym nie tylko ryżu i kukurydzy, ale także komosy ryżowej, gryki, amarantusa i teffu, mówi dr Jossen. Nie zapominajmy o roślinach strączkowych, takich jak czarna fasola, ciecierzyca, groszek, wszelkiego rodzaju ziemniaki, Orzechy bogate w składniki odżywcze I nasiona też.