Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

„Co on myślał?”: Krytykuje sędziego boksu za to, że po rzuceniu ręcznikiem pozwolił na kontynuowanie walki

Sędzia Steve Grey wyrzuca ręcznik z ringu po tym, jak róg Louisa Ritsona próbuje przerwać walkę z Jeremiasem Ponsem.

@MatchroomBoxing / Twitter

Sędzia Steve Grey wyrzuca ręcznik z ringu po tym, jak róg Louisa Ritsona próbuje przerwać walkę z Jeremiasem Ponsem.

Brytyjski sędzia bokserski znalazł się pod ostrzałem za to, że pozwolił na kontynuowanie walki na jedną stronę – nawet po rzuceniu ręcznika przez róg.

Brytyjczyk Louis Ritson został zaatakowany przez 10 rund przez Jeremiasa Ponsa w swoim rodzinnym mieście Newcastle w Anglii, kiedy jego ojciec i trener Dave zasygnalizował sędziemu Steve’owi Grayowi, że chce zakończyć cierpienie swojego maltretowanego syna po tym, jak jego argentyński przeciwnik upuścił go na płótno. .

Jednak w ruchu rzadko spotykanym w boksie, Gray zignorował szeroko rozumiany gest poddania się i pozwolił na kontynuowanie rywalizacji, wyrzucając ręcznik poza ring jako dobry środek.

Czytaj więcej:
* Sędzia boksu używa telefonu komórkowego podczas bójki w celu poparcia odrębnej kontrowersyjnej decyzji
* „Nie czuję mojej ręki”: parodia wagi ciężkiej dla „całkowitej pracy aktorskiej”, aby zdyskwalifikować konkurenta
* „Nie mam słów”: komentator boksu zatrzasnął się za gafę Miesiąca Czarnej Historii

Czując, że jego przeciwnik jest poważnie ranny, Pons (28-0, 18 KOs) przypuścił kolejny wściekły fizyczny atak, powalając nieuzbrojonego Ritsona (21-2, 12 KOs) na dywan jeszcze dwa razy, zanim Gray litościwie machnął ręką.

Zgodnie z zasadami boksu tylko sędzia może przerwać walkę i nie jest zobowiązany zaakceptować wycofania się z rzutu rożnego. Jednak bardzo rzadko zdarza się, aby urzędnik przeoczył kierunek zakrętu, a w długiej historii tego sportu jest tylko kilka przykładów.

Jedną z takich okazji była pięciorundowa strzelanina Anglika Grahama Earla z australijskim piłkarzem Michaelem Katsidisem w lutym 2007 roku, kiedy to sędzia Mickey Van Earl zignorował prośbę Earla o wycofanie swojego człowieka z drugiej rundy.

Działania Graya zostały szeroko potępione w mediach społecznościowych, a byli bojownicy i prominentni dziennikarze wyrażali niedowierzanie jego decyzji o wyrzuceniu ręcznika i umożliwieniu Ritsonowi nałożenia dalszych kar.

READ  Artur "Sztuka" E. Zimmerman | Wiadomości, sport, praca

„Myślę, że sędzia odpuścił zbyt długo, zwłaszcza gdy jest [Ritson] Spadł trzeci raz, powinien był go zatrzymać stopped [long] Przed tym momentem” – powiedział były mistrz wagi cruiser i… Sky Sports Krytyk Johnny Nelson.

„Nigdy tak naprawdę nie widziałem czegoś takiego. [before]Oczywiście ręcznik wszedł, a on… [Gray] Postanowił to zignorować” – powiedział Eddie Hearn, promotor Ritson boks społeczny.

„Myślę, że to od sędziego zależy, czy zaakceptuje ręcznik, który leci, ale kiedy przychodzisz z kąta, kiedy przychodzisz od ojca, zazwyczaj spodziewasz się, że zostanie złomowany”.

– O czym myślał Gray? zapytał Mark Butcher z Boxing Social.

Napisał: „Zawsze uważałem, że Steve Grey był dobrym sędzią, ale ignorowanie rzutu rożnego w ręcznik po trafieniu ich człowieka jest dziwne i, szczerze mówiąc, całkowicie nieuzasadnione”. miesięczny boksDanny Winterbottom.

boksJake Donovan uważał, że Gray nie powinien ponownie rządzić po tym, jak naraził Ritsona na poważne kontuzje.

„Ritson skończył. Mam nadzieję, że Steve Gray jest. Nie ma potrzeby kontynuowania tego ataku” – napisał na Twitterze.

wiadomości bokserskie Redaktor Matt Christie wezwał do wprowadzenia zasad, które stwierdzają, że sędzia może unieważnić poddanie się rzutu rożnego, które należy poddać ponownej ocenie.

– Można wybaczyć rzut rożny za zbyt wczesne przerwanie walki, ale sędziemu rzadko wybacza się zbyt późne przerwanie walki – powiedział.

W filmie udostępnionym później na kanałach społecznościowych promotora Matchroom Boxing, Gray wchodzi do szatni Ritsona po walce, aby wyjaśnić swoje kontrowersyjne wezwanie.

„Wiedziałem, że chcesz iść dalej, a ponieważ były to strzały w ciało, dlatego dałem ci korzyść z wątpliwości” – powiedział Gray Ritsonowi. „Myślałem, że wciąż coś ci zostało

READ  Shawn Johnson, Josh Duggan, Aaron Woods: Trzy słynne rekiny wyjdą z poprawką menu planu Cronola

Gray następnie przeprosił ojca i trenera Ritsona za pozwolenie na kontynuowanie walki.

„Kiedy to zrobiłem [threw the towel in] Pomyślałem “czy panikowałaś tam?” – Dla mnie wygląda dobrze – powiedział Grey, przyznając, że sędzia bardzo rzadko strzepywał ręcznik.

Walka odbyła się na Eagles Community Arena o obowiązkowy strzał w IBF w wadze półśredniej, którą obecnie posiada Szkot Josh Taylor.

Taylor (18-0, 13 KO) został niekwestionowanym mistrzem dywizji w zeszłym miesiącu, kiedy pokonał Jose Ramireza jednomyślną decyzją o dodaniu pasów WBO i WBC do swojej kolekcji.

Brytyjczyk jest piątym człowiekiem współczesnej ery czterech pasów, który posiada wszystkie tytuły.