Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Carrefour inwestuje w cztery polskie startupy technologii żywności

Carrefour inwestuje w cztery polskie startupy technologii żywności

Powstały także cztery polskie start-upy z branży technologii żywności dostałem stypendium Z Fundacji Carrefour podała firma.

Firmy to Food Jack, KuMin.Sys, Nielone i Yoush. Technology Incubator Corporation z partnerem merytorycznym foodtech.ac. Wykonanie projektu.

Startupy otrzymały łącznie 100 000 euro, które zostaną przeznaczone na rozwój produktów, marketing, sprzedaż i pozyskiwanie inwestorów.

Fundacja Carrefour

Co roku Fundacja Carrefour wspiera organizacje, które zajmują się wspólną transformacją żywieniową.

Fundacja koncentruje się m.in. na przeciwdziałaniu wykluczeniu społecznemu, rozwijaniu gospodarstw rolnych oraz wspieraniu zawodów związanych z gastronomią.

W tym roku po raz pierwszy Fundacja wspiera polskie inwestycje w nowe technologie mające na celu ograniczenie wpływu żywienia na środowisko.

Stypendium jest administrowane przez Fundację Inkubator Technologiczny, która prowadzi program Youth Business Poland oraz program akceleracji start-upów foodtech.ac, w którym wzięły udział wszystkie cztery innowacyjne firmy.

Detalista dodał, że innowacyjne firmy na wczesnym etapie rozwoju otrzymają również indywidualne wsparcie mentorskie od ekspertów z doświadczeniem w branży technologii żywności.

Justina Orzic, Wiceprezes, Sekretarz Generalny i Dyrektor ds. Zasobów Ludzkich w Carrefour Polska powiedziała: „Od lat Carrefour inicjuje szeroki zakres działań, aby stać się światowym liderem w transformacji żywności, dostarczając klientom zdrową, zbilansowaną i zrównoważoną produkcję żywności i konsumpcja: pogoń za innowacjami Jest to część naszego DNA, dlatego cieszymy się, że Fundacja Carrefour wspiera przyszłe inicjatywy na naszym rynku.

„Za tą decyzją stoi nie tylko potrzeba odpowiedzi na wyzwania przyszłości, ale także chęć odpowiedzi na oczekiwania coraz większej liczby osób poszukujących odpowiedzialnie tworzonych produktów i usług zdrowotnych”.

Wybrane Startupy

Food Jack oferuje wegetariańską alternatywę dla mięsa, opartą na owocach chlebowca zwanego po polsku chlebowcem.

Jest to zdrowy produkt, który zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze, jest podobny i smakuje jak szarpana wołowina.

READ  Elon Musk został oskarżony o posiadanie 500 milionów dolarów długu na koncie na Twitterze

Food Jack obecnie sprzedaje w swoim sklepie internetowym paczkowane, gotowe do spożycia zestawy.

Ma na celu rozszerzenie obecności w sklepach detalicznych, a także wykorzystanie owoców chlebowca jako podstawy dań w restauracjach wegetariańskich i wegańskich.

Food Jack prowadzi zaawansowane projekty badawczo-rozwojowe, aby poszerzyć swoją ofertę o alternatywy dla dań mięsnych, rybnych i komfortowych.

KuMin.Sys to opracowany przez Venturis HoReCa system informatyczny dla sektora HoReCa umożliwiający pomiar ilości, struktury, przyczyn i wartości marnowanej żywności.

Aplikacja pomaga wykrywać nadmiar żywności na różnych etapach jej produkcji i podawania, a następnie umożliwia użytkownikom wdrażanie planów zwrotów.

W ramach projektu pilotażowego KuMin.Sys wykorzysta swoją technologię, aby ograniczyć marnowanie żywności w jednym przedszkolu i jednej szkole.

Unclean to wegańska alternatywa dla mielonej wołowiny, która jest wytwarzana z białka sojowego. Bogaty w żelazo, wapń i witaminy, w tym D2, B12, B2 i E.

Otrzymana dotacja pozwoli na dalszy rozwój technologii produkcji, wydłużenie okresu przydatności do spożycia, wprowadzenie nowych kategorii produktów.

Yosh to zdrowy, kompletny wegetariański posiłek, który można przygotować w pięć minut.

Wykonany ze składników naturalnego pochodzenia, zaspokaja potrzeby osób, które nie mają czasu, okazji ani pomysłu na zjedzenie zdrowego i pożywnego posiłku.

Startup planuje także oferować posiłki w innych formatach gotowych do spożycia i wprowadzać je do sprzedaży w sklepach detalicznych.

© 2022 Europejski magazyn supermarketów. Artykuł autorstwa Conora Farrelly’ego. Aby uzyskać więcej informacji o handlu detalicznym, kliknij tutaj. Kliknij Uczestniczyć Aby się zarejestrować ESM: europejski magazyn supermarketów.