Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Badanie bada, w jaki sposób emocje generowane przez gumę do żucia wpływają na aktywność kory mózgowej

Źródło: Katie Rainbow, Unsplash.

Niektóre badania neurobiologiczne sugerują, że różne stany emocjonalne człowieka są związane z większą aktywnością w różnych obszarach mózgu. Na przykład, podczas gdy niektóre części mózgu były związane ze wszystkimi reakcjami emocjonalnymi, podwzgórze często wiązało się z reakcjami seksualnymi i poczuciem intymności, hipokamp z przywoływaniem wspomnień, które wyzwalają emocje, a ciało migdałowate ze strachem i złością.

Ludzie mogą doświadczać reakcji emocjonalnych na niezwykle szeroki zakres bodźców sensorycznych i środowiskowych, w tym na spożywaną żywność. Jednak do tej pory stosunkowo niewiele badań dotyczyło związku między stanami emocjonalnymi wywoływanymi przez różne smaki żywności a aktywnością różnych części mózgu. Łupież (tj. część mózgu odpowiedzialna za wyższe procesy poznawcze).

Naukowcy z Niigata University, Hyogo College of Medicine, Meiji University, Sakagami Dental Clinic i Otema Junior College przeprowadzili ostatnio badanie Emocjonalne odpowiedzi spowodowane żuciem gumy o różnych smakach i aktywnością korową związaną z tymi reakcjami. Ich odkrycia, opublikowane w Granice w neuronaucepodkreślili możliwą rolę lewej kory przedczołowej w wywoływaniu stanów emocjonalnych podczas spożywania pikantnych (tj. o mdłym smaku) lub mniej aromatycznych potraw.

Aktywność korowa może być modulowana przez stany emocjonalne wywołane smakami podczas ćwiczeń jeść jedzenieYoko Hasegawa i współpracownicy piszą w swoim artykule. „Zbadaliśmy aktywność korową podczas żucia z różnymi smakami/zapachami za pomocą wielokanałowej spektroskopii w bliskiej podczerwieni”.

Hasegawa i współpracownicy przeprowadzili eksperymenty na 36 ochotnikach. Tych ochotników poproszono o żucie różnych rodzajów gumy, niektórych bardziej aromatycznych, a innych mniej aromatycznych, przez 5 minut każda, a następnie ocenili te gumy pod względem smaku, zapachu i posmaku.

Podczas gdy uczestnicy żuli te różne rodzaje gumy, aktywność w ich obszarze korowym rejestrowano za pomocą wielokanałowej spektroskopii w podczerwieni. Jest to dobrze ugruntowana technika neuroobrazowania, którą można wykorzystać do nieinwazyjnego monitorowania utlenowania mózgu w czasie rzeczywistym.

„Uczestnicy oceniali smak, aromat i przyjemność każdej gumy za pomocą wizualnej skali analogowej” – napisali naukowcy w swoim artykule. Obustronne odpowiedzi hemodynamiczne w przednim f płaty ciemienioweObustronna aktywacja mięśni żwaczy tętno Mierzone podczas żucia gumy. Oceniono również zmiany wszystkich danych mierzonych podczas żucia gumy.

Nic dziwnego, że Hasegawa i jej współpracownicy odkryli, że uczestnicy oceniali każdy rodzaj gumy inaczej, w oparciu o ich indywidualne preferencje. Zauważyli jednak, że określony obszar kory przedczołowej, a mianowicie lewy, aktywował się inaczej podczas żucia coraz większej ilości gum.

„Reakcje hemodynamiczne były znacznie podwyższone w obustronnej pierwotnej korze czuciowo-ruchowej podczas żucia w porównaniu do spoczynku” – napisali naukowcy w swoim artykule. „Chociaż reakcje hemodynamiczne na duże obszary mózgu wykazały niewielką różnicę między stanem spoczynku a stanem żucia gumy, wykryto różnicę w przeciwległej lewej grzbietowo-bocznej / grzbietowo-bocznej korze przedczołowej. Aktywacja mięśni i częstość akcji serca nie różniły się istotnie między różnymi rodzajami żelek. Przetwarzanie różnicowe w lewej korze przedczołowej może być odpowiedzialne za stany emocjonalne wyzwalane przez apetyczne i niesmaczne potrawy”.

Wyniki tego ostatniego badania mogą przyczynić się do obecnego zrozumienia Stany emocjonalne Uzyskuje się go poprzez spożywanie pikantnych lub mniej aromatycznych potraw, a także obszarów korowych związanych z tymi stanami. W przyszłości mogą zainspirować inne zespoły do ​​przeprowadzenia podobnych badań, które mogą doprowadzić do nowych odkryć dotyczących tego, jak mózg przetwarza i tworzy różne doświadczenia związane z jedzeniem.

więcej informacji:
Yuko Hasegawa i wsp., Afektywna modulacja aktywności korowej podczas żucia gumy: funkcjonalne badanie spektroskopii w bliskiej podczerwieni, Granice w neuronauce (2022). DOI: 10.3389/fnins.2022.964351. www.frontiersin.org/articles/1…2022.964351 / Streszczenie

© 2022 Sieć Science X

cytat: Study Exploring How Emotions from Chewing Gum Affect Cortical Activity (2022, 24 listopada), pobrano 24 listopada 2022 z https://medicalxpress.com/news/2022-11-explores-emotions-elicited-gum-affect .html

Niniejszy dokument podlega prawu autorskiemu. Poza wszelkimi uczciwymi transakcjami do celów prywatnych studiów lub badań, żadna część nie może być powielana bez pisemnej zgody. Treść jest udostępniana wyłącznie w celach informacyjnych.

READ  Epidemie przewodu pokarmowego: wczesne uczenie się, opieka hospicyjna nękana przez wysoce zaraźliwe owady