Laurie Solomon
PONIEDZIAŁEK, 8 maja 2023 r. (HealthDay News) — Diety niskotłuszczowe (LFD) zmniejszają ryzyko śmiertelności u osób dorosłych w średnim i starszym wieku, zgodnie z badaniem opublikowanym w Internecie 3 maja. Journal of Internal Medicine.
Yimin Zhao z Peking University School of Public Health w Pekinie wraz ze współpracownikami wykorzystał dane od 371 159 uczestników (w wieku od 50 do 71 lat; następnie średnio 23,5 roku) do oceny długoterminowych związków między dietami niskowęglowodanowymi (LCD) i LFD ze zgonami.
Naukowcy odkryli, że uczestnicy z najwyższym kwintylem całkowitych wyników LCD i niezdrowych wyników LCD mieli znacznie wyższe ryzyko ogólnej i specyficznej dla przyczyny śmiertelności (współczynniki ryzyka, 1,12 do 1,18), podczas gdy zdrowe wyniki LCD były związane z nieznacznie niższym ryzykiem całkowitego śmiertelność (współczynnik ryzyka, 0,95). Najwyższy kwintyl zdrowego LFD w porównaniu z najniższym wiązał się ze znacznie niższą śmiertelnością o 18%, śmiertelnością sercowo-naczyniową o 16% i śmiertelnością z powodu raka o 18%. Równe kaloryczne zastąpienie 3 procent energii z tłuszczów nasyconych innymi makroskładnikami odżywczymi wiązało się ze znacznym spadkiem śmiertelności całkowitej i specyficznej dla przyczyny. Śmiertelność znacząco spadła po zastąpieniu węglowodanów niskiej jakości białkiem roślinnym i tłuszczami nienasyconymi.
Ludzie też czytają…
„Nasze odkrycia potwierdzają znaczenie utrzymania zdrowego błonnika pokarmowego z mniejszą ilością tłuszczów nasyconych w zapobieganiu śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny i określonej przyczyny wśród osób w średnim i starszym wieku” – napisali autorzy.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Ryż trawiasty zyskuje przewagę konkurencyjną dzięki swoim dzikim sąsiadom
Somerset Dementia Group walczy ze piętnem diagnozy
Narzędzie AI przyspiesza klasyfikację guzów mózgu