Ostrzeżenie o ryzyku zapalenia wątroby typu A z importowanych mrożonych jagód wydano po tym, jak u trzech osób rozwinęła się choroba wątroby.
Wirusowe zapalenie wątroby typu A przenosi się poprzez spożycie skażonej żywności i wody lub przez bezpośredni kontakt z osobą zarażoną.
Objawy obejmują objawy grypopodobne, żółtaczkę, zmęczenie, ból stawów, Według Health Navigator NZ.
Wirus trwa zwykle od jednego do dwóch tygodni, a większość ludzi wraca do zdrowia bez trwałego uszkodzenia wątroby. Jednak w poważnych przypadkach może utrzymywać się przez kilka miesięcy.
Osobom z przewlekłym uszkodzeniem wątroby, w szczególności osobom starszym i kobietom w ciąży, zalecono rozważenie dodatkowych środków ostrożności, jeśli jedzą mrożone jagody, aby zmniejszyć ryzyko poważnej choroby z powodu wirusa, Vincent Arbuckle, zastępca dyrektora generalnego ds. bezpieczeństwa żywności w Nowej Zelandii , powiedział w oświadczeniu dla mediów. Wydanie.
Podczas gdy wirusowe zapalenie wątroby typu A jest stosunkowo rzadkie w Nowej Zelandii, importowane mrożone jagody powiązano z wybuchem epidemii w 2015 roku.
„Niedawno dowiedzieliśmy się o trzech przypadkach zapalenia wątroby typu A, z których wszystkie regularnie spożywały importowane mrożone jagody i były powiązane poprzez genotypowanie wirusa” – powiedział Arbuckle.
„Chociaż nie ma wystarczających informacji na temat konkretnej marki, aby zainicjować wycofanie docelowego produktu, dowody z przypadków i międzynarodowych badań wskazują na ryzyko narażenia na wirusowe zapalenie wątroby typu A w wyniku spożywania importowanych mrożonych jagód”.
osobom zagrożonym poważnymi chorobami wywołanymi wirusowym zapaleniem wątroby typu A zaleca się krótkie gotowanie jagód przed spożyciem lub upewnienie się, że temperatura gotowania przekracza 85 ° C przez 1 minutę; Umyj ręce przed jedzeniem i przygotowywaniem jedzenia.
Arbuckle powiedział, że kraj ma „doskonałe systemy” w celu zmniejszenia ryzyka w łańcuchu dostaw, a firmy spożywcze są sprawdzane, aby zapewnić odpowiednie środki ostrożności.
Ponadto jagody importowane z zagranicy są również poddawane „systemowi pobierania próbek i testowania przed wprowadzeniem do sprzedaży” – powiedział.
„Jednak nigdy nie będziemy w stanie całkowicie wyeliminować zagrożeń związanych z bezpieczeństwem żywności ze sprzedaży artykułów spożywczych. Dlatego zachęcamy konsumentów do rozważenia dodatkowych środków ostrożności w domu.”
NZFS powiedział, że będzie współpracować z dostawcami mrożonych jagód w zakresie potencjalnych zagrożeń, jednocześnie kontynuując „monitorowanie sytuacji”.
„Jeśli zidentyfikujemy jakiekolwiek dowody szerszego ryzyka, ocenimy i podejmiemy odpowiednie działania, w tym wycofanie produktów”.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Brakuje danych na temat leczenia nietrzymania moczu po menopauzie
Czy firmy ubezpieczeniowe powinny dyskryminować ze względu na cechy genetyczne?
Pierwsza na świecie szczepionka przeciwko wirusowi syncytialnemu układu oddechowego dla osób starszych została obecnie zarejestrowana do stosowania w Nowej Zelandii