Od sezonowych sałatek po podpłomyki i mięsne (ale bezmięsne) burgery z grzybami – na pewno nie poczujesz, że niczego brakuje w tych satysfakcjonujących wegetariańskich przepisach.
Opanowanie kuchni wegetariańskiej polega na rozwijaniu technik gotowania i doskonaleniu podniebienia w celu uzyskania wspaniałych kombinacji smaków. Wydobycie zamierzonych smaków oznacza zapłatę
Jeśli szukasz czegoś wyjątkowo pysznego, warto rozważyć upieczenie tego w piekarniku lub usmażenie. Jeśli chcesz bardziej obfitego dania, powolne gotowanie będzie bardziej korzystne. Uderzył w coś delikatnego? Zostaw warzywa bez zmian i wybierz coś marynowanego lub karmelizowanego, które będzie uzupełnieniem świeżego dania z ogrodu.
Przekonasz się również, że niektóre sosy i przyprawy uzupełniają niektóre warzywa bardziej niż inne. Miso świetnie komponuje się z grzybami, bakłażanem i dynią. Parmezan dodaje ostrego smaku ziemistym wywarom, takim jak szparagi i jarmuż. Cytryna i limonka mogą pomóc złagodzić słoność smażonego sera Halloumi lub wolno gotowanego jackfruita.
Chodzi o eksperymentowanie i uczenie się, jak cieszyć się, wzmacniać lub przeciwdziałać nutom już obecnym w twoich składnikach.
Te przepisy są dobrym punktem wyjścia. Jeśli szukasz komfortu, istnieje wiele opcji rozgrzewających – pomyśl o wolno gotowanej fasoli chili w jednym garnku, bulionowym makaronie i gnocchi. Gdzie indziej wybierz ser Halloumi, tacos z owocami jackfruit, tosty z pieczoną kukurydzą i grzybami lub zapiekaną kanapkę.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/UTHZC6SR5BOMTXHWDUVW3XYUSI.jpg)
Ta pyszna miska na brązowy ryż łączy w sobie wolno gotowane buraki srebrne i fasolę chili.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/FVR5VDGSR7A5JP32ZYYHQOAZJI.jpg)
Do połówek papryki dodaj sezonowe warzywa wraz z kuskusem ugotowanym w aromatycznym bulionie warzywnym.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/67NBJ56WJGOXGO6PMIWVO6B2A4.jpg)
Chrupiący i ciągnący się ser Halloumi to najbardziej niesamowite nadzienie wegetariańskich tacos, z dodatkiem supersłodkiej salsy z mango równoważącej pyszne smaki.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/AMEZ3DXSJUTARAAP2FX3YJA27U.jpg)
Pyszne smaki tego wolno gotowanego wegetariańskiego makaronu ożywia obfita porcja wysokiej jakości oliwy z oliwek i posypka parmezanem.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/7W6OKBMNBZVFZRDPF7FXP45CT4.jpg)
Ten słony burger najlepiej smakuje z dużą porcją aioli, awokado i słodko-kwaśnymi piklami.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/75UKC7JQLC5ECA6IOYQWHN7Q3Y.jpg)
Ciesz się głębokim smakiem umami tego spaghetti i dopraw gałązką pietruszki. Mile widziana jest także dobra porcja sera.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/3BOSEQOVNUDX6OUVJVQTWAOIDU.jpg)
Pieczony w piekarniku kalafior i szparagi dodają bogatego, pysznego smaku tej sycącej sałatce. Przygotuj dużą porcję karmelizowanych orzechów włoskich, aby dodać je do deserów.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/PHLX3AP3ICMZD3PKFNIRQIKNLU.jpg)
To orzeźwiające danie jednogarnkowe zostało wzmocnione gotowaniem na bardzo małym ogniu, co wydobywa słodycz dyni i suszonych daktyli.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/3LRPBG3BINLEQBZATWVDBRIWIM.jpg)
Jackfruit to klasyczna alternatywa dla bekonu, w połączeniu z miękkimi tortillami pszennymi i chrupiącymi, chłodzonymi ogórkami.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/C2U6UNDNPM2F6WC5F3YEARYZ24.jpg)
Jeśli nigdy nie próbowałeś grillowanego awokado, jest to idealny przepis do wypróbowania. Jest bardzo kremowy i uzupełniony głębszym smakiem. Lekka nuta skórki i soku z cytryny sprawia, że salaterka jest ładna i jasna.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/MMBWHIYDSS2WBNSBXI6UBNB2CE.jpg)
Ta energetyczna tarta jest idealna na piknik lub lekki lunch. Kilka kropli ricotty oznacza dodatkową kremową konsystencję.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/N5KTI7GFDZDRBMHFMK37EOOM7Y.jpg)
Kruche, tandetne i ciepłe – ten przepis na ciasto filo stanie się podstawą w miesiącach wiosennych i letnich. Podawać z ulubionym sosem (szczególnie sprawdzają się pomidory).
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/QD5LATI3Z7Q2GR76DHJFIFRQSQ.jpg)
Nie wiesz, co zabrać na grilla? Spróbuj wegetariańskiego pasztetu grzybowego autorstwa eksperta od burgerów Martina Nordina z bogatym serem pleśniowym i karmelizowaną cebulą.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/UJRZCCMSFNZIU6KVXXOZNFUMF4.jpg)
Dodatkowa szczypta imbiru dodaje chrupkości tym uroczym plackom, dzięki czemu danie serowe jest chrupiące i smaczniejsze.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/WUSWAINNHVGUZA37OKVX6PCUGU.jpg)
Ten słony sos z oliwek będzie podstawą Twojej lodówki, dodając słony smak wielu Twoim ulubionym pikantnym potrawom.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/ZLH4CXNEZVGM5A4B4G664Z4SQY.jpg)
Miso, grzyby i wolno gotowana dynia piżmowa – te delikatne kluski z kolendrą są pełne smaku.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/246V5VQAXJ24MTFVLS7O2TUIKQ.jpg)
Podawaj tę grillowaną sałatkę z bakłażana i kuskusu z solonym pieczywem i dobrym hummusem. Podmuchy słodyczy granatu zachwycą gości przyjęcia.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/FTWWYIZGXSTHG7YDEU7UCWKETA.jpg)
Kawałki parmezanu stanowią atrakcyjną posypkę tego prostego makaronu złożonego z cukinii i grzybów.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/Z3IJXHZRGYJZI22OHJX22QKMOQ.jpg)
Zapiekana kanapka z serem to orzeźwiający posiłek w pracowitą noc — możesz zastąpić ser pleśniowy innym rodzajem sera lub wybrać coś rozpływającego się (pomyśl o mozzarelli lub gruyere).
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/67MUCOXER5ASK47F5WVSJK73IA.jpg)
Tę pikantną miskę można również podać na śniadanie, jeśli zostaną Ci resztki. Płynne żółtka dodają pysznej konsystencji czosnkowemu ryżowi.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/4MRU7JCSWCAXELTN7N7VZNQXJI.jpg)
Sztuczka związana z używaniem bok choy polega na tym, że jest lekko podsmażona – pozostaje przyjemna i chrupiąca, ale dobrze komponuje się z resztą posiłku.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/HJRBU6VX4VFXRIGSCMS3UZ35O4.jpg)
Wolno pieczona passata pomidorowo-warzywna doskonale smakuje posypana płynnym serem. Na koniec dodaj bazylię i dużą ilość soli i pieprzu.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/WXELAQJZ3VU6EPWYRGJ7TZWUU4.jpg)
Karmelizowana cebula, dobrze przyprawiona fasola maślana i tymianek sprawiają, że ten jednogarnkowy posiłek jest pożywnym i rozgrzewającym daniem.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/535SFDBCXSI6XK4QK7CRN55CXY.jpg)
Ten przepis na placek można przygotować przez cały rok. Wiosną i latem pieczona kukurydza, kremowe awokado i chrupiąca sałata są dobrym towarzystwem.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/HS2JB5THJYY6IED2XMLUONVZ6Q.jpg)
Chrupiąca bułka tarta zmieszana z makaronem czosnkowym tworzy pocieszające danie, które możesz mieć zawsze pod ręką, kiedy tylko tego potrzebujesz.
Odblokuj ten artykuł i całą zawartość Viva Premium, subskrybując
„Fanatyk muzyki. Profesjonalne rozwiązywanie problemów. Czytelnik. Wielokrotnie nagradzany telewizyjny ninja”.
More Stories
Badania pokazują, że bogaci ludzie płacą mniej podatków w Nowej Zelandii niż w podobnych stanach
Indyjscy turyści przybywają do Nowej Zelandii, ale odsetek odmów wydania wiz pozostaje wysoki
Australijski zakaz fotografowania na siłowni wywołuje globalną kampanię przeciwko nagrywaniu treningów